Društvo

Kfor i Euleks u pripravnosti: Prate situaciju na severu Kosova, 5 dana do kraja roka Prištine za preregistraciju vozila

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

26/10/2022

-

12:55

Kfor i Euleks u pripravnosti: Prate situaciju na severu Kosova, 5 dana do kraja roka Prištine za preregistraciju vozila
Kfor i Euleks u pripravnosti: Prate situaciju na severu Kosova, 5 dana do kraja roka Prištine za preregistraciju vozila - Copyright AP/VISAR KRYEZIU

veličina teksta

Aa Aa

Kfor je saopštio danas da se prisustvo te misije nastavlja na severu Kosova i Metohije i da do sada nema nijedne činjenice koja bi mogla da izazove zabrinutost. Kfor je naveo da je neophodno izbegavati jednostrane akcije i inicijative koje bi mogle da dovedu do eskalacije nasilja, prenela je Gazeta ekspres.

Komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike privremenih prištinskih institucija, bezbednosnih organizacija i Generalštaba Vojske Srbije, naglasio je Kfor.

Misija je navela da svoje aktivnosti sprovodi na osnovu na Rezolucije 1244 SB UN tako što pažljivo prati situaciju na terenu i spremna je da interveniše, ukoliko stabilnost, bezbednost i sloboda kretanja na KiM budu ugroženi.

Kada je reč o registarskim tablicama, Kfor je naveo da o tome još nema detalja i da trenutnu situaciju karakterišu različita pitanja, od kojih svako ima politički karakter.

Znamo da sve strane vredno rade na rešenju, ali još nemamo detalje, poručili su iz Kfora.

I Euleks prati situaciju

Istovremeno je misija Euleks saopštila da trenutno 105 policajaca iz Poljske patrolira na severu Kosova i Metohije i pomno prati sva dešavanja koja mogu da utiču na bezbednost svih zajednica u Pokrajini, prenela je Gazeta ekspres.

Specijalizovana jedinica policije Euleksa, koju čini 105 policajaca iz Poljske, svakodnevno sprovodi nadzorne patrole na severu KiM i blisko sarađuje i sa Kforom i policijom u Pokrajini, naveo je Euleks.

Misija EU je saopštila da je spremna odlučno da deluje u zaštiti svih stanovnika KiM bez obzira na etničku pripadnost i da su Euleksove snage za brzo reagovanje u pripravnosti.

Euleks je istakao da je 31. jula ove godine na barikadama na severu KiM bilo primetno prisustvo naoružanih osoba, a da od tada nije bilo sličnih situacija, preneo je Kosovo onlajn.

Rakić i gradonačelnici sa severa KiM sastali se sa komandantom KFOR-a

Očuvanje stabilne bezbednosne situacije, nakon neuspelog pokušaja Prištine kada je reč o preregistraciji automobila sa srpskih na RKS tablice i isteka ovog roka 31. oktobra jedna je od najvažnijih tema o kojoj su danas razgovarali predsednik Srpske liste ministar Goran Rakić i gradonačelnici četiri opštine na severu KIM s novim komandantom KFOR-a general-majorom Angelom Mikele Ristućijem i komandantom baze Bondstil Kristoferom Samulskim.

Sastanak koji je održan danas u Zvečanu bio je ujedno i prilika da predstavnici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubon Potok upoznaju komandanta sa svim problemima sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju, posebno s nedavnom nelegalnom gradnjom baze kosovske policije na severu.

Rečeno je da je preregistracijom samo dva vozila na severu u ovom periodu jasno poslata poruka da se Srbi neće odreći tablica koje su do sada koristili, jer su one legalne i legitimne kao i da postoji opravdana zabrinutost zbog dalje reakcije Prištine povodom toga.

Zvaničnici Srpske liste su istakli da je bezbednosna situacija nestabilna i da treba učiniti sve da se otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavaju isključivo dijalogom, jer će jedino tako primena istih biti podržana.

”Ono što je za nas najvažnije u ovom trenutku, jeste da KFOR na ovom prostoru mora ostati jedini garant mira i stabilnosti i od Vas tražimo da preduzmete sve mere da sačuvate bezbedno okruženje i obezbedite slobodu kretanja. Ne smeju se dozvoliti provokacije i maltretiranja Srba, a vidimo da se tako nešto već dešava i da specijalna kosovska policija to radi u mnogim situacijama bez ikakvog povoda. Mi smo miroljubiv narod, ali takve i slične provokacije nećemo tolerisati”, istakli su Rakić i gradonačelnici Radojević, Milović, Todić i Vulović.

Komentari (0)

Srbija