Biznis vesti

Energetska zajednica: Napredak Srbije po pitanju struje i obnovljivih izvora energije

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2021

-

14:52

Energetska zajednica: Napredak Srbije po pitanju struje i obnovljivih izvora energije
EPS - Copyright Tanjug/Danilo Mijatović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je danas da je Srbija dosta dobro napredovala u reformama u oblasti struje i obnovljivih izvora energije. Kopač je na onlajn konferenciji predstavio Godišnji izveštaj Energetske zajednice o implementaciji, koji među državama članicama analizira usklađenost sa Ugovorom o energetskoj zajednici na putu ka EU, i naveo da je najveći progres u oblasti struje imala Gruzija, dok se u Severnoj Makedoniji gotovo ništa nije desilo po tom pitanju.

U izveštaju je navedeno da je Srbija poboljšala upravljanje tržištem za električnu energiju završetkom razdvajanja EPS Distribucije od EPS-a.

Takođe, navodi se i da je obim električne energije kojom se trguje na tržištu "dan unapred" kojim upravlja berza električne energije SEEPEKS dostigao nivo od 10 odsto od ukupno isporučene električne energije krajnjim kupcima u 2020. godini.

Srbija je, takođe, postigla veliki napredak posebno u sektoru obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti zbog donošenja novih zakona u toj oblasti.

Donošenje podzakonskih akata je prioritet

Prioritet za Srbiju je, navodi Energetska zajednica, donošenje neophodnih podzakonskih akata koji bi omogućili primenu Zakona o upotrebi obnovljivih izvora energije.

U izveštaju je navedeno i da implementacija u oblasti struje iznosti 75 odsto, dok je taj procenat kada je reč o gasnom sektoru 36 odsto i još je u ranoj fazi.

U sektoru nafte procenat implementacije iznosi 75 odsto, a u obnovljivim izvorima energije 64 odsto. U oblasti energetske efikasnosti 73 odsto i u oblasti životne sredine 65 odsto.

Jedna od glavnih primedbi u oblasti gasa jeste da nema pristupa trećoj strani na interkonektivnom gasovodu Horgoš, da se proizvodnja električne energije u Srbiji uglavnom oslanja na ugalj i u manjoj meri na hidroenergiju, kao i da po pitanju gasa Srbija dosta zavisi od uvoza iz Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis