Aktuelno

Narandžasti meteoalarm: Talas vrućine u celoj Srbiji, potreban oprez zbog UV zračenja

Komentari

Autor: Euronews

23/06/2021

-

11:05

Narandžasti meteoalarm: Talas vrućine u celoj Srbiji, potreban oprez zbog UV zračenja
Ekstremne vrućine u Beogradu - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

U celoj Srbiji na snazi je narandžasti mereoalarm zbog visokih temperatura, a približavamo se i vrhuncu toplotnog talasa. Danas se očekuje do 38, a sutra do 40 stepeni Celzijusa u hladu.

Dan pred nama biće pravi letnji uz dosta sunčanih sati. Kiše i pljuskova neće biti do petka, kaže meteorolog Euronews Srbija Milena Lazarević.

Republički hidrometeorološki zavod takođe upozorava na visoke temperature, koje će se zadržati do petka.

"Do petka, 25. juna 2021. godine, na području Srbije veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 °C, a u četvrtak lokalno i do 40 °C. Od subote do ponedelјka (26 - 28.06.) osveženje za 5 do 8 stepeni, a zatim ponovo veoma toplo", saopštio je RHMZ.

Euronews Serbia

U ovim vremenskim uslovima, posebno treba voditi računa zbog mogućih posledica po zdravlje. Stepen UV zračenja je veoma visok, od 7 do čak 10, te boravak na suncu može dovesti do opekotina.

"Previsoke temperature mogu da dovedu do pojave sunčanice, kada sunce deluje negativno na mozak i dovodi do njegovog nadražaja, a prvi znak sunčanice je glavobolja. Takođe, može doći do toplotnog udara, pregrevanja tela, dehidratacije, opekotina po koži, problema sa krvnim pritiskom, kolabiranja", rekal je za Euronews Srbija doktorka Silvana Jovanović.

Preporučuje se, koliko je moguće, izbegava boravak napolju od 10 do 16 časova, kao i da se nosi svetlija garderoba i flašica sa vodom.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

U Beogradu cisterne na šest lokacija

Zbog velikih vrućina, na šest lokacija u Beogradu postavljene su cisterne sa vodom, koje mogu da se koriste od 8 do 20 časova, do 25. juna.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Gradonačelnik Zoran Radojičić rekao je da su uevene mere predostrožnosti zbog vrućina, koje će trajati do petka.

"Cisterne s pijaćom vodom će se od danas nalaziti na Trgu republike – TC „Staklenac”, Beogradskom sajmu, u smeru ka Čukarici, na Zelenom vencu, kod Vukovog spomenika, kod Opštine Novi Beograd, odnosno kod kružnog toka, uz zgradu Opštine, i u Zemunu, kod okretnice javnog gradskog prevoza, na kraju Ulice cara Dušana. Pored toga, mere se odnose i na organizaciju procesa rada zaposlenih u javnim preduzećima koji rade na otvorenom, kako bi u najtoplijem delu dana imali pauzu za osveženje", rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je u utorak radnike JKP "Gradska čistoća" koji su angažovani na čišćenju Trga Nikole Pašića.

On im je ovom prilikom podelio osveženje kako bi lakše podneli visoke temperature.

"S obzirom na to da će topli talas trajati do petka, preduzeli smo posebne mere kako bi ljudi bili što manje na ulicama, odnosno kako bi bili u vreme kada nije mnogo vruće, ranije ujutru i tokom popodneva", rekao je Vesić.

Tek početak

Vruhnac toplotnog talasa očekuje se sutra, za kada je najavljeno i do 40 stepeni Celzijusovih. Za petak je najavljen blagi pad temperature.

Euronews/Printscreen

 

Vikend pred nama biće nešto nestabilniji, ali to će biti kratkog daha jer nas letnje vrućine tek očekuju.

Od ponedeljka stiže novi talas tropske vreline i temperature iznad 30 stepeni.

Komentari (0)

Srbija