Aktuelno

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu Stojkovića podnetu protiv policije zbog zabrane šetnje

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

13:43

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu Stojkovića podnetu protiv policije zbog zabrane šetnje
Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu Stojkovića podnetu protiv policije zbog zabrane šetnje - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu Čedomira Stojkovića koju je 16. septembra podneo ovom tužilaštvu zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja protiv majora policije Policijske uprave Stari Grad Radenka Ranisavljevića i pukovnika policije zaposlenog u Ministarstvu unutrašnjih poslova - Upravi policije Dejana Bojovića, saopštilo je ovo tužilaštvo.

Kako se navodi, Krivična prijava je odbačena jer u radnjama prijavljenih policijskih službenika nema elemenata krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja, niti ma kog drugog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Naime, podnosilac je u krivičnoj prijavi tvrdio da je Ranisavljević doneo nezakonito i neustavno rešenje 13. septembra, kada je rešavajući po prijavi za održavanje skupa i šetnje 17. septembra, organizatora skupa Gorana Miletića, direktora organizacije Civil Rights Defenders, odlučio da se "ne dozvoljavaju prijavljene šetnje".

Za Bojovića je tvrdio da je doneo nezakonito i neustavno rešenje 14. septembra, odlučujući po žalbi na prvostepeno rešenje sa namerom da građanima koji planiraju da se okupe povredi pravo na slobodu kretanja i slobodu okupljanja zajemčene članom 54 Ustava Srbije. Nakon razmatranja krivične prijave i priloga Više javno tužilatvo je donelo odluku da ih odbaci nakon sto je utvrdilo da prijavljeni nisu prekoračili svoja ovlašćenja, jer su preduzimali radnje za koje su ovlašćeni, kao i da su odluke doneli u skladu sa zakonskom procedurom i u propisanim rokovima.

U donetim rešenjima prijavljeni su naveli razloge za svoje odluke i obrazložili ih, a ta objašnjanja su jasna i zasnovana na zakonu.

Takođe je nesumnjivo da prijavljeni nisu postupali u nameri da donošenjem takvih odluka ostvare sopstveni interes ili interes trećeg lica ili na štetu nekog lica, već su svoja ovlašćenja koristili radi ciljeva službe, a radi obezbeđenja jednake zaštite i bezbednosti svih građana i imovine na teritoriji na kojoj je najavljeno okupljanje.

Komentari (1)

Драган

20.09.2022 17:53

Јел овога неко плаћа са запда или покушава да се препоручи?

Srbija