Aktuelno

Srđan Lalić priznao krivicu: Ko je čovek od poverenja Veljka Belivuka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2022

-

19:41

Srđan Lalić priznao krivicu: Ko je čovek od poverenja Veljka Belivuka
Srđan Lalić priznao krivicu: Ko je čovek od poverenja Veljka Belivuka - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Srđan Lalić (36), jedan od pripadnika klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, na današnjem pripremnom ročištu priznao je izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret među kojima je pet ubistava.

Miljković i Belivuk, kao i ostali optuženi, danas su se izjasnili da nisu krivi, dok je Lalić priznao krivicu i rekao da će detaljno izneti odbranu, nakon čega su ga stražari odvojili od ostatka optuženih i smestili ga na klupu s pripadnicima Belivukove i Miljkovićeve ekipe koji su već sklopili sporazum sa Tužilaštvom.

Laliću nije dodeljen status svedoka-okrivljenog, koji već imaju dvojica optuženih, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević. Za razliku od svedoka saradnika, u slučaju svedoka okrivljenih, koji mogu biti i ubice, oni ne dobijaju amnestiju za svoja nedela, ali im se kazna smanjuje.

Lalić u dosadašnjem toku postupka nije iznosio odbranu, ali je negirao bilo kakvu povezanost s zločinima. 

Ko je Srđan Lalić?

Lalić je bio visokopozicioniran u hijarahiji klana - on u optužnici, koja broji trideset imena, zauzima peto mesto.

U optužnici se navodi da je po zanimanju je IT stručnjak i da je završio fakultet. U dokumentu stoji da je optuženi izjavio da od bitkoina na berzi zarađuje kao i da su mu mesečna primanja oko 1.300 evra.  Do tada se, prema navodima iz optužnice, protiv njega nije vodio ni jedan postupak za bilo koje krivično delo, a u pritvoru se nalzi od 6. februara prošle godine i to po rešenju Višeg suda.

U prvi mah nakon hapšenja, s obzirom na njegovo obrazovanje, mediji su spekulisali da je njegov zadatak bio nabavka i održavanje kriptovanih telefona sa aplikacijom Skaj, a putem koje su pripadnici ovog klana kumunicirali i razmenjivali fotografije.

Međutim, nakon objavljivanja fotografija od kojih su neke i priložene u optužnici jasno je da je uloga bila veća - na jednoj od njih, onoj koja je dostupna javnosti, on uz Belivuka s osmehom pozira pored jedne od žrtava.

Laliću se na na teret stavlja da je bio saučesnik u pet ubistava, kao i udruživanje radi vršenja krivičnih dela. Optužnicom mu se takođe stavlja na teret i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i otmica. Za ova krivična dela preti mu maksimalna kazna, odnosno doživotni zatvor. 

Lalić je, kako su pisali mediji, uhapšen 4. februara u stanu u beogradskom prigradskom naselju, a kod njega su tokom pretresa pronađeni sat "roleks", brojač novca, GPS uređaj za praćenje, telefoni i računari, dok ispred vrata i na terasi svog stana ima brojne kamere za video-nadzor.

Osumnjičen i za šesto ubistvo

Takođe Lalićevo ime se našlo i u drugoj optužnici protv Belivukove grupe i to kao saučesnika u otmici i ubistvu Nikole Mitića (33). To bi vila šesta žrtva za čiju smrt su prikupljeni dokazi. Mitić je otet na Dedinju, ispred ambasade SAD, a potom prebačen u prostorije ove kriminalne grupe na stadionu u Humskoj, gde su ga mučili.

Kako tvrdi tužilac pored fizičkog maltretiranja Mitića, Lalić se pozabavio i brisanjem video-zapisa sa stadiona, na kojima je bio zabeležen ulazak žrtve u njihovu "bazu". Belivuk i Miljković su, zatim, doneli odluku da se pretučeni Mitić prebaci u vikendicu u Ritopeku i tamo ubije. Okrivljeni Miloš Budimir, Lalić i Dejan Tešić odvezli su žrtvu u Ritopek.

Pripremno ročište odlagano više puta

Podsetimo, pripremno ročište ovoj kriminaloj grupi je odlagano više puta. Prvi put je odloženo u martu zbog zahteva za izuzeće postupajućih sudija i tužilaca, a drugi put krajem aprila zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića, koji je bio angažovan kao branilac Belivuka, Miljkovića i drugih optuženih.

Lazarević je uhapšen 14. aprila kao član kriminalne grupe Darka Šarića i on se od tada nalazi u pritvoru. Prethodno pripremno ročište odloženo je jer je Miljković otkazao punomoćje svom advokatu i ostao bez branioca, a kojeg mora da ima na ovom suđenju.

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branooci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilc i sudsko veće. Na današnjem ročištu optuženi su se kratko izjasnili o krivici, odnosno da li priznaju ili negiraju krivična dela za koja se terete, a potom će tužilaštvo i odbrana predlagati svoje dokaze koji će se izvoditi tokom suđenja.
Na današnje ročište Belivuk, Mikljović i ostali optuženi su privedeni iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu.

Komentari (0)

Srbija