Aktuelno

Carinski agent C&A saslušan u tužilaštvu, sve negirao i odbio da odgovara na pitanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2022

-

13:18

Carinski agent C&A saslušan u tužilaštvu, sve negirao i odbio da odgovara na pitanja
Carinski agent C&A saslušan u tužilaštvu, sve negirao i odbio da odgovara na pitanja - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas je saslušan A.J. (49) zbog sumnje da je zloupotrebom ovlašćenja, koja je imao kao carinski agent za kompaniju "C&A MODA RS" doo Beograd, oštetio bužet Srbije i sebi pribavio imovinsku korist od preko 750 miliona dinara, saopštili su iz tužilaštva.

Koordinator carinskih procedura Sektora za carinske postupke u Upravi carina Slobodan Tomić rekao je u izjavi za Tanjug da A.J. nije službenik Uprave carina, već da to lice radi kao carinski zastupnik za privatne špediterske kompanije.

Kako dodaju, tako navedeni novac, za koji je znao da potiče iz kriminalne delatnosti, dalje je ulagao u kupovinu nekretnina.

A.J. je na saslušanju negirao izršenje krivičnih dela i odbio je da odgovara na pitanja tužilaštva.

Nakon saslušanja tužilaštvo je preložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da mu odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne uticao na svedoke i da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Naredbom ovog tužilaštva njemu je zabranjeno raspolaganje stanom u kuli B Beograda na vodi i garažnim mestom, zatim sa dva stana na Novom Beogradu i dve garaža, a blokirani su mu i bankarski računi i računi sa njim sa njim povezanih lica.

Iz tužilaštva su saopštili da nameravaju da se u najskorije vreme podnese sudu zahtev za privremeno oduzimanje ove imovine, zbog sumnje da je proistekla iz krivičnog dela.

Podsećamo da je ovaj postupak pokrenut po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon što je od Uprave za sprečavanje pranja novca dobilo podatke o nesrazmeri u prijavljenim prihodima i imovini koju poseduje.

Usledila je proaktivna istraga u saradnji sa Jedinicom za finansijske istrage Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je identifikovala imovinu okrivljenog i njemu bliskih lica, te su rezultati ovakve saradnje doveli i do prikupljanja dokaza za krivična dela za koja se tereti u ovom krivičnom postupku.

Na osnovu prikupljenih finansijskih dokaza tužilaštvo je izdalo i pomenutu naredbu u momentu njegovog lišenja slobode, da mu se ta imovina zapleni. U ovom trenutku finasijska istraga je i dalje u toku radi identifikacije i oduzimanja celokupne imovine za koju se utvrdi da nema dokaza o zakonitom poreklu.

A.J. se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, zaposlen u privrednom društvu "Quehenberger Logisticc SRB" doo Šimanovci izvršio krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica u periodu od 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo Pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, sumnja se da je on iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju "C&A MODA RS" doo Beograd sačinjavanjem i overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom (carinske deklaracije i ino-fakture) za robu koja je iz Kine dopremana kontejnerskim brodom u Rijeku, posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.

Najpre je na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere iz Sremske Mitrovice i Subotice, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo "C&A MODA RS" doo Beograd, koje ima odobrenje za pojednostavljeni postupak carinjenja - tzv. kućno carinjenje, čiji je ovlašćeni primalac robe u zajedničkom tranzitnom postupku PD “Quehenberger Logisticc SRB” doo Šimanovci.

Potom je korišćenjem kućnog carinjenja, roba dalje transportovana u Srbiju bez kontrole, i isporučena nepoznatim kupcima.

U pojednostavljenom postupku deklarisanja robe iskoristivši logo "C&A MODA RS" doo Beograd sastavljao lažne carinske deklaracije na svom privatnom laptopu, u programu za kućno carinjenje.

Korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata pristupao je informacionom sistemu Uprave carina i neistinito prikazivao vrednost robe i u sporne carinske isprave unosio vrednost robe po višestruko nižim iznosima od stvarnih vrednosti.

Isprave potom nije unosio u bazu kompjuterskog sistema PD "Quehenberger Logisticc SRB" doo Šimanovci.

Na ovaj način je, kako se sumnja, na osnovu 65 spornih carinskih deklaracija pribavio protivpravnu imovinsku korist od 750.562.946,52 dinara. Tako stečeni novac je ulagao u kupovinu zaplenjenih nekretnina, iako je znao da potiče iz krivičnog dela.

 

Komentari (0)

Srbija