Aktuelno

Optužnica protiv Šarića i još 14 osumnjičenih, na teret im se stavlja plan za ubistvo i diskreditovanje svedoka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2022

-

16:03

Optužnica protiv Šarića i još 14 osumnjičenih, na teret im se stavlja plan za ubistvo i diskreditovanje svedoka
Optužnica protiv Šarića i još 14 osumnjičenih, na teret im se stavlja plan za ubistvo i diskreditovanje svedoka - Copyright E-Stock Caslav Vukojcic/Tanjug/Jadranka Ilić/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo za organizovani kriminal je danas podiglo optužnicu protiv 15-oro okrivljenih lica i to Darka Šarića, Dejana Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikole Spasojevića, Danila Stojanovića, Milutina Radovanovića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića, Uroša Radovanovića, Milana Vučinića, Arsa Šarića i Duška Šarića, saopšteno je iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

Oni se terete da su od početka 2020. godine, pa do 14. aprila 2022. godine, na teritoriji Srbije, delujući kao organizovana kriminalna grupa izvršili više krivičnih dela organizovanog kriminala: udruživanje radi vršenja krivičnih dela; teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija; izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela; lažno prijavljivanje; zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka.

Ovom optužnicom Tužilaštvo je predložilo izvođenje dokaza na osnovu kojih tvrdi da postoji opravdana sumnja da je organizator organizovane kriminalne grupe okrivljeni Darko Šarić stvorio plan delovanja da se iz bezobzirne osvete liši života Nebojša Joksović, svedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv okrivljenog Darka Šarića, Bojana Stanojkovića i drugih lica vodi pred Višim sudom u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal, a kada u tome nisu uspeli okrivljeni Darko Šarić je izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmerene na diskreditaciju i eventualni gubitak statusa svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Među optuženima i policajci  koji su sabotirali istragu

Tužilaštvo dalje u optužnici navodi da postoji opravdana sumnja da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe, okrivljeni Duško Mirković, Danilo Stojanović i Milutin Radovanović, koji su policijski službenici MUP RS, UКP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, kao i Službe za kriminalističko obaveštajne poslove, po nalogu okrivljenog Darka Šarića preduzimali radnje sa ciljem da istrage koje su se vodile protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe usmere na način da se ne otkriju pravi izvršioci krivičnih dela, tako što su prikupljali strogo poverljive i poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe i saopštavali ih organizatoru Darku Šariću.

Kriptovani telefoni u zatvoru

Šarić je, dodaje se, pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe naloge o kriminalnom delovanju izdavao iz pritvorske jedinice Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i to korišćenjem kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom SKY ecc, saošteno je iz TOK.

"U toku sprovedenog predistražnog i istražnog postupka, Tužilaštvo za organizovani kriminal je intenzivno sarađivalo sa nadležnim policijskim i pravosudnim organima više evropskih zemalja uz podršku EUROJUST-a i EUROPOL-a, a sve u koordinaciji sa pripadnicima MUP RS i BIA, na koji način su prikupljeni brojni materijalni dokazi vezani za kriminalne aktivnosti ove organizovane kriminalne grupe", dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, Tužilaštvo za organizovani kriminal nastavlja istragu protiv okrivljenog Darka Šarića zbog osnovane sumnje da je izvršio i krivično delo teško ubistvo iz člana 114 Кrivičnog zakonika, na štetu Milana Milovca u Ekvadoru.

Optuženi za međunarodni šverc kokaina Darko Šarić iz Pljevalja ponovo je uhapšen u Beogradu  u aprilu ove godine u međunarodnoj akciji.

Podsećamo, Šarić je osuđen prvostepenom presudom na 15 godina zatvora kao organizator kriminalne grupe zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u decembru prošle godine pritvor Šariću i odredio mu kućni pritvor uz elektronski nadzor, kao i još trojici optuženih iz njegove grupe, a potom je i u avgustu ukinuo prvostepenu presudu kojom je osuđen na devet godina zatvora i vretio predmet na ponovno suđenje.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Subotici i na Zlatiboru. Šarić se, nakon pet i po godina provedenih u bekstuv, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i i godinama se nalazio u pritvoru a iz pritvora je pušten 24. decembra 2021.

Ponovo je priveden u aprilu zbog sumnje na dela zbog kojih je danas podignuta optužnica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija