Društvo

Demineri stižu u čačansku Slobodu: Još nisu uklonjena sva neeksplodirana ubojita sredstva iz kruga vojne fabrike

Komentari

Autor: RINA

25/11/2021

-

13:30

Demineri stižu u čačansku Slobodu: Još nisu uklonjena sva neeksplodirana ubojita sredstva iz kruga vojne fabrike
Demineri stižu u čačansku Slobodu: Još nisu uklonjena sva neeksplodirana ubojita sredstva iz kruga vojne fabrike - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

U krug vojne fabrike "Sloboda" u Čačku sutra stižu specijlaizovane deminerske jedinice Tehničko remontnog zavoda Кragujevac koje će uništavati neeksplodirana ubojita sredstva.

"Obaveštavamo sugrađane da, ukoliko čuju detonacije iz pravca 'Slobode', znaju da je u toku kontrolisano uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava, koje je planirano u periodu od 7 do 15 časova", saopštili su iz ove fabrike.

Tokom meseca juna za samo 15 dana došlo je do dva akcidenta u vojnim magacinima tokom kojih je lakše povređeno troje radnika i pričinjena materijalna šteta na obližnjim stambenim objektima.

RINA

 

Za manje od dva meseca u fabrici Sloboda Čačak dogodila su se čak tri incidenta, a u poslednjoj eksploziji lakše su povređene tri osobe. Vojni analitičar Vlade Radulović je za Euronews Srbija tom prilikom rekao da bi na neka pitanja trebalo da odgovori Vojnobezbednosna agencija s obzirom na to da se eksplozije ponavljaju u skladišnom prostoru.

Prethodnih decenija desilo se više manjih detonacija i požara kada je uglavnom dolazilo do lakših povreda radnika.

Tri radnika povređeno je u eksploziji 2003. godine, u januaru 2010. godine jedan zaposleni povređen je u eksploziji pirohetnike.

Krajem te godine došlo je do eksplozija u kojima nije bilo žrtava, a u jednoj se zapalio i eksplodirao pogon za proizvodnju municije. Nije bilo povređenih, jer su se radnici iz popodnevne smene spasili bekstvom preko ograde, a požar i detonacije trajali su cele noći. Požar je izbio na presi gde se pakuje municija, posle čega su usledile eksplozije. Vatra je zahvatila oko 2.000 kvadrata.

Dve radnice su 1. jula 2013. povređene u eksploziji koja se dogodila u pogonu pirotehnike. Jedna je zadobila povrede šake i oka, dok je druga radnica, kojoj su sanirane povrede šake, puštena na kućno lečenje.

U pogonu fabrike 2016. godine izbio je tehnološki požar koji se dogodio kod operacije sušenja elemenata u pogonu artificije, kada se zapalila smesa za proizvodnju suzavca. U požaru nije bilo povređenih.

Osim toga, pre tri godine, u ovoj namenskoj industriji zabeležena je manja eksplozija u kojoj su povređena dvojica radnika. Mediji su pisali da se eksplozija dogodila na poligonu fabrike, gde su radnici ispitivali upaljače projektila. Tom prilikom jedan upaljač se aktivirao i izazvao manju eksploziju zbog koje su radnici zadobili lakše povrede.

Fabrika "Sloboda" osnovana je 1948. godine. Pogoni su bombardovani 1999. godine, ali je proizvodnja brzo obnovljena. 

Čačanska "Sloboda" proizvodi municiju za protivavionske topove Bofors 40 milimetara, municiju za haubice 155 milinara NATO kalibar, tenkovske projektile 125 milimetara i municiju za topove 30 milimetara.

Komentari (0)

Srbija