Biznis vesti

Fabrici: Treba proveriti energetsku efikasnost svake zgrade u Srbiji

Komentari

Autor: Zlatica Radović

26/05/2021

-

12:29

Fabrici: Treba proveriti energetsku efikasnost svake zgrade u Srbiji
Fabrici: Treba proveriti energetsku efikasnost svake zgrade u Srbiji - Copyright Tanjug/Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je na panelu "Zeleni i održiv oporavak: Energetska politika u Srbiji", u okviru Kopaonik biznis foruma rekao da sve zgrade u Srbiji moraju biti testirane na energetsku efikasnost. On je izjavio da je u Beogradu identifikovano nekoliko zgrada koje će da budu obuhvaćene pilot projektom, a jedna od njih je i Vojno-medicinska akademija. Troškovi ovog projekta iznose 200 miliona evra i tu će, kako je istakao, Evropa da pomogne sa bespovratnim sredstvima.

Fabrici je istakao da su energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije ključni u procesu energetske tranzicije Srbije i naveo da se Srbija sve više približava "zelenom dogovoru" sa EU i da u tome može da računa na podršku Brisela. On je istakao da će na zelenom putu veliku ulogu igrati energetski sektor.

"Srbija je preduzela već nekoliko važnih koraka, prvi je bio regionalni pristup ovom problemu.
U Srbiji 50 odsto energije "protraći" i to se mora pokriti regulativom i investicijama. Znamo šta su ciljevi, gde ćemo biti za 30 ili 50 godina. Srbija koja još nije deo EU se uključila u ovaj proces zelene ekonomije, kao i srpske kompanije", rekao je Fabrici i naveo da će zelena ekonomija otvoriti nova radna mesta.

Usklađivanje sa EU regulativom


Regionalni direktor za Zapadni Balkan EBRD-a Mateo Kolanđeli je rekao da je do sada EBRD uložio 600 miliona evra u energetski sektor, a da je u planu nastavak ulaganja kako bi se unapredio kvalitet životne sredine, ali i konkurentnost srpske ekonomije.

"Moramo se upodobljavati sa regulativom EU. Tu je situacija drugačija od zemlje do zemje, sve je deo procesa pristupanja. Srbija je postigla veliki uspeh kada je reč o domaćim i stranim investicijama i dostupnosti zelene energije. Nastojaće se da se pomogne u poboljšanju energetske efikasnosti u Srbiji. Radićemo sa javnim sektorom, lokalnim samoupravama, takođe i sa Ministarstvom da bismo podržali fromiranje fonda za energetsku efikasnost", rekao je Kolanđeli.

 

Wikipedia.org/БиблиотекаЛКМБЈД

 


Regionalni direktor za Zapadni Balkan je najavio je da će EBRD nastaviti investicije u modernizovanje postrojenja kako bi se Srbija što pre upodobila sa evropskim standradima i da je jako bitno da se podrži šira upotreba električne energije.

"Uvešćemo pametne merače. Želimo da ugalj što pre izađe iz upotrebe, ali za nas je prioritet broj jedan da podržimo Srbiju u organizovanju prve energetske aukcije što je velika korist za zemlju. EBRD je tu da pomogne, tražimo prave opcije, jako dobra opcija je solarna energergija plus vetroelektrane", izjavio je Kolanđeli.

On veruje da EBRD može da pomogne Srbii da postigne najbolje cene električne energije i da nastavi da privlači investiije. Istakao je da postoji velika potražnja za energijom iz vetra i dodao da će mu biti zadovoljštvo da podrži ministrsrtvo u tom pravcu. Kolanđeli je uveren da solarna infrastruktura i projekti predstavljaju veliku poslovnu šansu u procesu energetske tranzicije, a da su energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije nove oblasti u koje investitori mogu da ulažu i da očekuju profit.

Direktor konsultantske firme za upravljanje obnovljivom energijom Miloš Colić, rekao je da su procedure u Srbiji za strane investitore dobre i da vide pomak u eneregetskom sektoru, a da su potencijali o kojima se priča 3.000 iIi 4.000 megavata razvojnih projekata iz energije vetra. naglasio je da bi bilo odlično ako bi četvrtina bila izgrađena u narednih deset godina.

"Investitori u vetroelektrane zainteresovani su za južni Banat gde su do sada i izgrađene. Vidimo veliki potencijal za napredak, veliko je interesovanje investitora iz Evrope, Azije iI Severne Amerike za velike infrastrukturne projekte“, ispričao je Colić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis