Aktuelno

Srđan Lalić iz Belivukovog klana sklopio sporazum o statusu okrivljenog saradnika, dogovorena dužina zatvorske kazne

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2022

-

21:08

Srđan Lalić iz Belivukovog klana sklopio sporazum o statusu okrivljenog saradnika, dogovorena dužina zatvorske kazne
Srđan Lalić iz Belivukovog klana sklopio sporazum o statusu okrivljenog saradnika, dogovorena dužina zatvorske kazne - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Srđan Lalić, okrivljeni saradnik Belivukove grupe zaključio je sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, potvrđeno je u ovom tužilaštvu za Euronews Srbija. On će, prema sporazumu, dobiti zatvorsku kaznu od 18 godina.

Kao svedok okrivljeni Lalić se obavezao da za pomenutu kaznu, koja će mu biti izrečena na kraju suđenja, svedoči protiv pripadnika grupe.

Srđan Lalić (36), jedan od pripadnika klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, je na pripremnom ročištu priznao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret među kojima je pet ubistava.

Miljković i Belivuk, kao i ostali optuženi, su se izjasnili da nisu krivi, dok je Lalić priznao krivicu i rekao da će detaljno izneti odbranu, nakon čega su ga stražari odvojili od ostatka optuženih i smestili ga na klupu s pripadnicima Belivukove i Miljkovićeve ekipe koji su već sklopili sporazum sa Tužilaštvom.

Dosad su status svedoka-okrivljenog u ovom slučaju imali Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević.

Za razliku od svedoka saradnika, u slučaju svedoka okrivljenih, koji mogu biti i ubice, oni ne dobijaju amnestiju za svoja nedela, ali im se kazna smanjuje.

Lalić optužen za šest ubistava

Lalić je bio visokopozicioniran u hijarahiji klana - on u optužnici, koja broji trideset imena, zauzima peto mesto.

U optužnici se navodi da je po zanimanju je IT stručnjak i da je završio fakultet. U dokumentu stoji da je optuženi izjavio da od bitkoina na berzi zarađuje kao i da su mu mesečna primanja oko 1.300 evra.  Do tada se, prema navodima iz optužnice, protiv njega nije vodio ni jedan postupak za bilo koje krivično delo, a u pritvoru se nalzi od 6. februara prošle godine i to po rešenju Višeg suda.

U prvi mah nakon hapšenja, s obzirom na njegovo obrazovanje, mediji su spekulisali da je njegov zadatak bio nabavka i održavanje kriptovanih telefona sa aplikacijom Skaj, a putem koje su pripadnici ovog klana kumunicirali i razmenjivali fotografije.

Međutim, nakon objavljivanja fotografija od kojih su neke i priložene u optužnici jasno je da je uloga bila veća - na jednoj od njih, onoj koja je dostupna javnosti, on uz Belivuka s osmehom pozira pored jedne od žrtava.

Laliću se prema prvoj optužnici na teret stavlja da je bio saučesnik u pet ubistava, kao i udruživanje radi vršenja krivičnih dela. Optužnicom mu se takođe stavlja na teret i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i otmica. Za ova krivična dela preti mu maksimalna kazna, odnosno doživotni zatvor. 

Takođe Lalićevo ime se našlo i u drugoj optužnici protv Belivukove grupe i to kao saučesnika u otmici i ubistvu Nikole Mitića (33). To bi bila šesta žrtva za čiju smrt su prikupljeni dokazi. Mitić je otet na Dedinju, ispred ambasade SAD, a potom prebačen u prostorije ove kriminalne grupe na stadionu u Humskoj, gde su ga mučili.

Kako tvrdi tužilac pored fizičkog maltretiranja Mitića, Lalić se pozabavio i brisanjem video-zapisa sa stadiona, na kojima je bio zabeležen ulazak žrtve u njihovu "bazu". Belivuk i Miljković su, zatim, doneli odluku da se pretučeni Mitić prebaci u vikendicu u Ritopeku i tamo ubije. Okrivljeni Miloš Budimir, Lalić i Dejan Tešić odvezli su žrtvu u Ritopek.

Za šest ubistava, za koliko se sumnjiči, pretio mu je doživotni zatvor.

Lalić je, kako su pisali mediji, uhapšen 4. februara u stanu u beogradskom prigradskom naselju, a kod njega su tokom pretresa pronađeni sat "roleks", brojač novca, GPS uređaj za praćenje, telefoni i računari, dok ispred vrata i na terasi svog stana ima brojne kamere za video-nadzor.

Komentari (0)

Srbija