Aktuelno

Više javno tužilaštvo otvorilo istragu zbog tragedije u Vršcu - pokrenut nadzor nad Centrom za socijalni rad

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2022

-

11:51

Više javno tužilaštvo otvorilo istragu zbog tragedije u Vršcu - pokrenut nadzor nad Centrom za socijalni rad
Više javno tužilaštvo otvorilo istragu zbog tragedije u Vršcu - pokrenut nadzor nad Centrom za socijalni rad - Copyright Euronews/Jovana Stanković, Facebook.com

veličina teksta

Aa Aa

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu formiralo je predmet na osnovu medijskih izveštaja o ubistvu i samoubistvu u Vršcu, radi utvrđivanja da li je bilo eventualnih propusta u radu Gradskog centra za socijalni rad u tom gradu, koji su prethodili nedavnoj tragediji.

"Tužilaštvo je dalo nalog Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost poslova da prikupi i dostavi mu informacije i obavešrenja o izvršenom nadzoru nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Vršcu, u cilju provere ima li elemenata izvršenja krivičnog dela nesavestan rad u službi ili drugog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti", navodi se u saopštenju VTJ.

Takođe je od Osnovnog suda u Vršcu zatražen kompletan spis predmeta protiv Marka B, koji se vodio zbog krivičnog dela nasilje u porodici. Nakon prijema izvrštaja i drugih informacija, tužilaštvo će odlučiti o daljem postupanju.

Velika tragedija dogodila se u Vršcu 4. oktobra u kojoj je Marko B. ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim se obesio. Nasilniku koji je uslovno osuđen na kaznu zatvora zbog nasilja u porodici i kome je određena mera psihijatrijskog lečenja neko je dozvolio da ostane nasamo sa detetom iako se majka tome protivila.

Ispred Centra za socijalni rad u Vršcu danas je organizovan protest, zbog tragične smrti dvogodišnje devojčice. Protestu su prisustvovale majka i baka ubijene devojčice. Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo :"Petra je bila nečije dete", "Tažimo imena saučesnika u zločinu" i "Krv je na vašim rukama".

Nadzor nad Centrom za socijalni rad

Pokrajinski sekreatarijat za socijalnu politiku pokrenuo je nadzor nad radom Centra za socijalni rad u Vršcu. U Osnovnom sudu u Vršcu rekli su ranije za Euronews Srbija da je Marko B. imao zabranu prilaska supruzi, da je protiv njega vođen krivični postupak zbog nasilja u porodici i da je pre nedelju dana prvostepeno osuđen na uslovnu kaznu zatvora i meru obaveznog psihijatrijskog lečenja.

U Centru za socijlani rad u Vršcu nisu odgovorili na pitanja Euronews Srbija ko je dozvolio Marku B. da viđa dete nasamo. U Osnovnom sudu u tom gradu naveli su još da nije vođen postupak za razvod braka Marka B. i njegove supruge, niti postupak za dodelu starateljstva. Napominju i da niko tokom krivičnog postupka vođenog za nasilje u porodici nije ukazao da postoji opasnost za dete. Na pitanje čiji je to posao bio, odgovarorili su: 

Facebook.com

 

"Tokom postupka nijednog trenutka nije postavljeno pitanje detetove bezbednosti prilikom boravka sa ocem. Niko nam na to nije ukazao. Inicijativu za to nam podnose - policija, Centar za socijalni rad, tužilaštvo i stranke lično. Onda mi odlučujemo da li je osnovano ili ne.  Mi takve zahteve nismo imali".

U Sudu su naveli da je vođen krivični postupak protiv Marka B. i da mu je izrečena uslovna kazna zbog krivičnog dela nasilja u porodici u odnosu na suprugu, kao i mera mera obaveznog psihijatrijskog lečenja sa slobode.

Pojašnjavaju da je optužni predlog podnet 29. avgusta 2022. godine, a prvostepena presuda doneta 27. septembra. 2022. godine. Da je sud za manje od mesec dana doneo prvostepenu presuda, koja još nije pravosnažna jer nije prošao rok za žalbu.

Zabrana prilaska supruzi

"Žena je pokrenula ceo postupak aprila meseca ove godine. Vođeno je nekoliko postupaka, ali sve u vezi istog događaja (nasilja u porodici). Najpre mu je izrečena mera zabrane prilaska supruzi i mera udaljenja iz stana, to je bulo 29. aprila. Onda mu je  27. maja  izrečena mera zabrane prilaska, sastajanja i komuniciranja sa suprugom, a u prethodnom krivičnom postupku, ali opet u vezi istog događaja. Istovremeno supruga je podnela tužbu u parničkom postupku za određivanje mere zaštite od nasilja u porodici i tu je sud doneo presudu 3. juna gde je zabranio Marku B. da prilazi supruzi. On je imao u tri navrata zabranu prilaska. Na kraju je i osuđen za krivično delo nasilja u porodici, ali se nikada nije postovilo pitanje njegovog mogućeg nasilja prema detetu. To nije figuriralo", kažu u sudu.

Kako je došlo do toga da Marko B. ostane sam sa detetom niko nema objašnjenje. Da li je moguće da Centar za socijalni rad nije obavešten da je nasilniku u prvostepenoj presudi naložena i obavezna mera psihijatrijskog lečenja? Zašto je dete izostavljeno i nije se pokrenulo pitanje njegove bezbednosti? Pitanja mnogo, a odgovor se ne nazire. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija