Aktuelno

Lakićević: Nacionalni plan za klimu i energetiku prekretnica razvoja energetskog sektora

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2022

-

16:44

Lakićević: Nacionalni plan za klimu i energetiku prekretnica razvoja energetskog sektora
Lakićević: Nacionalni plan za klimu i energetiku prekretnica razvoja energetskog sektora - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević rekao je da je donošenje Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku prekretnica razvoja energetskog sektora Srbije kome su neophodne investicije radi obezbeđivanja energetske bezbednosti i zaštite životne sredine.

Lakićević je za Tanjug podsetio da je resorno ministarstvo prošle godine iniciralo usvajanje četiri nova zakona koji su preduslov razvijanja novog nacionalnog energetskog i klimatskog plana.

Lakićević je rekao da će donošenje Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku omogućiti energetskom sektoru nove investicije uz obezbeđivanje energetske sigurnosti i zaštite životne sredine.

"Realizacijom plana do 2030. godine imaćemo 40 odsto manju emisiju štetnih gasova kao i 40 odsto veće učešće OIE u proizvodnji električne energije", kazao je Lakićević.

Dodao je da Srbija mora da radi na izgradnji novih elektroenergetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora, kao što su sunce i vetar, kako bismo obezbedili veću energetsku bezbednost i smanjili uvoznu zavisnost s obzirom da trenutno uvozimo ugalj i električnu energiju iz drugih država.

"Kada imate solarne i vetroelektrane, nemate potrebe za uvozom električne energije već imate sopstvenu proizvodnju električne energije uz neophodnost balansiranja", naveo je Lakićević.

Istakao je da taj plan predviđa i nove investicije u izgradnji interkonekcija sa susednim zemljama kako bismo diversifikovali pravce i izvore snabevanja gasom, ali i nove tehnologije kao što su biogas i vodonik koje će dati veliki doprinos stabilnosti energetskog sistema u budućnosti.

Naglasio je da je energetska efikasnost važan stub energetske bezbednosti i da resorno ministarstvo nastavlja da pruža podršku građanima subvencijama u iznosu od 50 odsto za zamenu stolarije, izolacije, kotlova i postavljanje solarnih panela.

"Prošle godine objavili smo prvi javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima na kome je preko 4.000 prijavljenih dobilo subvencije za zamenu stolarije i izolacije. Ove godine raspisali smo novi javni poziv na kome će preko 25.000 domaćinstava dobiti subvencije u iznosu od 50 odsto za energetsku efikasnost i postavljanje solarnih panela", kazao je Lakićević.

Dodao je da se radi na tome da se omoguće subvencije domaćinstvima da postave solarne panele i postanu proizvođači električne energije za svoje potrebe.

Lakićević je najavio da će na jesen biti raspisan javni poziv na kojem će 100.000 domaćinstava moći da učestvuje i dodao da interesovanje za te subvencije, naročito za postavljanje solarnih panela, svakodnevno raste.

Naveo je da će građani koji u proseku mesečno plaćaju električnu energiju 3.500 dinara, imati uvećane račune manje od 200 dinara i istakao da će to povećanje cene električne energije omogućiti da se finansiraju novi projekti i investicije kojih nije bilo u prethodnom periodu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija