Politika

Ističe rok Prištine za tablice, Drecun: Providna igra, problem mogu da reše zemlje Kvinte

Komentari

Autor: RTS / Tanjug

28/10/2022

-

12:41

Ističe rok Prištine za tablice, Drecun: Providna igra, problem mogu da reše zemlje Kvinte
Ističe rok Prištine za tablice, Drecun: Providna igra, problem mogu da reše zemlje Kvinte - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da Priština godinu dana pre isteka roka ukida statusno neutralne KS tablice i neće da razgovara o pitanju preregistracije vozila sa srpskim tablicama želeći sve vreme da stvori incidentne situacije i probleme.

Drecun je za RTS rekao da je to providna igra Prištine, ali da je problem u Zapadu, naročito u zemljama Kvinte i istakao da oni moraju da kažu Prištini da, ako želi da reši problem, mora da razgovara sa Beogradom.

Drecun je naveo da je kamenovanje autobusa u južnom delu Kosovske Mitrovice jedan u nizu od 160 incidenata na KiM od početka godine, što pokazuje visok stepen napetosti između Srba i Albanaca, posebno na teritoriji Kosovske Mitrovice. Prema njegovim rečima, to je rezultat agresivne politike Prištine.

"Ovo nažalost neće biti poslednji incident, broj incidenata koji su usmereni protiv srpskog naroda stalno se povećava. Međunarodna zajednica kao da to ne vidi. Nismo čuli od zvaničnika EU ili SAD da osude incidente," istakao je Drecun.

Govoreći o preregistraciji vozila, naglasio je da Priština sve vreme želi da stvori incidentne situacije i probleme.

"Priština želi da sprovede u delo nešto što nije deo dogovora. Ako želite da rešite problem morate da razgovarate. Priština neće da razgovara sa izabranim predstavnicima srpskog naroda. To je planirana politika Prištine da izaziva incidentne situacije", kaže Drecun.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Objasnio je da Priština neće KS tablice jer, kako je rekao, nisu simbol lažne države Kosovo.

"Tablice takozvane republike Kosovo Priština bi rado prihvatila, ali to je za Srbe neprihvatljivo. Dogovor je da se Srbi odluče za statusno neutralne tablice, to su KS tablice, to su tablice koje je uveo Unmik, simbolično ako nema KS tablica nema ni Unmika. RKS tablice nisu statusno neutralne, nastale su posle jednostranog proglašenja nezavisnosti i Srbi to neće da prihvate", istakao je Drecun.

Istakao je da je sporazum bio izričit da mogu da se izaberu tablice, a da se, kad istekne period od pet godina, sedne za sto i traži rešenje.

Drecun je rekao da umesto toga Priština godinu dana pre isteka roka ukida KS tablice i neće da razgovara. Dodao je da je od ključnog interesa za srpski narod da ne dođe do ugrožavanja mira, ali da srpski narod mora da se bori za svoje interese, a protesti su demokratski proces.

"Vidimo da se Priština sprema da onemogući eventualne proteste Srba jer su rasporedili svoje snage na ključnim saobraćajnicama na severu KiM. To znači da žele da spreče bilo kakve proteste", dodao je Drecun.

Kada je reč o francusko-nemačkom planu za KiM, rekao je da nije video taj plan, ali da je to plan Kvinte koji se svodi na princip dve Nemačke, ali treba razmotriti ceo plan i dati odgovor.

"Koliko god je loš plan, mora da se razgovara. Morate da pokažete da ste konstruktivni. Postoje neke konstante, a to su da nećemo priznati lažnu državu i nećemo se složiti sa njenim članstvom u UN", istakao je Drecun.

Opozicija na KiM traži koordinaciju sa međunarodnom zajednicom

Opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK) i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) pozvali su premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odluka o srpskim registarskim tablicama bude doneta u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom.

Funkcionerka DSK Valentina Bunjaku rekla je za Ekonomiju onlajn da je odgovornost Kurtija da sporazumi i njihova primena budu u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom.

"Kurtijeva je odgovornost da svi sporazumi i primenjivost ovih procesa budu urađeni u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom jer smo zahvaljujući njima danas ovde. Pristup Kurtija prema našim saveznicima nije dobar“, smatra Bunjaku.

Poslanik ABK Šemsedin Drešaj ocenio je da odluke treba da budu usaglašene sa međunarodnom zajednicom i u interesu tzv. Kosova.

Priština je kao rok za preregistraciju automobila sa srpskim registarskim tablicama na RKS tablice odredila 31. oktobar, a premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da rok za preregistraciju neće biti produžen, iako to od njega traže predstavnici međunarodne zajednice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija