Aktuelno

Policija privela majku koja je mučki tukla devojčicu u Grockoj, određeno joj zadržavanje do 48 sati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2022

-

12:57

Policija privela majku koja je mučki tukla devojčicu u Grockoj, određeno joj zadržavanje do 48 sati
Begaljica - Copyright Instagram/192.rs

veličina teksta

Aa Aa

Majka koja je mučki tukla devojčicu u jednom naselju u opštini Grocka je privedena, potvrđeno je za Euronews Srbija u policiji. Policija je tragala za njom, a mediji prenose da se ona pojavila ispred porodične kuće. Više javno tužilaštvo je saopštilo da je njoj određeno zadržavanje do48 sati.

U međuvremenu se oglasio Gradski centar za socijalni rad u Beogradu. Oni navode da su po saznanju za nasilje nad decom u nevedenoj porodici u saradnji sa policijom i tužilaštvom preduzeli i sproveli urgentne i neophodne mere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite i zbrinjavanja dece iz porodice koji ste naveli u dopisu.

"U skladu sa procenom i zakonskim ovlašćenjima organa starateljstva maloletna deca su izdvojena iz porodice i nakon zdravstvenog pregleda zbrinuta su u ustanovu socijalne zaštite", rečeno je za Euronews Srbija u Centru za socijalni rad. 

Kako se dodaje, angažovan je tim stručnjaka mesno nadležnog odeljenja GCSR koji će nastaviti da preduzima sve mere i aktivnosti u daljoj zaštiti dece u skladu sa procenom, potrebama i aktuelnom situacijom.

"Takođe, nastaviće se, kao i dosad, intezivna saradnja sa relevantnim institucijama i ustanovama iz sistema", dodaje se. 

Kako se ističe, u odnosu na ovu porodicu Gradski centar za socijalni rad u Beogradu nije imao prijave niti bilo kakva saznanja vezano za nasilje nad decom.

Snimak nasilja uznemirio Srbiju

Na društvenim mrežava prethodno se pojavio zastrašujući snimak nasilja nad detetom. Na njemu se vidi žena koja besomučno udara devojčicu, koja nema više od tri godine. U Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu potvrđeno je za Euronews Srbija da je dvoje dece izmešteno noćas iz porodice u kojoj se desilo nasilje u ustanovu socijalne zaštite.

Snimak traje skoro minut, a na njemu žena, za koju se pretpostavlja da je majka, drži dete za obe ruke i udara ga po glavi rukama. Za to vreme dete plače. 

"Ovo ti je za Zorana. Zbog tebe je naš mali Zoran u zatvoru. Najlepši na svetu. To ti je za Zorana", viče žena i onda baca dete od sebe koje pada na pod.

Tu se scene nasilja ne završavaju, a žena je pretila detetu da će i dalje da ga bije: "Dva sata ima da te bijem.... za Zorana. Da te pitam zašto ga diraš? Ustani, nisam završila".

Na snimku se vidi da devojčica pokušava da pobegne, ali žena ide za njom i nastavlja: "Dođi ovamo. Nemoj da te jurim Milice. Ako ti dođem, gotova si".

Prethodno su u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu rekli da su odmah nakon saznanja o video-snimku sazvali vanredni sastanak Grupe za koordinaciju i saradnju za Opstinu Grocka i u saradnji sa Centrom za socijalni rad i policijskom stanicom Grocka odmah preduzeli sve mere u cilju utvrđivanja svih okolnosti vezanih za taj događaj i zaštite maloletnog lica. Dodali su da porodica osim devojčice ima još jedno dete.

Nakon toga se oglasio i otac dece i suprug žene za kojom policija traga. On je rekao da je Centar za socijalni rad u prisustvu policije došao sinoć oko 11 kod njih i uzeo im decu. Za Blic je rekao i da je bio u razogovoru u Centru, i da nije znao sa nasilje, odnosno da u tom trenutku nije bio kod kuće.

reagovala je i ministarka za brigu o porodici i demografiji Darija Kisić koja je rekla da je svaki vid fizičkog i psihičkog nasilja, a posebno nad decom, nedopustiv i da nema opravdanja

"Deca su naša svetinja, ona se vole i poštuju i nijedno dete ne zaslužuje ružnu reč, a da ne govorimo o fizičkom kažnjavanju", navela je Kisić u pisanoj izjavi.

 

Komentari (1)

Драган

27.10.2022 17:32

Та мајка ме подсећа на НАТО пакт, а та девојчица на Србију 1999.

Srbija