Aktuelno

Za molera u Beogradu svega 10 đaka, zanimanje obućar skoro da ne postoji - ima li rešenja za nedostatak zanatlija

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2022

-

15:34

Za molera u Beogradu svega 10 đaka, zanimanje obućar skoro da ne postoji - ima li rešenja za nedostatak zanatlija
Za molera u Beogradu svega 10 đaka, zanimanje obućar skoro da ne postoji - ima li rešenja za nedostatak zanatlija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Već više godina problem je mali broj učenika koji se upisuju u trogodišnje škole, odnosno na zanate, kaže predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić i navodi da ćemo u bliskoj budućnosti biti suočeni sa nedostatkom molera, zidara, tesara, ali i obućara i brodomehaničara.

"Ove godine nije bio dozvoljen upis za zidara, tesara, odnosno izvođača osnovnih građevinskih radova. Budite ubeđeni da u bliskoj budućnosti nećemo imati one koji će da grade kuću ili da armiraju i rade tesarske poslove, toga već nema", rekao je Antić za Tanjug.

On navodi da se u Beogradu za molera ove godine upisalo svega 10 učenika, a da zanimanje obućar gotovo da ne postoji.

Antić kaže i da je Srbija u ekspanziji širenja rečnog saobraćaja, ali, ističe, od toga neće biti ništa, jer retko koji đak se upisuje za brodomehaničare.

Na pitanje šta je rešenje, Antić odgovara da se ono ogleda u novom planu i programu, te u benefitu u vidu stipendija.

Prema njegovim rečima, ljudi sa samostalnom zanatskom radnjom treba da budu oslobođeni poreza.

"Dajte im pet godina da ne moraju da plaćaju poreze, nije samo kupovina značajna, dajte da imamo i te majstore koji su kvalitetni i pružaju usluge i nama i državi. To je otprilike rešenje, a pored poreza vi morate da imate i neke druge stvari, poput konkretnog rada s majstorom", ukazao je Antić.

Jedna od ideja je, navodi Antić, da se napravi regionalni centar sa instruktorom koji će podučavati zanatlije.

U srednjim stručnim školama u Beogradu nakon drugog upisnog roka ostao je veliki broj slobodnih mesta, a zanatska odeljenja su sa sve manje đaka.

U Srbiji je u poslednje vreme evidentan nedostatak majstora. Prema nezvaničnim podacima nedostaje 30.000 majstora, dok je obim posla sve veći, a stare zanatlije nema ko da zameni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija