Aktuelno

Profesor Hemijskog fakulteta: Nesreće poput današnje u Krušiku prečeste za zemlju veličine Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/08/2022

-

20:52

Profesor Hemijskog fakulteta: Nesreće poput današnje u Krušiku prečeste za zemlju veličine Srbije
Profesor Hemijskog fakulteta: Nesreće poput današnje u Krušiku prečeste za zemlju veličine Srbije - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Moguće je utvrditi kako je jutros došlo do nesereće u kapislani kompanije "Krušik" u Valjevu u kojoj je jedna radnica povređena, ali je za to sada potrebno vreme. Savremeni projektili se pune sa dve vrste ekspolziva i jedna od njih, koja se inače koristi u manjim količinama, je osetljlivija pa samim tim verujem i da je upravo ona bila i presudna. Zvanično, tek nakon detaljne istrage nadležne komisije znaćemo da li je u pitanju ljudski faktor, geška ili nešto treće, rekao je za Euronews Srbija Dušan Veljković sa Hemijskog fakulteta u Beogradu.

On objašnjava da je rad sa eksplozivima jako zahtevan i potreban je veliki oprez, ali navodi i da je presudno i to da li je u pitanju poznat eksploziv ili onaj koji se tek istražuje. Dodaje da je u današnjem slučaju "Krušika" u pitanju ekploziv koji je poznat odranije.

"Siguran sam da ovakva vrsta greške može da se izbegne. Imate dve situacije, jedno je kada radite istraživanje i razvoj novih eksploziva i drugo je kada radite sa već poznatim eksplopzivima. U ovom slučaju je u pitanju već poznati eksploziv. Njegove osobine su opisane, znamo kako se ponaša i kako treba da se radi sa njima. Zbog toga treba ispitati sve okolonosti.Mislim da će na kraju ispasti da je u pitanju ljudski faktor", smatra on.

Kako kaže, osetljiviji eksploziv može lako da reaguje, pa je zbog toga, dodaje, potrebna i veća pažnja prilikom rukovanja.

Potrebna "krovna komisija za nereće"

Podsetimo, današnja ekslozija nije usamljena. Proteklih godina bilo ih je više. I 2020. godine u Krušiku ekpslodirala  je opitna  mina, tada je poginuo jedan radnik a drugi je teško povređen Takođe, 2010. povređeno je troje radnika u eksploziji projektila. Znamo i da se "Sloboda Čačak" tresla prošle godine u Lučanima, a pre nekoliko godina tu je bila i velika tragedija zbog čega je i direktor te fabrike bio na sudu.

Veljković objašnjava da su ovakve nesreće prečeste za zemlju veličine Srbija i smatra da je zbog toga potrebno formirati krovnu komisiju, koja bi, po njegovom mišljenju obuhvatila sve te nesreće.

"Mi imamo pojedinačne komisije za svaku od ovih nesreća. Po svoj prilici toliki broj nesreća za našu državu jeste čest. I ako se u namenskoj industriji dešavaju nesreće, ove su česte. Potrebna je krovna komisija koja će da utvrdi šta je zapravo problem svega toga. Da li su u pitanju zastrarele mašine? Ne bih rekao. Imali smo jednu nesreću prošle godine u EDePro u Leštanima. Oni inače imaju savremenu opremu. Da li je u pitanju greška radnika? Oni znaju da im glava zavisi od toga, pa ne bih ni to uzimao kao glavni uzrok. Mislim da treba proveriti pre svega da li se vrši pritisak na radnike da se ne poštuju adekvatne procedure da bi se postigao veći profit. Ne mislim da je to vezano za ovaj poslednji slučaj, već mislim uopšteno. U svakom slučaju se nesreće dešvaju. Slična stvar se nedavno desila i u Francuskoj. Kada je u pitanju namenska industrija logično je da se država preterano ne oglašava ovim povodom, ali za državu naše veličine sve ove nesreće su svakako učesale i potrebne su neke informacije", kaže.

Rizičan posao

Ukazuje i da je posao ovih radnika jako rizičan i zahtevan, kao i da zahteva mnogo balansiranja ali i izuzetnu preciznost.

"Rad u namenskoj industriji je posao visokog rizika. Problem je u tome da kada pravite neki eksploziv morate da da napravite kompromis između toga oni budu efikasni, da obave posao, i da budu slabo osetljivi na mehanički udar. Te dve osobine su suprostavljene. Oni koji su jako efiksasni su i veoma osteljivi na udar i to je onaj deo na kojem mi radimo. Da izbalansiramo te dve strane. Eksplozivi su i heimikalije koje se vremenom menjaju u zavisonosti od uslova u kojima se čuvaju", rekao je. 

Podsetimo, jedna radnica je povređena kada je u kapislani kompanije "Krušik" u Valjevu jutros u 7.05 časova prilikom nanošenja laka na pokrivku kapisle koja se nalazila u transportnoj legi na radnom stolu, došlo do aktiviranja kapisle i detonacije, navodi se u saopštenju fabrike. Ona je hitno prevezena  u valjevsku bolnicu gde joj je ukazana medicinska pomoć.

Kako se navodi u saopštenju, u istoj prostoriji nalazila se i radnica A.L. koja nije povređena. Ona je zbog šoka od detonacije pregledana u valjevskoj bolnici i nakon pregleda puštena kući.

Na lice mesta izašli su nadležni organi, a direktorka kompanije "Krušik“ formirala je komisiju za utvrđivanje uzroka nastanka ovog događaja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija