Aktuelno

U Prištini novi protesti zbog silovanja maloletnice, okupljeni traže ostavke sudija i tužilaca

Komentari

Autor: Kossev

05/09/2022

-

18:08

U Prištini novi protesti zbog silovanja maloletnice, okupljeni traže ostavke sudija i tužilaca
U Prištini novi protesti zbog silovanja maloletnice, okupljeni traže ostavke sudija i tužilaca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ispred zgrade kosovske vlade danas su ponovo organizovani protesti zbog silovanja jedanaestogodišnje devojčice u Prištini.

Okupljeni na protestu tražili su ostavke sudija i tužilaca umešanih u taj slučaj i tražili legalizaciju upotrebe i distribucije biber spreja za samoodbranu, razrešenje policijskih službenika nadležnih za slučaj silovanja maloletnice, formiranje specijalizovane jedinice policije za seksualno nasilje, sigurnost, pravdu i rehabilitaciju za žrtve seksualnog nasilja.

Fjola Mucaj iz Kolektiva za feminističku misao i akciju poručila je da će oni ostati ujedinjeni i revoltirani, dok svi ovi zahtevi ne budu sprovedeni u delo, navodi Kossev.

"Mi dobro znamo da je ovo nasilje nad nama učinjeno uz posredovanje države. Ipak, konačno poručujemo da ovo nasilje više nećemo tolerisati. Ova država i ova vlast moraju da odgovaraju i da nam konačno pokažu gde se pozicioniraju. To se može učiniti odmah tako što ćemo započeti implementaciju svih naših zahteva kao polaznu osnovu za promenu pravca države ka tretmanu bezbednosti žena i devojčica", istakla je ona, prenosi Kallxo.

Okupljeni su, kako prenosi portal Kossev, prošetali od zgrade Vlade do zgrade Sudskog saveta Kosova (SSK), gde je zatražena smena glavnog tužioca Kujtima Munišija

Pored Prištine, kako prenosi Kallxo, i u glavnim gradovima Albanije i Severne Makedonije, Tirani i Skoplju, tražena je pravda za 11-godišnju devojčicu.

U Prištini je prvi protest povodom slučaja silovanja devojčice 27. avgusta u jednom parku u Prištini održan krajem avgusta

Ovim povodom reagovao je i program UNICEF na Kosovu. U objavi ove organizacije na Tviteru navodi se da su šokirani i ožalošćeni izveštajima o seksualnom napadu na devojčicu, kao i da je od ključne važnosti da dete dobije hitnu negu i zaštitu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija