Aktuelno

Tužilastvo za Papića traži najmanje četiri godine zatvora, zakazan datum za izricanje presude

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2022

-

13:00

Tužilastvo za Papića traži najmanje četiri godine zatvora, zakazan datum za izricanje presude
Goran Papić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glavni pretres na suđenju bivšem zameniku načcelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Goranu Papiću završen je danas, a izricanje presude zakazano je za utorak 23. avgust. Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu predložilo je danas Višem sudu u Beogradu da bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Gorana Papića, osudi na najmanje četiri godine zatvora.

On je optužen da je u aprilu 2020. godine urgirao da se istog dana vrati zaplenjeno blindirano vozilo Marku Miljkoviću, sada optuženom za organizovanje kriminalne grupe i niz teških krivičnih dela.

Tužilaštvo je takođe predložilo da sud Papiću izrekne i meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u trajanju od 10 godina.

Postupajući tužilac je u završnoj reči istakao da je tokom suđenja dokazano da je Papić, koristeći svoj službeni položaj i pretpostavljeni uticaj, izdao usmeni nalog Milenku Munižabi da se blindirano vozilo vrati Miljkoviću bez daljih neophodnih provera, a koje mu je prethodno bilo privremeno oduzeto.

Kako je tužilac rekao, službenici UKP su preuzeli vozilo i Miljkovića od Intervetne patrole MUP, koja ga je prethodno zaustavila, i obavili sa njim razgovor, a potom su od njega oduzeli vozilo, kojim je upravljao na osnovu ovlašćenja za upravljanje i raspolaganje, izdato na njegovo ime i na ime Veljka Belivuka.

Izostale provere vozila

Takođe, tužilac je istakao da je tog dana bilo nužno da se na vozilu izvrše provere, odnosno da se obavi veštačenje vozila kao i da se izvrše provere preko INTERPOL-a i preko skenera, kako bi se utvrdilo da li vozilo poseduje bunkere pogodne za skrivanje predmeta, a što se vizuelnim pregledom nije moglo uočiti i obave druge provere, koje su izostale jer je vozilo istog dana Miljkoviću vraćeno.

Tužilastvo smatra da je dokazano da je Papić imao pretpostavljeni uticaj u policiji kao lični prijatelj tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, što je i sam istakao prilikom saslušanja, a što je potvrđeno i iskazima Milenka Munižabe, i drugih visokih policijskih službenika koji su svedočili na suđenju, kao i samog ministra Stefanovića.

Takođe, tužilaštvo smatra da je neprihvatljivo to što je odbrana tokom celog postupka pokušavala da odgovornost prebaci na Munižabu, podsećajući da on nije imao nikakav motiv da vrati navedeno vozilo, posebno tog dana kada je policija bila angažovana na rasvetljavanju krivičnog dela ubistvo.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Iako Papić nije imao pravo da izda naređenje Munižabi, imao je pravo da mu izda instrukciju da vrati vozilo ako to zahtevaju interesi službi MUP, ali je u ovom slučaju instrukcija izdata da bi izostalo vršenje provera na koje su policijski službednici UKP bili ovlašćeni.

Tužilaštvo je podsetilo da sama činjenica da je SBPOK postupao u posebnom predmetu prema Marku Miljkoviću nije davala osnov Papiću da se interesuje za vozilo i da izdaje instrukcije o njemu, jer SBPOK nije postupao prema vozilu već samo prema licu, sa kojim je bilo potrebno obaviti razgovor.

Podnet još jedan optužni predlog

Optužnim predlogom Papić se tereti za teži oblik krivičnog dela trgovina uticajem za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Inače, protiv Papića nedavno je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije podnelo sudu još jedan optužni predlog kojim ga tereti za krivično delo trgovina uticajem.

Tim optužnim predlogom Papić, kao i Branislav Pandur se terete da su u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine, kao starešine u SBPOK iskorišćavanjem svojih službenih položaja, sprečili hapšenje i procesuiranje pripadnika kriminalne grupe N.K..

Po tom optužnom aktu, početak suđenja im je zakazan za 8. novembar.

Tokom suđenja koje se tiče Miljkovićevog blindiranog vozila, Papić je negirao optužbe, tvrdeći da mu je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, rekao da razgovor sa Miljkovićem u prostorijama SBPOK bude kratak i bez nepotrebnog zadržavanja.

Papićeve tvrdnje Stefanović je na prethodnom ročištu osporavao navodeći da ga nije pozvao i izdao takvo naređenje. Papić je bio uhapšen 9. marta 2021. godine, a pritvor mu je ukinut 29. aprila iste godine i sada se brani sa slobode.

Miljković je zajedno sa Veljkom Belivukom optužen da je organizator kriminalne grupe koja se sumnjiči za zločinačko udruživanje, sedam teških ubistava, preprodaju droge, držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje. Od februara 2021. godine, i on i Belivuk su u pritvoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija