Aktuelno

Treći incident za manje od dva meseca, vojni analitičar za Euronews Srbija: Brojna pitanja za Vojno-bezbednosnu agenciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2021

-

16:33

Treći incident za manje od dva meseca, vojni analitičar za Euronews Srbija: Brojna pitanja za Vojno-bezbednosnu agenciju
Treći incident za manje od dva meseca, vojni analitičar za Euronews Srbija: Brojna pitanja za Vojno-bezbednosnu agenciju - Copyright Lidija Nidžović

veličina teksta

Aa Aa

Za manje od dva meseca u fabrici Sloboda Čačak dogodila su se čak tri incidenta, a u poslednjoj eksploziji od sinoć lakše su povređene tri osobe. Vojni analitičar Vlade Radulović je za Euronews Srbija rekao da bi na neka pitanja trebalo da odgovori Vojnobezbednosna agencija s obzirom na to da se eksplozije ponavljaju u skladišnom prostoru.

Radulović je za Euronews Srbija rekao da se akcidenti u fabrikama namenske industrije obično dešavaju u proizvodnim pogonima, a ne u skladišnom prostoru kao u "Slobodi" iz Čačka.

Euronews Serbia

Smatra da će Ministarstvo odbrane formirati komisiju koja će ispitati šta se desilo u toj fabrici.

On je za Euronews Srbija naveo da fabrike namenske industrije nisu u ingerenciji Ministarstva odbrane, ali da doprinose sistemu odbrane i kao takve moraju biti u širem opsegu Ministarstva.

Podseća da Ministarstvo odbrane u upravnim i nadzornim odborima ima svoje predstavnike u fabrikama namenske industrije.

"Dešavaju nam se za manje od mesec dana na istom mestu, u krugu iste fabrike isti događaj. Posebno je problematično što se ponovo dešava u skladišnom prostoru", naveo je on.

Napominje da se u kompanijama namenske industrije, koje rade sa eksplozivnim i visokozapaljivim materijama, najčešće akcidenti dešavaju u proizvodnom procesu i da nije tipično da se dešavaju u skladišnom prostoru.

Ističe da je to pitanje za Vojnobezbednosnu agenciju i da oni moraju dati odgovor, a rešenje vidi u novim procedurama, povećanju stepena bezbednosti - kako radnika u proizvodnim halama, tako i segmenta koji se tiče odlaganja i skladištenja poluproizvoda, gotovih proizoda ili čak sirovina.

"Mora se raditi na protokolima koji se tiču bezbednosti kruga kompanija, pristupa kompanijama i celog tog pojasa koji se nalazi oko ograda. Ne mogu se magacini kompanija nalaziti u šumama, šiblju, rastinju i da do njih ne možete da dođete", objasnio je on.

Euronews Serbia

Profesor Hemijskog fakulteta Goran Roglić, stručnjak za eskplozive, rekao je ta Euronews Srbija da u proizvodnji ekslpoziva ima nekoliko faza - faza proizvodnje, skladištenja i faza transporta.

"U fazi proizvodnje možete preduzeti maksimalne mere ako pričamo o eksplozivnim supstancama za kontrolu rekacije i da radite sa količinama koje mogu da izazovu najmanju štetu. Što se tiče proizvodnje finalnih proizvoda, opet je propisana maksimalna količina koja može u jednom momentu da se nađe u proizvodnom pogonu, kako bi eventualna šteta koja se ne može isključiti u procesu proizvodnje eksploziva, bila što manje", naveo je on.

Kako je dodao, što se tiče skladištenja, iste mere se preduzimaju kao i za svaku hemijsku supstancu.

"I za skladištenje eksploziva propisani su uslovi skladištenja. Oni obuhvataju temperaturu, izloženost suncu i vlažnost vazduha", objasnio je.

Hronologija događaja

Jučerašnje eksplozije u fabrici Sloboda u Čačku, kao i eksplozije koje su se dogodile 4. i 7. juna samo su tri incidenta u nizu koja su tokom godina zadesila ovu fabriku. 

Oko jedan sat iza ponoći 4. juna u fabrici "Sloboda" dogodila se serija eksplozija. Detonacije su odjekivale skoro dva sata zbog čega veći deo Čačka nije spavao.

Požar pa eksplozija su se dogodili u magacinu u kojem su se skladištili upaljači i municija manjeg kalibra. U tom trenutku, oko 60 radnika je radilo u trećoj smeni. Svi su odmah evakuisani, a oko pola tri ujutru evakuisano je i šestoro radnika koji su se od eksplozija sklonili u podrumske prostorije.

Zatim 7. juna oko 21 čas došlo je do još jedne eksplozije. Odjeknula je detonacija na mestu magacinskog prostora koji je izgoreo nekoliko dana ranije.

Generalni direktor "Slobode" Zoran Stefanović kazao je tada za medije da se zapalio komad baruta, ali da to nije izazvalo požar niti eksploziju nego da je u pitanju "pripala sitnog komada baruta, što je bljesnulo u trenutku, ali nije izazvalo požar i eksploziju". 

Poslednji u nizu incidenata koji se desio sinoć doveo je do požara u fabrici koji je izbio oko 20 sati, kada se čula jaka eksplozija. Požar je izbio u magacinu baruta. Troje, lakše povređenih radnika, zbrinuti su Opštoj bolnici u Čačku.

Tanjug/RINA/Ivan Nikolić

 

Prethodnih decenija desilo se više manjih detonacija i požara kada je uglavnom dolazilo do lakših povreda radnika.

Tri radnika povređeno je u eksploziji 2003. godine, u januaru 2010. godine jedan zaposleni povređen je u eksploziji pirohetnike.

Krajem te godine došlo je do eksplozija u kojima nije bilo žrtava, a u jednoj se zapalio i eksplodirao pogon za proizvodnju municije. Nije bilo povređenih, jer su se radnici iz popodnevne smene spasili bekstvom preko ograde, a požar i detonacije trajali su cele noći. Požar je izbio na presi gde se pakuje municija, posle čega su usledile eksplozije. Vatra je zahvatila oko 2.000 kvadrata.

Wikipedia.org/AirWolf

 

Dve radnice su 1. jula 2013. povređene u eksploziji koja se dogodila u pogonu pirotehnike. Jedna je zadobila povrede šake i oka, dok je druga radnica, kojoj su sanirane povrede šake, puštena na kućno lečenje.

U pogonu fabrike 2016. godine izbio je tehnološki požar koji se dogodio kod operacije sušenja elemenata u pogonu artificije, kada se zapalila smesa za proizvodnju suzavca. U požaru nije bilo povređenih.

Osim toga, pre tri godine, u ovoj namenskoj industriji zabeležena je manja eksplozija u kojoj su povređena dvojica radnika. Mediji su pisali da se eksplozija dogodila na poligonu fabrike, gde su radnici ispitivali upaljače projektila. Tom prilikom jedan upaljač se aktivirao i izazvao manju eksploziju zbog koje su radnici zadobili lakše povrede.

Printscreen/Twitter/djokicaleksanda

 

Fabrika "Sloboda" osnovana je 1948. godine. Pogoni su bombardovani 1999. godine, ali je proizvodnja brzo obnovljena. 

Čačanska "Sloboda" proizvodi municiju za protivavionske topove Bofors 40 milimetara, municiju za haubice 155 milinara NATO kalibar, tenkovske projektile 125 milimetara i municiju za topove 30 milimetara.

Komentari (0)

Srbija