Društvo

Kako do solarnih panela uz subvenciju države i kako da se investicija isplati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2021

-

17:28

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Svetska energetska kriza otvorila je mnoga pitanja, a jedno od njih je i da li postoji alternativa fosilnim gorivima. Jedno od rešenja mogla bi da bude sunčeva energija. Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je 193 miliona dinara za ugradnju solarnih panela u 700 domaćinstava, u 37 lokalnih samouprava u Srbiji.

Pre oko mesec dana, Radoš Milošević iz Niša je odlučio da na svom domaćinstvu ugradi solarni panel. Struju koju sam proizvodi, koristi za kuvanje, grejanje i druge lične potrebe. Odlučio je da uloži novac u panele, jer kako kaže, obnovljivi izvori energije su budućnost, iako mu se investicija neće odmah isplatiti.

"Obično ovakvi sistemi imaju neko vreme isplativosti od šest do osam ili devet godina. Neka bude i tih devet, i biću prezadovoljan", rekao je Milošević.

Koje lokalne samouprave daju subvencije

Iako je 37 lokalnih samouprava dobilo subvencije za ugradnju solarnih panela, Niš nije jedan od njih.

Najviše novca, po pet miliona dinara, izdvojili su Novi Sad, Malo Crniće, Bor, Ćuprija, Raška, Kragujevac, Jagodina i dve beogradske opštine, Zvezdara i Obrenovac.

Čačak i Apatin su izdvojili po 4.950.000 dinara, a Lučani, Paraćin i Pećinci po tri miliona dinara. Novi Pazar će izdvojiti 2,5 miliona dinara, Vranje 2,4 miliona, Smederevo 2,35 miliona dinara, Vladičin Han 1,5 milion,  Barajevo 1,25 miliona, a Rača 1,2 miliona dinara.

Po dva miliona izdvojili su Kraljevo, Prijepolje, Užice, Majdanpek i Arilje, a po milion dinara Bojnik, Aranđelovac, Bosilegrad, Sokobanja, Sviljanac, Aleksinac, Ivanjica, Vladimirci, Sečanj, Vrnjačka Banja i Boljevac.

Najmanje novca za ugradnju solarnih panela izdvojila je opština Zemun, 500.000 dinara.

Postupak za ugradnju solarnog panela

Ipak, proces ugradnje jednog sistema solarnih panela nije jeftin. Ugradnja jednog sistema panela košta oko 4000 hiljada evra. Zainteresovanost građana je porasla, kada su čuli za državne subvencije u iznosu od 50%, što znači da se investicija otplaćuje u dva puta kraćem periodu.

"Ako ne troše tu električnu energiju koju proizvedu, oni mogu da vraćaju te viškove u mrežu, i to po istoj ceni posle preuzimaju iz mreže. Umanjuje im se račun za električnu energiju onoliko koliko su prethodnog meseca predali u mrežu. Mi već imamo nekoliko domaćinstava koja imaju spremne sisteme i žele da potpišu ugovor za potpuno snabdevanje sa EPS-om da mogu da vraćaju viškove energije u mrežu", rekao je vlasnik i direktor firme "Konseko", Miodrak Vuković.

Svako domaćinstvo koje želi da ugradi solarni panel, trebalo bi da se obrati firmi koja se bavi njihovom ugradnjom, a nakon toga, vlasnici objekata od Elektroprivrede Srbije traže zamenu brojila, a EPS ima rok od nedelju ili dve da izađe na teren i zameni brojilo koje domaćinstvo treba da plati.

"Potrebno je da brojilo koje vi sada imate na mreži, bude dvosmerno brojilo. Može da bude brojilo koje EPS treba da zameni. Kompletna subvencija pokriva sve. Pokriva same solarne panele, inverter, instalacije koje idu uz to. Nije to ništa komplikovano, to su obične žičane instalacije, inverter je male veličine. Brojilo, zamena brojila, sve je 50% subvencionisano", objasnio je državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Zoran Lakićević.

Nakon završetka procesa svih javnih poziva za firme i građane, ugradnja prvih solarnih panela u domaćinstvima očekuje se u januaru 2022. godine. 

"Subvencije bi trebalo da budu veće"

Ministarstvo energetike je, osim za solarne panele, odobrilo i subvencije za zamenu stolarije, fasada i ložišta u 67 gradova i opština. 

Oko 10.000 domaćinstava i stambenih zgrada dobiće od 70 do 500 hiljada dinara za zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva.

Euronews TV

Oni su krajem avgusta počeli sa raspisivanjem poziva za subvencionisanje, a konkursi i dalje traju.

Kako je objasnio novinar ekonomske rubrike lista Danas, Gojko Vlaović, u Srbiji se mora povećati energetska efikasnost.

Jedan od načina da se to uradi je upravo prelazak na obnovljive izvore energije.

"Vrlo važan segment je što država građanima daje subvencije i pomaže finansijski. Stručna javnost smatra da bi te subvencije trebalo da budu veće, da bi se i se veći broj ljudi prijavio", rekao je Vlaović.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Zoran Ljubojevic

15.03.2022 10:31

Postovanje, zainteresovan sam za solarne panele uz subvenciju..kako ide redosled radnji odnosno jel izlazi strucno lice da snimi stanje.. i koliko kosta njegov dolazak,,

Srbija