Evropa

Fon der Lajen: Uverena sam da će se naći rešenje po pitanju tablica, pravila su jasna i moraju se poštovati

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

27/10/2022

-

11:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je danas uverenje da ce pitanje registarskih tablica biti rešeno bez krize.

"Veoma je važno da su pravila jasna i da se moraju poštovati. Tranzicija ide onako kako treba i uverena sam da će se naći rešenje", rekla je ona,a prenela je "Ekonomija onlajn". Fon der Lajen je rekla i da je Kosovo odavno ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju.

"Evidentno postoji napredak, Kosovo je marljivo radilo na evropskom putu, pokazali ste svoje vrednosti prema EU, ali i sankcijama Rusiji. Marljiv rad Kosova je prva stavka u našem izveštaju o napretku", dodala je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom privremenih prištinskih vlasti Vjosom Osmani.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani tvrdi da insistiranje Prištine na promeni registarskih tablica srpskog stanovništva predstavlja "borbu protiv bandi" i izrazila očekivanje da će po tom pitanju imati podršku "saveznika i u EU i u SAD".

Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Prištini rekla da je, kako tvrdi, "manjina koja još nije promenila registarske tablice" pod uticajem stalnih pretnji "nelegalnih kriminalnih struktura", koje, prema njenim rečima uključuju paljenje automobila i kuća.

Kaže i da su postupci Prištine u vezi sa registarskim tablicama usmereni na vladavinu prava i jednakost pred zakonom, prenose prištinski mediji.

Osmani je izjavu predsednika Srpske liste Gorana Rakića da će Srbi, ako dođe do oduzimanja njihove imovine pružiti miran, demokratski otpor okarakterisala kao "pretnju Srbije protivpravnim merama".

Ursula fon der Lajen je posetu Zapadnom Balkanu započela juče u Severnoj Makedoniji, a posle Prištine sutra dolazi u Beograd.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je jutros saslušao zahteve predstavnika Srba sa Kosova i sve sa čime se suočavaju, "posebno u predvečerje isteka ultimatuma koji je Srbima dao prištinski režim", kada je reč o preregistraciji vozila.

"Mi smo pre nekoliko dana dobili demarš, jedan akt gde smo dobili stavove zemalja Kvinte i EU usaglašene. U tom aktu u tački dva odeljka prvog koji se tiče registarskih tablica se kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija legitimna i u sklau s sporazumom, ali je problem u vremenu i metodama i to izaziva njihovu brigu", rekao je Vučić.

Rakić: Ako Priština krene nasilno sa oduzimanjem vozila, blokiraćemo prelaze i prilaze

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da sastanak s Vučićem nikad nije bio kraći, ali je dobio garancije da će Vučić biti uz srpski narod. On je dodao da ako dođe do oduzimanja vozila, Srbi će blokirati sve prelaze i prilaze od severa, ka jugu Kosova i Metohije.

"Predsedniku Vučiću smo jasno rekli i tražili od njega da ukoliko kosovske beznednosne snage, policija ili bilo ko drugi krene da oduzima našu imovinu, a naša imovina su i te tablice i ta vozila, da ćemo iskoristiti sva sredstva i demokratski, mirnim putem pružiti otpor. Biće to otpor naroda", kazao je on.

"Ukoliko Priština krene nasilno sa nekom akcijom koja se tiče oduzimanja vozila sa KM tablicama, blokiraćemo sve prelaze i uzlaze sa severa ka centralnom Kosovu i ka jugu", rekao je Rakić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa