Aktuelno

Počelo suđenje kriminalnoj grupi Belivuka i Miljkovića, advokati tražili da aplikacija "Skaj" bude izuzeta iz spisa

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2022

-

10:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je počelo suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici terete za sedam ubistva, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje. Veljko Belivuk je danas rekao da je razumeo optužnicu i da ne priznaje nijedno krivično delo koje mu se stavlja na teret, kao i da ne želi da odgovara na pitanja.

Glavni pretres u postupu protiv organizovane grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića zvanično je otvoren. Uoči otvaranja glavnog pretresa, advokati odbrane izneli su svoje predloge. Advokat Vladimir Petrović, koji je između ostalog jedan od advokata Marka Miljkovića, upitao je sudiju Vinku Berahu Nikićević kada će sudsko veće odlučiti da li će aplikacija za tajno komuniciranje 'Skaj' biti izuzeta iz spisa. Petrović je insistirao da glavni pretres ne počne dok odluka o tome ne bude donesena.

Advokat Nikola Jerković, jedan od advokata Veljka Belivuka i Marka Miljkovića podsetio je sudiju, da je u evropskim zemljama poput Italije Vrhovni kasacioni sud doneo odluku da se podaci prikupljeni putem Skaj aplikacije ne koriste jer ne postoje tačni podaci kako su prikupljeni dokazi. Osim Italije, dodao je da je ista situacija bila i u Francuskoj.

Beraha Nikićević je podsetila da sudsko veće nema obavezu da odluku o tome donese pre glavnog pretresa, već da o tome može da odluči i u toku.

Optuženi Veljko Belivuk je potom prvi put javno izašao za govornicu kako bi potvrdio svoje lične podatke pred sudom. On je izašao za govornicu i na pitanje sudije da li ima nekih izmena u njegovim ličnim podacima, rekao "nema nikakvih izmena, sve je isto", nakon čega se vratio na optuženičku klupu.

I svi ostali optuženi su potvrdili da nema izmena u njihovim ličnim podacima.

Neki od advokata odbrane su nakon toga zatražili da obave poverljiv razgovor sa svojim braniocima, što je sudija dozvolila.

Pročitana prva optužnica

Tužilac je počeo sa čitanjem prve optužnice kojom se grupa tereti za pet ubistava, drogu, oružje, otmicu i silovanje, a koja ima više od 350 stranica.

Prvom optužnicom grupa se tereti da je prvo namamila u kuću u Ritopeku, a potom ubila Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoju.

Navodi se da su ubijene muškarce pripadnici grupe na razne načine namamili u kuću u Ritopeku, gde su ih onda mučili kako bi iz njih izvukli informacije, nakon čega su ih ubijali.

Kako je objasnio svedok okrivljeni Bojan Hrvatin, nakon što su ubili ove muškarce, pripadnici gupe su raskomadali njihova tela, fotografisali ih, nakon cega su ih samleli u industrijskoj mašini za mlevenje mesa i ostatke prosipali u Dunav.

Optužnica sadrži slike i prepiske sa kriptovane aplikacije "Skaj", na kojima se vide raskomadana tela ubijenih muškaraca, ali i konverzacije između članova klana.

Iz komunikacije koja je preuzeta sa "Skaja" vidi način planiranja otmice i ubistava, ali i metode mučenja koje su pripadnici koristili tokom lišavanja života petorice muškaraca.

Nakon ove optužnice usledila je pauza od 40 minuta nakon čega je usledilo čitanje druge.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Čitanje druge optužnice

U Specijalnom sudu u Beogradu usledilo je i čitanje druge optužnice protiv organizovane krimnalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kojom se terete za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Drugom optužnicom precizirano je da su pripadnici ove grupe oteli Mitića ispred zgrade ambasade SAD zbog sumnje da je pratio vođe grupe.

U optužnici se navodi da su Mitića nakon otmice odveli u prostorije FK Partizan u Humskoj, koju su zvali "baza", gde su ga tukli, mučili i pokušali da izvuku iz njega informaciju za koga radi.

Nakon što im je Mitić otključao svoj kriptovani telefon, pripadnici su ga odveli u kuću u Ritopeku gde su ga ubili i samleli, te se rešili ostataka njegovog tela bacajući ih u reku, ističe se. 

U optužnici se navodi da su Belivuk i Mljković preko Mitićevog telefona saznali da je u kontaktu sa Lazarom Vukićevićem koji je bio u suparničkom klanu, a kog su kasnije takođe namamili i ubili.

Tužilac je naveo da su Mihajlovća otrovali u kući u Ritopeku, a da su napravili lomaču u kući u Surduku na kojoj su spalili njegovo telo.

Prema navodima optužnice, ostatke spaljenog Mihajlovićevog tela je Belivuk razbio macolom, stavio u dzakove i bacili u Dunav.

E-Stock/Koča Sulejmanović

 

Belivuk tvrdio da su DNK uzorci podmetnuti i da su slike sa "Skaja" fotošopirane

Veljko Belivuk je danas izbegao da govori o ubistvima, več je tvrdio da je svedok okrivljeni Bojan Hrvatin produkt fotošopiranog "Skaja", dok je za Nikolu Spasojevića rekao da je sebi pokušao tri puta da oduzme život u pritvoru.

On je pomenuo DNK dokaze, i upitao sud kako je moguće da su oni toliko pazili tokom ubistava i stavljali najlon i uklanjali tragove, a da su opet ostali DNK uzorci žrtava.

Belivuk je priznao da je prijatelj sa Radojem Zvicerom i da je bio na babinama kod njega u Crnoj Gori, preneo je Ranjug.

Tokom izlaganja odbrane, Belivuk je pomenuo i osuđenog bivšeg inspektora SBPOK-a Božidara Stolića navodeći da mu je on uzimao DNK uzorke, kao i da je bio u kući u Ritopeku.

On je tokom svoje odbrane par puta pomenuo da su DNK-a uzorci u kući u Ritopeku podmetnuti, a slike sa "Skaja" fotošopirane.

Pomenuo je i Filipa Koraća i rekao da je on oslobođen optužbi, a da se Jovica Vukotić nalazio u Turskoj sa srpskim dokumentima.

Prvo pripremno ročište održalo se u martu, a ubrzo nakon toga, u aprilu je uhapšen advokat Dejan Lazarević branilac Miljkovića i Belivuka i još nekoliko članova ove grupe, zbog čega su u dva navrata odloženo pripremno ročište.

Pripadnici grupe su na pripremnim ročištima negirali izvršenje svih dela koja im se stavljaju na teret, navodeći da su slike iz kuće u Ritopeku na kojima se vide pripadnici ove grupe sa ubijenim muškarcima, fotošopirane i da im je "sve namešteno".

Svi pripadnici su negirali, sem trojice svedoka okrivljenih koji su priznali krivična dela za koja ih terete.

Sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili su Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić, koji su pristali da za blažu kaznu zatvora pričaju o zločinima koje je počinila grupa.

Po završetku suđenja Hrvatinu će biti izrečena kazna zatvora od 15 godina, Spasojeviću od 14 godina i Laliću od 18 godina.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protiv Belivuka, Miljkovića i Bojane Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne delatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage doneta je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Ðorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca.

Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića, Jankovića i Ratka Živkovića zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan.

Komentari (0)

Srbija