Politika

Rakić posle sastanka s Vučićem: Ako Priština krene nasilno sa oduzimanjem vozila, blokiraćemo prelaze i prilaze

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

27/10/2022

-

08:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas, nešto posle devet sati, sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, na njihov zahtev. Nakon ovog sastanka biće održana sednica Saveta na nacionalnu bezbednost. 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da sastanak s Vučićem nikad nije bio kraći, ali je dobio garancije da će Vučić biti uz srpski narod. On je dodao da ako dođe do oduzimanja vozila, Srbi će blokirati sve prelaze i prilaze od severa, ka jugu Kosova i Metohije.

"Predsedniku Vučiću smo jasno rekli i tražili od njega da ukoliko kosovske beznednosne snage, policija ili bilo ko drugi krene da oduzima našu imovinu, a naša imovina su i te tablice i ta vozila, da ćemo iskoristiti sva sredstva i demokratski, mirnim putem pružiti otpor. Biće to otpor naroda", kazao je on.

Dodaje da zaista žele i misle mirnim putem da odgovore, ali ne znaju u šta će se sve to pretvoriti.

Kako je rekao, samo su dva lica izvršila preregistraciju vozila na severu, te da su Srbi prepoznali propagandu Prištine i samo veruju Vučiću.

"Ukoliko Priština krene nasilno sa nekom akcijom koja se tiče oduzimanja vozila sa KM tablicama, blokiraćemo sve prelaze i uzlaze sa severa ka centralnom Kosovu i ka jugu", rekao je Rakić.

Vučić se nije obraćao nakon sastanka, ali je na Instagramu objavio fotografiju uz opis: "Podrška Srbima na Kosovu i Metohiji".

Sastanku u Palati Srbija prisustvuju ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Bratislav Gašić i Miloš Vučević, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić, gradonačelnici opština sa severa KiM...

Srpska lista je u sredu uputila pismo predsedniku sa zahtevom za hitan sastanak, zbog najava iz Prištine da će od 1. novembra početi sa otimanjem imovine građana i vozila sa srpskim registarskim oznakama, što izaziva strah i neizvesnost kod Srba.


Rok za preregistraciju tabilca na Kosovu i Metohiji ističe, 31. oktobra, a premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, i pored zahteva EU, odbija da ga produži.

Predsednik Aleksandar Vučić sazvao je za danas u 10 sati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. 

Pozivi da dođe do dogovora ili produženja roka

Portparol Evropske unije Peter Stano, uoči isteka roka za preregistraciju vozila na KiM, pozvao je Beograd i Prištinu da se uzdrže od jednostranih koraka koji vode ka eskalaciji situacije, kao i da usmere svu energiju i napore na ostvarivanje napretka u dijalogu.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da još nije dobio odgovor Prištine o zahtevu da za 10 meseci prolongiraju rok za preregistraciju vozila sa srpskih na lokalne tablice.

"Nadam se da će oni pozitivno odgovoriti na zahtev ne samo SAD, već i ostatka Kvinte, EU i specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka", rekao je Eskobar.

Komentari (0)

Srbija