Agrobiznis

Završen sastanak u Vladi Srbije, poljoprivrednici očekuju pisanu ponudu nadležnih - šta je sve na stolu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, FoNet

11/08/2022

-

09:08

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sastanak poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić u Vladi Srbije je završen, a poljoprivrednici kažu da u narednih nekoliko sati očekuju pisanu ponudu nadležnih o kojoj će se posle toga izjasniti. Kako su naveli, izvesno je da će od 13 časova biti ukinuta zabrana izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, ali da nemaju obećanje da ona u narednom periodu neće biti ponovo uvedena.

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije je poslala Vladi Srbije izmenjene zahteve i dala rok da nadležni odgovore večeras do 20 časova. Najavili su da će ako do tada ne dobiju odgovor radikalizovati protest organizovanjem blokada puteva širom Srbije.

Poljoprivrednici su u Beograd stigli nakon jučerašnje blokade i protesta u Novom Sadu. Za to vreme, nezadovoljni poljoprivrednici iz Rače Kragujevačke blokirali su traktorima u 6.30 sati zgradu opštine Rača i glavnu, Karađorđevu ulicu.

Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije rekao je posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem  da su prestavnici Vlade Srbije izašli sa određenom ponudom, a da će poljoprivrednici o njoj odlučivati nakon što je dobiju napismeno. Rekao je da nije zakazan više nijedan sastanak, ali da su dobili naznake da će dobiti ponudu iz Vlade, tako da će u skladu sa tim reagovati, a da će, ukoliko im se ponuda ne dopadne, nastaviti proteste.

"Obavestićemo naše ljude na ulicama o ponudi, pa ćemo videti koje ćemo rešenje doneti. Protesti i dalje traju, još ništa nije rešeno. Rekli su da će ponudu poslati u roku od sat i po vremena", rekao je Adamović.

Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika Stig iz Požarevca je rekao da im je ponuđena cena za suncokret od 535 evra plus PDV, što je za primarne proizvođače 68 dinara.

"Ukinuće se mera izvoza rafinisanog ulja. Mi smo predložili i da se ukine marža trgovačkim lancima na prodaju ulja, što je razlika od 148 dinara koliko dobijaju uljare od trgovačkih lanaca do 196 dinara, koliko je trenutno na rafovima. Podneli smo zahtev da se svi poljoprivrednici kojima je policija pisala kazne onima koji su izašli na protest  da se to poništi", rekao je Savić.

Rezultat pregovora je i ponuda Vlade da se poljoprivrednicima omogući sipanje goriva u rezervoar dva puta dnevno. Kako su objasnili predstavnici poljoprivrednika, iz Vlade Srbije im nude umanjenje cene od 22 dinara po litri za gazdinstva, a to bi bilo isplaćeno u novcu početkom oktobra. Kako su rekli, razgovarali su i o premijama za mleko, dok su im za đubrivo rekli da ne postoji mogućnost da država reaguje.

Oni su naveli i da su za sledeću godinu tražili uvođenje "plavog dizela", sto litara po hektaru prijavljenih površina na poljoprivrednom gazdinstvu. Tražili su i ulazak u radne grupe za rešavanje zakona o poljoprivredi i statusu poljoprivrednika, kao i subvencije od 300 evra, kojima bi se približili poljoprivrednicima u okruženju.

"Mi kao i naše kolege iz Vojvodine i Stiga tražimo od države da cena suncokreta bude 700 evra po toni plus PDV, regresirano gorivo na svim pumpama, subvencije po hektaru od 300 evra i proglašenje elementarne nepogode zbog suše na celoj teritoriji Srbije", izjavio je Milan Milošević, poljoprivrednik uz Rače.

Poljoprivrednici su tražili hitno ukidanje zabrane izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Zahtevaju 100 litara dizel benzina po hektaru, bez akciza i subvencije za mešano đubrivo.

Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije rekao je za Euronews Srbija da su tri stvari prioritet.

"To je ukidanje zabrane izvoza za sve primarne poljoprivredne proizvode, a time mislim na sve proizvode od duvana do maline, a e samo na rataske kulture. Tražimo subvencionisanje veštačkog đubriva od 30 do 50 odsto, a najvažnije i najurgentine nam je 100 litara po hektaru dizela bez akciza, to jest 80 odsto akciza plus PDV", izjavio je Slankamenac.

Podsetimo, nezadovoljni ponuđenom otkupnom cena suncokreta, poljoprivrednici iz Udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije organizovali su proteste u više mesta u Vojvodini. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je u Novom Sadu, Pančevu i Požarevcu sa poljoprivrednicima, koji su, između ostalog, nezadovoljni otkupnom cenu suncokreta, a sva dodatna pitanja biti razmotrena u vladi.

Komentari (0)

Biznis