Politika

Đurić: Priština zabranila održavanje izbora za savete nacionalnih manjina na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2022

-

12:16

Đurić: Priština zabranila održavanje izbora za savete nacionalnih manjina na Kosovu i Metohiji
Đurić: Priština zabranila održavanje izbora za savete nacionalnih manjina na Kosovu i Metohiji - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić izjavio je danas da je u Vladu Srbije stigao zvaničan dopis, odnosno informacija OEBS-a da prištinska vlada odbija da dozvoli održavanje izbora za savete nacionalnih manjina na teritoriji KiM. Ðurić je precizirao da je taj dokument u Vladu Srbije stigao juče.

"Skandalozna odluka kojom se flagrantno krše osnovna ljudska prava nacionalnih zajednica, više ne samo Srba, sada i Bošnjaka, Goranaca, Roma, Egipćana da glasaju o uspostavljanju saveta nacionalnih zajednica od čega direktno zavisi ostvarivanje njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava", rekao je Ðurić na TV Prva.

On je dodao da je premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti zvanično obavestio misiju OEBS-a u Prištini o tome, a potom misiju OEBS-a Srbiju.

"Zemlje Kvinte, međunarodna zajednica mora da okonča ovo. Da li treba neko da strada? Da li treba neko da pogine? Da li nekom treba da se uskraćuju osnovna demokratska prava, da bi se konačno upotrebili svi instrumenti pritiska koji stoje na raspolaganju", upitao je Ðurić.

Ðurić je tokom gostovanja rekao da i Srbija danas ostvaruje najviši nivo kontakata i saradnje u svojoj modernoj istoriji.

Povodom moguće aplikacije Kosova za članstvo u Savet Evrope, Ðurić kaže da mogu da pokušaju da apliciraju, ali ocenjuje da bi to bilo direktno odstupanje od onoga što je moratorijum na međusobno takmičenje u međunarodnim institucijama.

Simić: Nije reč o preregistraciji, nego o nasilju Prištine

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da na Kosovu i Metohiji nije u pitanju fazna preregistracija vozila, nego je to kontinuirano nasilje privremenih prištinskih institucija koje sprovode prema Srbima, kako bi im se onemogućila sloboda kretanja i da bi otišli sa svojih ognjišta.

Kažnjavanje Srba koji ne budu promenili registarske tablice, koje je izdala država Srbija, biće povod za žestok demokratski odgovor naroda na ovim prostorima, rekao je Simić za TV Prva, navodeći da je kosmetskim Srbima ostalo samo još nekoliko prava koja im nisu ukinuta uz ćutanje međunarodne zajednice.

Simić je istakao da veliki broj medija u Beogradu nije dobro preneo šta je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao i da nije reč ni o kakvom odlaganju preregistracije, jer primena počinje, a samo će se kazne menjati.

Srpski narod na Kosovu i Metohiji nije sam, kao što nije bio ni prethodnih godina, i neće biti sam dok je na vlasti u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naglasio je Simić, navodeći da je Srbima na Kosmetu, posle razgovora sa Vučićem, preneo jasnu poruku da vlasti u Beogradu neće dozvoliti da srpski narod bude ubijan i proteran sa KiM.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija