Politika

Petković o preregistraciji vozila na KiM: Da vidimo konkretnu akciju Vašingtona i Brisela

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2022

-

10:30

Petković o preregistraciji vozila na KiM: Da vidimo konkretnu akciju Vašingtona i Brisela
Petković o preregistraciji vozila na KiM: Da vidimo konkretnu akciju Vašingtona i Brisela - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je odluka Prištine o preregistraciji vozila protivpravna, nelegalna i nasilna i poručio da međunarodna zajednica mora da reaguje.

"Mi smo videli saopštenja i od strane Vašingtona i Brisela, ali moramo da vidimo i konkretnu akciju i konkretna dela", rekao je Petković za RTS.

Podsetio je da odluka Aljbina Kurtija o preregistraciji podrazumeva da Srbi koji imaju KM registarske tablice sada treba da preregistruju svoja vozila na takozvane RKS tablice što je, ističe, apsolutno u suprotnosti sa svim sporazumima koji su dogovoreni i 2011. i 2016. godine.

Petković je ukazao da Srbi na KiM, prvenstveno na severu, ne žele druge tablice.

"To su tablice koje izdaje Republika Srbija, ne žele druge tablice zato što Kurti, ali i oni koji podržavaju takozvano nezavisno Kosovo, moraju da razumeju da se Srbi na KiM osećaju građanima Srbije i niko nema pravo da ukida naše srpske tablice", rekao je Petković.

On je istakao da je zapravo pravi cilj i namera Kurtija da istisne postojanje države Srbije sa prostora KiM, a da mu je krajnji cilj proterivanje našeg naroda. Istakao je da je za nas odluka Prištine apsolutno neprihvatljiva, kao i da se ona menja samo u smislu određenih faza koje uvodi Kurti, ali da u suštini sve ostaje isto.

"On želi da do 21. aprila sledeće godine u potpunosti ukine KM tablice i krene sa konfiskacijom vozila, dakle privatne imovine onih koji ne preregistruju onako kako je zamislio Aljbin Kurti", rekao je Petković.

Poručio je da Srbi to neće prihvatiti i da su oni to jasno istakli prošle nedelje na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - da ne prihvataju takvu odluku, kao i da će se mirnim i demokratskim sredstvima boriti protiv takve odluke.

Na pitanje može li narednih sati doći do promene odluke, Petković kaže da ništa ne dolazi iz Prištine, a da je dobro za srpski narod.

"Ideja Aljbina Kurtija je da zastraši srpski narod, da prvo krene sa nekakvim opomenama, a zatim i sa novčanim kažnjavanjem", rekao je Petković.

Srpska lista je, ističe, poručila da će izricanje prve novčane kazne biti povod za reagovanje srpskog naroda.

"S jedne strane i EU i SAD govore o tome kako je odluka koju donosi Kurti legalna i u skladu sa sporazumom, ali zapravo ono što ne valja je samo kratak rok koji je ostavljen. Naravno, Zapad to radi iz svojih interesa", rekao je Petković.

Istakao je da nije tačno da je ova odluka legitimna i u skladu sa sporazumima koji su doneti.

"Neka iz EU dobro pročitaju dogovor o finalizaciji sprovođenja sporazuma o slobodi kretanja iz 2016. godine kada se pozivaju na taj sporazum. Reč je o tački četiri gde se jasno govori o procesu preregistracije u perodu od 12 meseci, na koji se sada poziva EU, ali oni ne govore ono što tamo piše, već ono što njima odgovara", rekao je Petković.

Objasnio je da u toj tački piše da će se proces o preregistraciji odvijati tako što treba KM i ostale tablice da budu preregistovane na KS statusno neutralne, Unmikove tablice.

"Šta se desilo? 2020. godine Priština je ukinula jednostrano pre roka statusno neutralne tablice pa se niko nije bunio, niko sem Beograda o tome nije govorio i upozoravao gde nas sve to vodi. Ako hocemo da se držimo sporazuma, a jedino možemo da se držimo sporazuma, moraju da vrate statusno neutralne tablice", poručuje Petković.

Naveo je da se svi prave ludi i da niko ne govori da je prekršen sporazum, te poručio da će odgovor Beograda biti jasan i odlučan.

"Nikada necemo dozvoliti da se dese Oluja i pogrom. Tražićemo rešenja, ići u pravcu pronalaženja kompromisnog rešenja, ali ovde sada više stvari ne zavise od nas. Po pitanju tablica mi se ni milimetar nismo pomerili, zato što to Kurti neće i zato što želi da istisne postojanje države Srbije sa prostora KiM", zaključio je Petković.

Komentari (0)

Srbija