Društvo

Poljoprivrednici i dalje protestuju u Novom Sadu, sutra na pregovorima u Vladi Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/08/2022

-

14:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Poljoprivrednici koji protestuju u više gradova Srbije sutra će zajedno s poljoprivrednicima iz Stiga učestvovati na pregovorima u Vladi Srbije, saopštio je Mileta Slankamenac iz Incijative  za opstaak poljoprivrednika Srbije.

On je nakon današnjeg poziva iz Vlade i dogovor ameđu poljoprivrednicima naveo da će sutra, zajedno s poljoprivrednima iz Stiga u 9 otići u Beograd, a nakon sastanka u 11 sati biće donete uredbe u vezi sa zahtevima.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Požarevac Nedeljko Savić izjavio je za FoNet da on zajedno s predstavnicima udruženja dolazi na sastanak s premijerkom Anom Brnabić i da će njihov ključni zahtev biti otkupna cena suncokreta ali i da će tražiti da se poveća cena jestivog ulja u radnjama na 250 dinara.

Od premijerke će, kako je najavio, tražiti i da se reformiše ukupna poljoprivredna politika jer "problema ima hiljadu a nikako da se dođe do toga jer je uvek nešto preče a ništa se sistemski ne rešava".

Paori, kako je za Euronews Srbija rekao jedan od nezadovoljnih poljoprivrednika, Janko Hrćan, i dalje ostaju ispred Pokrajinske vlade, a nakon sastanka, u zavisnosti od ishoda, dogovaraće dalje korake.

Poljoprivrednici koji su danas blokirali glavni bulevar ispred zgrade vojvođanske vlade u Novom Sadu, uklonili su barikade tokom saobraćajnog špica, pa je protest nastavljen, ali bez blokade saobraćaja. Ratari su dobili odgovore Ministarstva poljoprivrede na svoje zahteve, ali nisu zadovoljni.

Na Bulevaru Mihajla Pupina ispred Izvršnog veća Vojvodine nalazi se poljoprivredna mehanizacija na kojoj su zakačeni transparenti. Poljoprivrednici su ispred ove zgrade proveli noć, a okupljeni su i dalje ovde do ispunjenja zahteva.

Oni traže hitno ukidanje zabrane izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Zahtevaju 100 litara dizel benzina po hektaru, bez akciza i subvencije za mešano đubrivo. Poljoprivrednicima je najavljeno da će ih sutra primiti predsednica Vlade Ana Brnabić, ali protest se uprkos toj najavi nastavlja. Putem medija pozivaju predsednika države da se uključi u rešavanje njihovih problema.

Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije rekao je za Euronews Srbija da su tri stvari prioritet.

"To je ukidanje zabrane izvoza za sve primarne poljoprivredne proizvode, a time mislim na sve proizvode od duvana do maline, a e samo na rataske kulture. Tražimo subvencionisanje veštačkog đubriva od 30 do 50 odsto, a najvažnije i najurgentine nam je 100 litara po hektaru dizela bez akciza, to jest 80 odsto akciza plus PDV", izjavio je Slankamenac.

On je najavio da se očekuje dolazak još 20-30 traktora i da se blokade nastavljaju. Ratari koji ju juče počeli proteste u Novom Sadu ispred Banovine blokirali su danas više saobraćajnica, a nekoliko traktora pomereno je kod zgrade Skupštine grada i kod DZ "Sonja Marinković".

Euronews TV
Te blokade su, kako ističu, vid upozorenja vlastima da reaguju na njihove zahteve i da im jučeranja obećanja daju napismeno.

"Ovo je samo obaveštenje svima da nismo došli ovde da se šalimo, došli smo problem da rešimo", izjavio je ranije jedan od učesnika protesta Đorđe Grujić za 021.rs.

Ratari su proveli noć ispred Banovine, gde se trenutno nalazi četrdesetak traktora, a tokom noći ih je došlo još nekoliko iz više delova Vojvodine. Oni su na jučerašnjem skupu najavili da će ostati ispred Banovine do ispunjenja uslova, kojima je dodato i da se ponište sve prijave policije protiv poljoprivrednika koji su učestvovali u protestu.

Lokalni mediji prenose da su nezadovoljni poljoprivrednici blokirali i centar Subotice, te da će ostati na ulicama do ispunjenja zahteva.

 
 

Komentari (0)

Srbija