Aktuelno

Poljoprivrednici ponovo blokirali centar Novog Sada, najavljuju protest "do daljeg"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/08/2022

-

18:45

Poljoprivrednici ponovo blokirali centar Novog Sada, najavljuju protest "do daljeg"
Poljoprivrednici ponovo blokirali centar Novog Sada, najavljuju protest "do daljeg" - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Poljoprivrednici koji već treći dan protestuju u Novom Sadu danas su, nezadovoljni ponodom nakon razgovora u Vladi Srbije, ponovo su juče popodne blokirali ulice i most u centru Novog Sada i najalvjuju da će ostati "do daljeg".

Od 18 časova, blokirani su Varadinski most i ceo Bulevar Mihajla Pupina, a blokade Bulevara su kod Skupštine grada i kod NORK-a. Oko 23 časa je, kako je javio 021, uklonjena blokada kod mosta. Takođe, uveče je blokiran i most kod Titela.

Blokade su postavljene nakon pregovora koji su u Beogradu, između predstavnika poljoprivrednika i predsednice Vlade Ane Brnabić, završeni bez ispunjenja zahteva paora.

Ratare u Novom Sadu podržavaju kolege u Rači i Subotici – mehanizaciju su dovezli ispred svojih opština. 

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije je nakon sastanka poslala Vladi Srbije izmenjene zahteve i najavila da će ako do tada ne dobiju odgovor radikalizovati protest organizovanjem blokada puteva širom Srbije.

Kako su predstavnici poljoprivrednika rekli nakon sastanka, iz Vlade su im ponudili 535 evra po toni kukuruza, dok su paori tražili 700 evra.

Tražili su i da plaćaju gorivo bez akciza, ali im je rečeno da je to nemoguće i da će im vraćati 22 dinara po litru, ali će biti ukinuta zabrana izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.
 
Poljoprivrednici zahtevaju otkupnu cenu suncokreta od minimum 700 evra po toni, subvencije za gorivo, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litri, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo, a traže i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike suše.


 

Komentari (0)

Srbija