Aktuelno

Bisljimi: Registarske tablice više nisu deo dijaloga, to je odluka koja se sprovodi

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2022

-

20:10

Bisljimi: Registarske tablice više nisu deo dijaloga, to je odluka koja se sprovodi
mf.rks-gov.net - Copyright mf.rks-gov.net

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi rekao je da zamena registarskih tablica više nije pitanje o kojem se može pregovarati u dijalogu Beograda i Prištine već "odluka koja se sprovodi".

Bisljimi je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ocenio da zahtevi međunarodne zajednice za potpuno odlaganje roka za zamenu tablica dolaze zbog, kako tvrdi, "strašne kampanje dezinformisanja i manipulacije koju sprovodi Srbija" i zbog "izloženosti srpskog stanovništva pretnjama iz paralelnih struktura Srbije".

"Pošto je to problem i za nas, od 1. novembra nismo počeli ni da izričemo kazne ni da oduzimamo vozila, što znači da smo odgovorili na zabrinutost prijatelja iz međunarodne zajednice", rekao je Bisljimi.

Prema njegovom mišljenju, Vlada u Prištini Srbima sa severa KiM na taj način predstavila se kao "vlada koja im umesto pretnji nudi poreske olakšice i umesto konfiskacije omogućava da u nekoliko faza pređu iz nezakonitosti u zakonitost".

U ponoć je počela primena odluke vlade u Prištini o zameni registarskih tablica u tri faze.

Kako je najavljeno, u prvoj fazi, koja će trajati do 21. novembra, vozačima automobila sa srpskim tablicama kosovska policija uručivaće ukor i zahtev da registruju vozila na RKS tablice.

U drugoj fazi od 21. novembra do 21. januara Srbi sa KiM sa srpskim registarskim tablicama biće kažnjavani sa 150 evra, a treća faza predviđa izdavanje probnih tablica do 21. aprila, kada će, prema odluci vlade privremenih prištinskih institucija, na KiM biti zabranjene srpske registarske tablice.

Srpski lista saopštila je da će na prvo izricanje novčane kazne Srbi sa severa KiM pružiti žestok odgovor i otpor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija