Aktuelno

U Banatu pronađen leš divlje svinje zaražen afričkom svinjskom kugom, susedne države se već godinama bore sa ovim problemom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/06/2021

-

17:46

U Banatu pronađen leš divlje svinje zaražen afričkom svinjskom kugom, susedne države se već godinama bore sa ovim problemom
U Banatu pronađen leš divlje svinje zaražen afričkom svinjskom kugom, susedne države se već godinama bore sa ovim problemom - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U otvorenom lovištu Vršačkih planina, na potezu između sela Malo Središte i Gudurica, u utorak je pronađen leš divlje svinje, za koju je analizom utvrđeno da je bila zaražena afričkom kugom, sto odsto smrtonosnom bolešću, pišu Novosti.


To je podiglo na noge sve nadležne institucije, koje će sada još više pojačati kontrolu, kako zaraza ne bi došla do stočarskih farmi i domaćinstava u tom regionu, ali i šire.

Pretpostavlja se da je uginula jedinka došla iz Rumunije, gde je afrička kuga registrovana pre više od tri godine. Takođe, lovočuvari su istog dana sa druge strane planine, prema selu Sočica, pronašli još jedan leš te divljači, za koji se još čeka potvrda da li je bio zaražen, navodi list.

Pre nekoliko meseci je prisustvo virusa afričke kuge svinja utvrđeno i na farmi u mestu Veliki Izvor kod Zaječara, nakon čega su preduzete sve mere zaštite.

Virus je pronađen, tokom redovnog nadzora farmi i kontrole zdravstvenog stanja grla, na farmi u blizini granice sa Bugarskom, pisao je Tanjug.

Rumunija i Bugarska se godinama muče

U Rumuniji i Bugarskoj se, inače, već godinama vodi "borba" sa problemom divljih svinja koje su zaražene afričkom kugom.

Tokom januara 2019. godine, u 16 regija Rumunije se pojavilo 70 žarišta afričke svinjske kuge, a Evropska Komisija je tada odlučila da se cela teritorija države proglasi žarišnim područjem.

Na jednoj tamošnjoj farmi je, još 2018. godine, 43.800 svinja ubijeno kako bi se sprečila dalje širenje afričke kuge.

Kada je Bugarska u pitanju, u januaru prošle godine je na jednoj farmi ubijeno 24.000 svinja zbog afričke svinjske kuge, a 2019. godine je iz istog razloga ubijeno čak 130.000 svinja.

Afričkom svinjskom kugom ljudi ne mogu da se zaraze, ali je za svinje smrtonosna u sto odsto slučajeva.

Ne postoje ni lek ni vakcina, pa ukoliko se samo jedna jedinka zarazi, neophodno je izvršiti eutanaziju na celom krdu da se bolest ne bi dalje širila.

Komentari (0)

Srbija