Politika

Fon Kramon: Vlada iz Prištine bez dijaloga sa Srbima, iako je obećala

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2022

-

11:14

Fon Kramon: Vlada iz Prištine bez dijaloga sa Srbima, iako je obećala
Tanjug AP/Hadi Mizban - Copyright Tanjug AP/Hadi Mizban

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da nije videla da je vođen dijalog sa lokalnim Srbima, uprkos tome što je kosovska vlada to obećala, preneo je sajt "Kosovo onlajn". Ona je dodala da su Srbi frustrirani situacijom i da je to žalosno.

"Ako ovo shvatite ozbiljno, ako zaista želite da vodite dijalog sa svojim građanima, što mislim da je samo po sebi razumljivo, ako želite da napravite državu i imate najmanje dva zvanična jezika, potreban vam je odgovarajući sistem prevođenja", rekla je Fon Kramon za "Kaldžo".

Ona je naglasila da čak i ako neko pripada albanskoj nacionalnosti, treba da se potrudi da se narodu obraća na srpskom jeziku.

Viola fon Kramon je dodala da ima više ljudi, pored premijera, koji govore srpski jezik ali i da generacija koja je naučila taj jezik postepeno odlazi.

Kako je navela, trebalo bi podstaći Srbe da uče albanski, a Albance da uče srpski, a volela bi, kako je navela i da vidi škole sa dvojezičnim odeljenjima, gde bi ljudi iz obe zajednice bili uključeni. Viola fon Kramon želi da takva inicijativa bude jedna od politika vlade.

"Premijer je pokazao napredak, pokazali su napredak u pogledu prevoda, poboljšali su se kadrovski, sada u svom timu imaju ljude koje govore srpski jezik. Generalno kao vlada, smatram da bi trebalo da urade više", rekla je.

Predlog sporazuma između Beograda i Prištine o kojem se priča prethodnih nedelja, dodaje Fon Kramon, prilično je dobar.

"Preporučila bih svima koji su ovde na vlasti da pokušaju da prihvate tu ponudu", rekla je Fon Kramon i dodala da je čula da su neki delovi tog dokumeta ključni za evropske integracije Kosova.

Prema njenim rečima, taj sporazum bi "sprečio žestoko lobiranje Srbije protiv ulaska Kosova u međunarodne i evropske institucije". "Smatram da bi ovo bio važan korak napred", navela je Fon Kramon.

Ona je ocenila da je veliko dostignuće dogovor o priznanju kosovskih ličnih karata u Srbiji. "Blizu smo sporazuma o energetici, koji je zapravo već potpisan sredinom juna, a sada je na stranama da malo ubrzaju proceduralni aspekt. Možda ćemo tokom godine videti i priznavanje fakultetskih diploma i diploma srednjih škola", navela je Fon Kramon i dodala da je na stolu i pitanje nestalih osoba.

Fon Kramon je rekla i da ne smatra da se Zajednica sprskih opština može pretvoriti u Republiku Srpsku, rekavši da u Nemačkoj postoji federalizacija, gde postoje određena ovlašćenja na okružnom nivou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija