Aktuelno

Vučić predložio izmenu Krivičnog zakonika: Povećanje kazni za silovatelje dece i obljubu nad nemoćnim licima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2022

-

21:47

Vučić predložio izmenu Krivičnog zakonika: Povećanje kazni za silovatelje dece i obljubu nad nemoćnim licima
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je podneo inicijativu da se povećaju kazne za silovatelje kako bi one bile povećane.

"Podseo sam predsednici Vlade i vladi akt u sladu sa Ustavom, i Zakonom o Vladi inicijativu za izmenu krivičnog zakonika koje se tiču povećanja kazne za silovatelje, najteže moguće kazne sam predvideo", rekao je on.

Vučić je pojasnio da će se nove kazne odnositi za povećanja kazni za silovatelje, za obljubu nad detetom i nemoćnim licem.

"Do sada je bilo od 5 do 12 godina, od sada od 5 do 20 godina. Sa mogućnošću doživotne robije. Ako je delo učinjeno prema detetu, kažnjavaće se najmanje 10 godina, do doživotne robije. Najteže kazne sam predvideo. Imali smo i obljubu zloupotrebom položaja, koja će sada biti od 6 meseci do 5 godina. Dakle sve kazne su podignute", rekao je Vučić.

Kako je naveo, upetostručio je minimalnu kaznu, a najteža dela su izjednačena sa kaznama za najteža ubistva.

"Ako je nastupila smrt deteta, kažnjavaće se najmanje 10 godina do doživotne robije. Ranije se za nedozvoljene polne radnje kažnjavalo novčanom kaznom i zatvorom do tri godine. Brišem novčanu kaznu, i nadam se da će Vlada da prihvati", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija