Politika

Dačić: Čeka nas težak diplomatski hod, a da ostanemo na pravom putu

Komentari

Autor: RTS

29/10/2022

-

13:22

Dačić: Čeka nas težak diplomatski hod, a da ostanemo na pravom putu
Dačić: Čeka nas težak diplomatski hod, a da ostanemo na pravom putu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ivica Dačić posle izbora za ministra spoljnih poslova kaže da mu je ta funkcija kao da se vratio kući, da poznaje sve ljude koji rade u ministarstvu. 

On je za RTS rekao da sada nema mnogo razlike između spoljne i unutrašnje politike, svaka spoljna tema je i unutrašnja, te da je pred Srbijom težak diplomatski hod, a da ostane na pravom putu.

Govoreći o tablicama i potezima Prištine, Dačić kaže da je sve pitanje koliko je neko sa Zapada rešen da to što verbalno zapreti i sankcioniše.

"Priština ne oseća strah zato nema napretka u dijalogu, time se otvaraju vrata za jednostrane korake. Ovo sa tablicama je samo jedna od jednostranih odluka - proglasili su jednostrano nezavisnost, formirali vojsku jednostrano, ne primenjuju Briselski sporazum jednostrano", podseća šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, oni žele da idu logikom, ako ova mera prođe onda bi to značilo da su Srbi priznali mere nezavisne države, to su sve stvari koje Priština radi već deset godina, njima sada i tablice smetaju.

Još jedan izazov je pred Beogradom narednih dana, kada je reč o južnoj pokrajini. Irska bi mogla da pokrene proceduru za prijem Kosova u Savet Evrope. Za prijem je potrebna dvotrećinska većina i za Beograd je situacija nepovoljna.

Dačić je juče razgovarao sa  ambasadorkom Srbije u SE Aleksandrom Đurović.

"Mi najlošije stojimo u Evropi kada je reč o državama koje podržavaju nezavisnost Kosova, moguće je da dođe do izglasavanja ove odluke. Procedura je dosta komplikovana, i ta procedura nije otpočela. Predsedavajući ima pravo da pokrene određena pitanja, Irska je predsedavajuća još ove nedelje. Naš cilj je da se to ne pokreće. Nikada se o prijemu nije donosila odluka preglasavanjem, ovo bi bio taj slučaj", objasnio je Dačić.

Srbija se ne predaje

Ističe da se Srbija neće predati i da će se boriti do kraja i upitao je šta bi se desilo kada bi drugi regioni u Evropi podneli zahtev za prijem u Savet Evrope. U ovom trenutku manje od 90 država priznaje nezavisnost Kosova.

"Kad podvučete crtu brojke nam ne idu na ruku u Evropi, ali nam idu na ruku u svetu. Neke od zemalja ne znaju kakav im je stav o ovom pitanju. Od 193 države u svetu, 83 glasa je najviše na šta Kosovo može da računa, a njima je u UN potrebno 97", kaže Dačić, ali i dodaje da ovo suštinski neće rešiti problem.

Napomenuo je da je Vučiću poručeno da oni ne mogu da nas preglasaju u UN, ali da se mi sami složimo da Kosovo uđe u tu organizaciju.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Ovde se ne traga za političkim rešenjem, ovde se traga samo kako će Srbija da proguta. Jedna je tema kada pričamo o teritorijalnom integritetu u svetu, a drugo kada moramo sve da gledamo kroz naš teritorijalni integritet", rekao je šef diplomatije.

Ministar kaže da su u prethodnom periodu SNS i SPS gradili političku stabilnost u Srbiji i istakao da se uvek mora voditi računa o interesima Srbije.

"Moramo da imamo težak diplomatski hod, a da ostanemo na pravom putu. Vlada vodi politiku i unutrašnju i spoljnu", istakao je Dačić.

Pruža li Zapad ruku Srbiji?

Govoreći o eventualnom uvođenju sankcija Moskvi, kaže da to mora da ima predpitanje da li će Zapad pružiti ruku Srbiji za poštovanje njenog teritorijalnog integriteta.

"Svi se složimo oko Ukrajine. Uvedite sankcije Rusiji, a onda mi ćemo primiti Kosovo u SE, kakva je ta poruka, ona nije adekvatna", istakao je Dačić i kaže da je više puta postavio pitanje šta nam nudite, šta je politički paket koji nam nudite.

Podsetio je da je predsednik Vučić rekao da nam nisu dali šansu da diskutujemo o političkom rešenju, samo je pitanje kako da se "Srbija anestezira da lakše proguta nezavisnost".

Komentari (0)

Srbija