Društvo

Poljoprivrednici razgovarali s Nedimovićem, rešenje očekuju u narednih 48 sati

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Krstin

09/08/2022

-

17:22

Poljoprivrednici razgovarali s Nedimovićem, rešenje očekuju u narednih 48 sati
Euronews/Nataša Krstin - Copyright Euronews/Nataša Krstin

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija poljoprivrednika koji su danas protestovali pred pokrajinskom vladom u Novom Sadu danas je počela razgovore s ministrom poljoprivrede u tehničkoj vladi Branislavom Nedimovićem. Razgovori će kako je najavljeno, biti nastavljeni sutra i prekosutra jer kako je rekao Nedimović, mora kontaktirati "kompetentne ljude iz resora finansija, i sa ostalim članovima vlade". Nedimović  je najavio i da će poljoprivrednike u narednih 48 sati primiti i premijerka Ana Brnabić.

Nedimović je naveo da bi u narednih 60 sati trebalo da bude doneto rešenje o olakšicama za gorivo, kao i da će razgovarati s pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem o navodnjavanju, jer je to u nadležnosti Pokrajine.
 
Dodao je da će Republički hidrometeorološki zavod podneti izveštaj o suši pa će na osnovu toga  biti doneti mere. Okupljeni poljoprivrednici rekli su da se ne pomeraju dok ne dobiju garanciju "crno na belo" da će sva ta obećanja biti ispunjena i najavljuju  najavljuju da će ispunjenje svojih zahteva i u narednih 48 sati čekati ispred zgrade pokrajinske vlade. 

Pokrajinska vlada pozdravlja pregovore i traži deblokadu sabraćajnica

Pokrajinska vlada saopštila je danas da "pozdravlja brzu reakciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislava Nedimovića na proteste poljoprivrednika u Vojvodini".

"Nedimović je u Novom Sadu dao konkretne i jasne predloge nezadovoljnim poljoprivrednicima", navodi se u saopštenju.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović apelovao je na poljoprivrednike da deblokiraju javne puteve i ulice i da nastave razgovor sa predstavnicima Vlade Srbije u kratkom roku.

„Pokrajinska vlada podržava razgovore bez blokade jer ona ne doprinosi rešavanju problema, već samo otežava život drugim građanima. U okviru svojih nadležnosti Pokrajina će preduzeti sve što je moguće da se, posebno u uslovima velike suše, olakša položaj poljoprivrednika i paora, i da se pritom ne ugrozi funkcionisanje preduzeća iz oblasti vodoprivrede. Pozivamo sve da obustave proteste i nađu rešenja u direktnim razgovorima sa najvišim predstavnicima Vlade i Ministarstva“, naveo je Mirović.

Razgovori i u Pančevu i Požarevcu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je danas u Novom Sadu, Pančevu i Požarevcu sa poljoprivrednicima, koji su, između ostalog, nezadovoljni otkupnom cenu suncokreta, rečeno je Tanjugu u resornom ministarstvu i naglašeno da će sva dodatna pitanja biti razmotrena u vladi u naredna dva dana.


"Na sastancima u Novom Sadu, Pančevu i Požarevcu dogovoreni su naredni koraci za rešavanje problema apostrofiranihi u razgovoru ministra i poljoprivrednika, dok će sva dodatna pitanja biti razmotrena na sastanku u Vladi Srbije, koji će biti održan u narednih 48 sati", naveli su u Ministarstvu.

Udruženja poljoprivrednika organizovala su danas u nekoliko gradova proteste na kojima je iznet niz zahteva koji se tiču izvoza poljoprivrednih sirovina i cena pšenice i goriva. 

Zahtevi poljoprivrednika tiču se ukidanja zabrane izvoza osnovnih poljoprovrednih sirovina i poljoprivrednih proizvoda, alternativno minimalna cena pšenice 45 dinara sa PDV, i usklađivanja cena ostalih poljoprivrednih proizvoda sa cenama u okruženju.

Takođe, zahteva se oslobađanje akcize za dizel gorivo na svim benzinskim pumpama za 100 litara po hektaru. Na listi zahteva su i povećanje podsticaja u stočarstvu, uz redovnu isplatu dospelih i izmirenje zaostalih dugova, zaštita domaćih povrtara u voćara od nekontrolisanog uvoza i direktna davanja po hektaru (subvencije) u iznosu od 300 evra po hektaru i subvencija za đubrivo u minimalnom procentu od 50 odsto cene bez PDV-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija