Aktuelno

Viceguvernerka NBS: Donošenjem mera o naknadama banaka zaštitićemo građane

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2022

-

15:52

Viceguvernerka NBS: Donošenjem mera o naknadama banaka zaštitićemo građane
Viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić izjavila je za Tanjug da iako po pravilu posao centralnih banaka nije da regulišu visinu naknada koje banke naplaćuju klijentima, NBS će i po ovom pitanju napraviti korak napred u odnosu na ostale centralne banke i sledeće sedmice doneti mere vezane za ove naknade koje će zaštititi standard građanja Srbije.

Prema njenim rečima, posao centralnih banaka zapravo jeste da povećaju jasnost naknada i informisanost klijenata o njima, da olakšaju uporedivost naknada na osnovu čega klijenti banaka mogu da donesu najpovoljniju odluku za sebe i izaberu banku koja odgovara njihovom potrebama.

"Međutim s obzirom na najave i odluke pojedinih banaka koje posluju na našem tržištu guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je odlučila da NBS i po ovom pitanju iskorači u odnosu na ostale centralne banke", rekla je Stanić.

Dodala je da je tokom prethodnog perioda Narodna banka spovela ozbiljne temeljne analize ovog pitanja i da će već na narednoj sednici Izvršnog odbora 11. avgusta biti donet set mera kojima će se dodatno zaštititi standard građana kada je reč o naknadama banaka za njihove usluge.

Ranije danas, Narodna banka Srbije je povodom pojedinih apela i poziva da preduzme mere u vezi sa naknadama banaka, saopštila da intenzivno radi na rešenju koje će biti usvojeno i primenjeno u najkraćem tako da se na najbolji način zaštiti standard građana Srbije.

"Iako postoji nesporno pravo da svaka tema bude predmet obraćanja javnosti, ističemo da je suvišno na ovaj način govoriti o problemu na kojem NBS već ubrzano radi i kada je već obavestila javnost u kom roku će biti donete odluke od interesa za građane Srbije", saopšteno je iz NBS.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija