Politika

Vučić: U demaršu Kvinte i EU navodi se da je kosovska akcija u skladu sa sporazumom, to je obmana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2022

-

11:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je jutros saslušao zahteve predstavnika Srba sa Kosova i sve sa čime se suočavaju, "posebno u predvečerje isteka ultimatuma koji je Srbima dao prištinski režim", kada je reč o preregistraciji vozila.

"Mi smo pre nekoliko dana dobili demarš, jedan akt gde smo dobili stavove zemalja Kvinte i EU usaglašene. U tom aktu u tački dva odeljka prvog koji se tiče registarskih tablica se kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija legitimna i u skladu sa sporazumom, ali je problem u vremenu i metodama i to izaziva njihovu brigu", rekao je Vučić. 

"I danas i tog dana, saopštio sam predstavnicima Kvinte i EU da to nije istina i da obmanjuju javnost, da je reč o notornim lažima. Oni nemaju pravo na to ni po jednom sporazumu", rekao je predsednik.

Potrebno je, dodao je, "da se prikaže da je Priština suštinski dobra, ali da nije možda najbolji trenutak, te da je potrebno da svi Srbi imaju RKS tablice, a ne neke druge, jer oni ne podržavaju nezavisno Kosovo".

"A, na osnovu kog međunarodnog pravnog akta? Ali, koga briga, tim gore po međunarodno pravo i sve drugo", rekao je Vučić. 

"Priština planira da pusti izlazak sa KiM tablicama, ali ne i povratak"

On je rekao da Priština preti da će nastaviti sa provođenjem akcije koja bi trebalo da pokaže njihovu čvrstinu i snagu, ali da se time ugrožavaju stabilnost i mir i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Kako je rekao, Priština planira da pusti izlazak s KM tablicama sa teritorije Kosova i Metohije u Centralnu Srbiju, pa da im se ne dozvoli povratak.

"Da im ne daju da više iakada uđu sa tim tablicama. Samo nisu razumeli šta tada proizvode, jer misle da nema problema na teritoriji Kosova i da će to biti lagana odluka i da im svet neće posebno zameriti": rekao je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Dodao je da će akcije Prištine naići na demokratski otpor srpskog stanovništva, i da Srbija neće dozvoliti progon srpskog naroda.

"Dakle neće biti 17. marta, niti bilo kakvih sličnih akcija protiv srpskog naroda", poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Beograd insistira na tablicama koje su statusno neutralne

Predsednik je rekaod a Beograd sve vreme insistira na KS tablicama za Srbe na KiM, koje su statusno neutralne, ali da ih je Priština jednostrano ukinula suprotno svim prethodnim dogovorima i traži samo RKS tablice nezavisnog Kosova.

"Sve vreme se, i 2016. godine, govori (u dokumentima) o KS ili RKS tablicama. Zašto postoji priča o KS tablicama - jer su statusno neutralne. Sve vreme mi insistiramo na tome, da bi Srbi mogli da imaju statusno neutralne tablice", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Napomenuo je da, sa druge strane, RKS tablice nisu statusno neutralne.

"Mi danas njima kažemo, nema problema, ne moramo da imamo KM tablice, dajte nam KS tablice za Srbe, a oni kažu mi smo ukinuli KS tablice i da po njima mogu samo RKS tablice nezavisnog Kosova koje nisu statusno neutralne", naveo je Vučić.

Kazao je da je Priština donela odluku 17. septembra 2020. godine, dve godine pre nego što je trebalo da se nastavi rasprava o tome.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Kaže se da se ukida administrativno uputstvo br. 02/2018 o registraciji vozila sa KS tablicama. Odluka stupa danom potpisivanja. Sve suprotno svim sporazumima o slobodi kretanja koje smo imali. Naravno, niko nije reagovao. Nego nam još objašnjavaju kako na to imaju pravo, pa će ih zamoliti da to malo odlože još jedno 10 meseci. I sad nezahvalni Srbi umesto da prihvate da se neko vreme odloži, a onda da dobro razumemo da moramo da prihvatimo RKS tablice", naveo je Vučić.

Vučić o francusko-nemačkom predlogu: Nisu nam dali šansu, Srbija može da dobije - ništa

Predsednik je govorio i o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo koji je ponuđen Srbiji, govoreći o određenim njegovim tačkama. Kako je rekao, u njemu se navodi da su strane svesne da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta osnovni uslovi za mir i da će se obe strane voditi ciljevima i principima iz poveleje UN.

"I vi se pitate, da li se to neko šali ili šta? Traže od nas da pogazimo UN i povelju i principe i Rezoluciju 1244, da bismo u budućnosti poštovali ono što oni nisu u našem slučaju. Ako ne, onda seldi teška batina", rekao je Vučić.

Naveo je da Priština nikada neće doneti nešto što ide u korist Srbima i da zemlje Kvinte nikada neće uraditi ništa protiv Prištine.

"Nisu nam dali ni šansu. Kada pitate šta Srbija treba da dobije, to je ništa - neka maglovita perspektiva, veliko ništa. Kada treba da izgubimo nešto spisak je konkretan i jasan. Ali, šta da radimo kada nemamo kud?", upitao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da su mu posledice predočene i da one svakako nisu lake za Srbiju.

"Tu bih odgovorio lažnim patriotama u Srbiji koji to potcenjuju, kafanskim patriotama i mnogima koji su bili na vlasti, a veliki Srbi su postali svaki put kada bi završili sa tim boravkom na vlasti, a pre toga nisu izlazili iz kancelarija američkih i britanskih ambasadora i slušali i služili svim nijihovim interesima", rekao je Vučić.

Dodao je da je naša pozicija takva da nam je prostor ograničen mikronima.

"Namerno su nas saterali u ugao svojom silom, ne snagom argumenta ili pravom. Imam dovoljno lične hrabrosti, ali i dovoljno odgovornosti za zemlju, te im u lice kažem sve", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Mlađana Ðorđevića da će Srbija ući u NATO i da će uvesti sankcije Rusiji rekao da je to "glupost" i da neki znaju izgleda bolje od njega šta će da radi.

"Učinićemo sve da sačuvamo mir, ali ćemo biti uz srpski narod ako bude napadnut"

Govoreći o zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić je rekao da je pripremljen odgovor na francusko-nemački predlog. Takođe, rekao je da je Beograd spreman da razgovara o svemu. 

"Dogovorili smo se da učinimo sve što možemo da sačuvamo mir i stabilnost i da učinimo sve što možemo da bi deeskalirala situaicja", rekao je Vučić i dodao: Ali ćemo biti uz srpski narod ukoliko bude napadnut. Verujemo da će biti dovoljno pameti u Prištini i koji onih koji su ih podržavali, da ne idu protiv mirnog srpskog naroda koji samo želi da bude svoj na svome i da živi u svojoj državi u skladu sa Rezolucijom UN i sa međunarodno-pravnim poretkom".

Istakao je da su predstavnici srpskog naroda sa Kosova tražili susret sa njim i da je taj sastanak danas bio kratak zbog toga što se u njegovom odnosu ništa nije promenilo.

"Rekao sam im da mi od njih tražimo da ne provociraju nikoga, da ne nasedaju na provokacije, da rade sve u skladu sa međunarodno-pravnim aktima, mirno i demokratski. Ako se dogode ubistva i progon srpskog stanovništva - nema predaje, i neće biti 17. marta 2004. godine", još jednom je rekao predsednik.

"Očekujem da će početi procedura prijema Kosova u Savet Evrope"

Vučić je rekao da se Srbija svakodnevno suočava sa pritiscima i da je pozicija Beograda "ograničena mikronima".

"Namerno su nas silom saterali, ne snagom argumenata i pravom. Imam dovoljno lične hrabrosti i dovoljno odgovornosti za ovu zemlju i u lice sam im rekao da je reč o notornim lažima da je ova odluka legitimna. To zna i Lajčak i mnogi drugi. Svaka takva odluka koja podržava nezavisnost Kosova uvek nailazi na podršku Kvinte", rekao je Vučić. 

Tanjug/Rade Prelić

 

Kako je dodao, očekuje da sledeće nedelje počne procedura prijema Kosova u Savet Evrope.

"Približilo se, pa će ići irski predlog, pa pismo parlamentarnoj skupštini, pa svima drugima. To traje više meseci, može da traje čak i do godinu dana, ali vam jasno i kakav će ishod biti", rekao je Vučić.

 

"To je dodatni pritisak na Srbiju da se kaže - međunarodno pravo nas ne interesuje, mi smo skup najjačih zemalja koje mogu sve", rekao je on.

"Nije uloga NATO-a da bude skretničar"

Predsednik je rekao i da se svakodnevno polemiše o ulozi NATO-a, navodeći da nije uloga NATO-a da bude "skretničar" na Severu Kosova.

"Jedini koji poštuju povelju UN i pravni poredak i Rezolucije kao opšte pravne akte jesu Srbi na KiM i država Srbija", rekao je Vučić.

Dodao je: "A po kom aktu im prave vosjku?. Gde su UN to dozvolile? Kada? Koja je to tačno rezolucija, deklaracija ili bilo koji opšti pravni akt?".

"Očekujem odgovor, da me upute na jedan akt po kojem na to imaju pravo. Odgovor im je -jeste ta rezolucija i dalje na snazi, ali nju je faktičko stanje demantovalo", rekao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija