Aktuelno

Ubistvo porodice Đokić posle godinu dana još bez epiloga: Dokle je stigla istraga i zašto je otpužnica dva puta vraćana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2022

-

17:33

Ubistvo porodice Đokić posle godinu dana još bez epiloga: Dokle je stigla istraga i zašto je otpužnica dva puta vraćana
Ubistvo porodice Đokić posle godinu dana još bez epiloga: Dokle je stigla istraga i zašto je otpužnica dva puta vraćana - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović, M.S., MUP, Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Vlasnik menjačnice Goran Đokić iz Aleksinca, njegova supruga Gordana i ćerka Lidija ubijeni su 26. septembra prošle godine, a godinu dana kasnije slučaj nije dobio konačan epilog. Istraga zločina koji je uznemirio javnost i dalje traje, a optužnica protiv glavnoosumnjičenog Gorana Džonića još nije stigla u Viši sud. 

Sud u Nišu je inače do sada dva puta odbio da potvrdi optužnicu koju je protiv oca i sina koju je podnelo Više javno tužilaštvo. Prvi put ona je vraćena u aprilu, ali je 9. maja ponovo poslata na potvrđivanje. Međutim sud je u junu i po drugi put vratio a tada je naložio i dopunu istrage. 

Sagovornici Euronews Srbija kažu da su tada u pitanju bile isključivo istražne radnje koje se odnose na određena veštačenja i navode da su konačni rezultati nedavno i stigli u nadležno tužilaštvo. Zbog toga, saglasni su, nadaju se da će i novi optužni predlog uskoro stići u sud i da će on na kraju biti konačan a to bi značilo, obajšnjavaju, i početak suđenja Goranu Džoniću i njegovom sinu S.Dž.

Miroslav Ristić advokat zastupnik Stojanke Đokić, majke pokojnog Gorana, povodom godinu dana od ubistva tročlane porodice kaže u razgovoru za Euronews Srbija da ne vidi više razloga da se optužnica konačno ne podigne, tačnije da je Viši sud ne potvrdi kada stigne kod njih, za šta, kaže, veruje da će se desiti jako brzo.

"Mislim da je istraga konačno završena, tako da očekujemo optužnicu vrlo brzo. Dobro je što je sud prvi put vratio optužnicu, jer neke činjenice nisu bile rasvetljene do kraja i bacile bi drugačije svetlo na ceo slučaj. Sada je to razjašnjeno i zbog toga očekujem da tužilaštvo reaguje jako brzo. To znači da optužnica uskoro bude i zvanično podignuta i da se konačno krene sa suđenjem", kaže Ristić.

Kako navodi, nedavni rezultati veštačenja su gotovi, ali dodaje i da je takođe obavljen i razgovor sa policajcima koji su vršili pretres na mestu zločina.

"Sada je dosta toga jasnije. Stigli su rezultati DNK veštačenja nekih kutija. Takođe uzeta je izjava policajaca koji su vršili pretres. Zapravo, tu je bilo nedoumica oko datuma, što je u početku bilo jako nejasno. Zapisnici su nosili dva razičita datuma, a u stvari radio se o tome da je rađen uviđaj do ponoći i od ponoći, pa je nakon što je otkucalo dvanaest stati značilo da mora i da se promeni datum u zapisniku. To ništa nije bilo precizirano, pa je unosilo zabunu. Sada, sve stvari koje su bile sporne za odbranu su otklonjene i smatra da tužilaštvo napokon ima čistu situaciju i uvid u kompletan slučaj", objašnjava Ristić.

Da su poslednji rezultati veštačenja nedavno stigli u tužilaštvo, ranije je za Euronews Srbija potvrdio i branilac S.Dž., Filip Domazet koji je objasni da je sada, pre oko dve nedelje, dobio rezultate veštačenja koja se takođe tiču i njegovog klijenta. 

"Otkako je optužnica vraćena na dopunu, rađeno je samo jedno veštačenje koje sada završeno. Sada se očekuje ponovno optuženje obojice osumnjičenih, i pored toga što to veštačenje, po onome što sam video, isključuje mog branjenika. U svakom slučaju, nadam se vesti o novom i brzom optuženju", navodi Domazet.

Iz Višeg javnog tužilaštva ranije su potvrdili za Euronews Srbija da  je dopuna istrage u toku, ali kako su tada naveli, u interesu istrage je da se detalji ne iznose.

