Aktuelno

Uhapšeno više osoba osumnjičenih za poreske utaje i pranje novca

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2022

-

16:35

Uhapšeno više osoba osumnjičenih za poreske utaje i pranje novca
Ministarstvo finansija - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Zbog osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreske utaje i pranja novca uhapšeno je više osoba, a prvom prijavljenom iz Novog Pazara određeno je zadržavanje do 48 sati, saopštila je danas Poreska uprava.

Osoba koja je zadržna osumnjičena je da je poreskom utajom oštetila budžet u iznosu od 260,86 miliona dinara i izvršila delo pranje novca u iznosu od 767,33 miliona dinara.

Poreska navodi da je osumnjičeni u periodu 2017-2021. godine, kao vlasnik i odgovorno lica privrednog subjekta, evidentirao troškove korišćenjem fiktivnih računa o navodno pruženim građevinskim uslugama od strane preduzetničke radnje i privrednog subjekta u vlasništvu drugog lica.

Navodi se da je tako utajio porez na dobit pravnih lica u iznosu od 125,45 miliona dinara.

Istovremeno je izvršio plaćanje po osnovu fiktivnih faktura vlasniku preduzetničke radnje i privrednog subjekta, koji je pomenuti novac transferisao na račune većeg broja preduzetničkih radnji i na račune fizičkih lica, koja su novac vraćala posredniku a oni ih predavao prvoprijavljenom.

Tako je, navodi Poreska, izbegnut obračun i plaćanje poreza na prihode od kapitala u iznosu od 135,41 milion dinara.

Dodaje se da je tim radnjama osumnjičeni, zajedno sa još tri lica, izvršio krivično delo pranja novca u ukupnom iznosu od 767,33 miliona dinara.

Zadržani će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu, dok su dva lica uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu, saopštila je Poreska uprava.

Komentari (1)

Srbija