"Nakon sprovođenja svih dokaznih radnji u okviru dopune istrage, optužnica će biti dostavljena Višem sudu na odluku. Ono što možemo da potvrdimo je da istraga u toku", naveli su iz tužilaštva.
Podsetimo, kako je ranije potvrđeno Tanjugu u niškom Višem sudu Goran Džonić se optužnicom tereti za krivična dela teško ubistvo i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, dok se njegov sin S.Dž. tereti za krivična dela teško ubistvo u pomaganju i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Istraga u ovom slučaju bila je sprovedena i protiv braće A.M. i K.M. koji su u pritvoru proveli oko pet meseci i koji su pušteni na slobodu 1. mrata, jer se pokazalo u dotadašnjoj istrazi nema dokaza o tome da su povezani sa zločinom. Ubrzo nakon toga, pritvor je ukinut i jednom od dvojice sinova Gorana Džonića, dok drugi, zajedno sa svojim ocem ostao u pritvoru gde čeka novi optužni predlog, a nakon toga i odorenje Višeg suda da se optužnica realizuje.

Ispitano 27 svedoka, saslušani i policijski službenici

Ristić navodi da je u okrivu istrage oko ubistva ispitano dosta svedoka, a poslednji među njima su iskaze dali početkom godine dok je istraga bila, kaže, u punoj jeku. Nakon toga, objašnjava, u okrivu poslednje dopune istrage, svoje izjave u tužilaštvu su dali policajci koj su tada bili na terenu.

"U okviru dopunjene istrage saslušani su samo policijski službenici koji su vršili uviđaj. Nakon toga krenulo veštačenje  i ono je okončano prošle nedelje. Mislim da je sada sve sada na tužiocu", objašnajva Ristić.

Podsetimo, poslednje izjave u VJT-u dali su 26. januara poslednja tri svedoka, a jedna od njih bila je bratanica Gorana Đokića koja je tada pričaa o detaljima odnosa njega i Gorana Džonića. Zaključno sa njima, iskaze u tužilaštvu, u okviru ovog slučaja, dalo je ukupno 27 svedoka.

"Ona je rekla da je je Đokiće videla poslednji put nedelju dana pre njihovog ubista. Ona je govorila o odnosu Džonoća i Đokića i o tome kao ih je doživljavala", rekao je tada branilac braće A.M. i K.M. Mladen Magdelinić, koji su u okviru istrage najpre bili uhapšeni sa Džonićem i sinovima.

Euronews/Ljiljana Pavlović, M.S., Google maps

 

Đokići poslednji put viđenji 26. septembra, tela pronađena 2. oktobra

Ubistvo tročalne prodice Đokić iz Aleksinca uznemirilo je celu Srbiju početkom oktobra ove godine. Oni su poslednji put viđeni 26. septembra, a njihov nestanak rođaci su prijavili dva dana kasnije. Kako su tada pričali za medije, rekli da sumnjaju da se nešto čudno dešava jer menjačnica koju su držali, već drugi dan nije otvorena. 

Od srede 29. septembra o slučaju nestale porodice počeli su da izveštavaju mediji, a tada je intenzivirana i policijska potraga. Međutim, potraga se završila tragično. Njihova tela su pronađena 2. oktobra u ataru aleksinačkog sela Moravac i bila su spaljena i zakopana. Njihov, takođe spaljeni "folksvagen pasat" pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

U javnosti je odmah bilo mnogo nagađanja o motivima i izvršiocima ubistva. Pretpostavljalo se da su ubice već pobegle iz zemlje, ali dvadesetak dana kasnije, odjeknula je vest o hapšenju osumnjičenog za učešće u ubistvu. Tada je uhapšen Goran Džonić. Odmah su se pojavili navodi da je reč o vatrogascu u penziji, što je kasnije i potvrđeno.

Istog dana ekipe policije su ispred kuće osumnjičenog prekopavale teren u potrazi za novim tragovima i dokazima koji bi pomogli u rasvetljavanju ubistva. Medij su tada prenosili da se radi o izvesnoj količini novca, ali nikada nije precizirano ili zvanično objavljen bilo kakav detalj o tome.

Euronews Srbija

O samoj istrazi je malo zvaničnih podataka, iako su se u više navrata pojavljivale nezvanične informacije. Prema njima, Džonić je svoj iskaz menjao više puta. Upravo nakon davanja jednog od iskaza uhapšeni su njegovi sinovi, kao i braća K. M. i A. M. Međutim, ova braća kao i jedan od sinova Džonića izašli su iz pritvora.

 

Komentari (0)

Srbija