Politika

Rok za preregistraciju ističe, a dogovora nema: Vučić predsedava Sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Kosovo online

27/10/2022

-

07:03

Rok za preregistraciju ističe, a dogovora nema: Vučić predsedava Sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost
Rok za preregistraciju ističe, a dogovora nema: Vučić predsedava Sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Insistiranje Prištine u nameri da se oko 9.000 vozila koja imaju tablice sa oznakama gradova na KiM koje izdaje MUP Srbije preregistruju na RKS tablice urodili su plodom u samo 15 slučajeva, a do isteka roka ostalo je manje od nedelju dana. Približavanjem 1. novembra od kada, prema najavama, vozilima sa srpskim registarskim tablicama neće biti dozvoljeno kretanje tenzije na Kosovu rastu, uprkos diplomatskim naporima da se ovo pitanje reši odlaganjem.

Zbog toga su predstavnici Srba sa Kosova zatražili hitan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je održan danas, a nakon njega je usledila Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon koje bi predsednik trebalo da se obrati medijima. 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da sastanak s Vučićem nikad nije bio kraći, ali je dobio garancije da će Vučić biti uz srpski narod. On je dodao da ako dođe do oduzimanja vozila, Srbi će blokirati sve prelaze i prilaze od severa, ka jugu Kosova i Metohije.

Kosovska policija juče je građanima srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji slala pozive da do 31. oktobra izvrše preregistraciju vozila uputila i putem poruka na mobilnim telefonima, pozivajući ih da iskoriste finansijske i proceduralne pogodnosti, a kosovski premijer Aljbin Kurti ponovo je upozorio da novog produženja roka za preregistraciju neće biti.

Prema oceni Srpske liste poslednje izjave Aljbina Kurtija u kojima, kako kažu, najavljuje da će 1. novembra početi sa otimanjem imovine građana i vozila sa srpskim registarskim oznakama, jasno ukazuju da u Prištini ne postoji volja za pronalaženjem rešenja i kompromisa. Zbog toga su zatražili hitan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je zakazan za danas u 9 časova. 

Kako su saopštili, najave Kurtija izazivaju strah i neizvesnost te je potrebno "da se najhitnije sastanemo i dogovorimo kako da se sačuva mir i sigurnost građana, ali i vitalni interesi našeg naroda, jer je svima jasno da naš narod ne pristaje na jednostrane poteze Prištine koji ima za cilj progon svega što je srpsko sa ovih prostora". 

Euronews

Rastu diplomatski pritisci

Poslednjih nedelja vidljivi su i pojačani diplomatski napori da se ovo pitanje reši. U tim ulogama ključne poteze povukli su poslednjih nekoliko dana specijalni izaslanici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je nedavno da je Lajčak uključen u razgovore o rešavanju pitanja preregistracije vozila, dodajući da je EU angažovana na tome da se izbegne svaka dalja kriza na Kosovu i Metohiji. On je rekao da se moraju aktivirati svi resursi da se pronađe rešenje, jer se, kako kaže, treba usmeriti ka razgovorima o konačnom sveobuhvatnom sporazumu koji će pomoći ljudima da žive bolje.

Lajčak tim povodom nedavno je boravio u poseti Prištini i Beogradu. On je na svom Tviteru napisao da su jedna od glavnih tema razgovora bile i registarske tablice, jer su, kako je naveo, hitno potrebna rešenja.

Na razgovore sa zvaničnicina u Prištini, severnoj Mitrovici i Beogradu došao je i Eskobar. On je nakon ovih sastanaka istakao da obe strane treba da se obavežu da neće biti nasilja, kao i da je video volju da se pronađe rešenje i da se izgradi poverenje u proces.

Rekao je i da bi rok koji je vlada privremenih prištinskih institucija odredila za preregistraciju vozila trebalo da bude produžen za 10 meseci i da bi bilo dobro da odgovor vlade u Prištini na takav predlog bude pozitivan.

"Voleo bih da se ovo desi. Ovo nije samo zahtev SAD, već cele Kvinte. A to je zato što smo mi zemlje koje najviše podržavaju Kosovo", naglasio je Eskobar za prištinski Kanal 10.

Eskobar je rekao da se na to nisu obavezali ni predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, ni premijer Aljbin Kurti, ali da SAD žele se to sprovede na miran način.

Nadu da će spor Beograda i Prištine o tablicama u narednim danima moći da se reši mirnim putem, juče je ponovio i portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Da bi trebalo produžiti rok za preregistraciju automobila sa srpskih na RKS tablice ranije je izneo i šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog. On je za Radio Kosovo istakao da misli da je pogrešna odluka vlade privremenih prištinskih institucija da srpske tablice treba da se promene u RKS u roku od dva meseca.

"Postoje dva bitna elementa koja moraju da se razlikuju: prvi je da se mora naći rešenje sa ljudima koji su pogođeni ovim pitanjem, a drugi je da mora da se primeni sporazum o registarskim tablicama", naveo je Suniog.

Priština (još) ne odustaje

Ipak, Kurti insistira da Priština neće odustati od odluke o preregistraciji vozila.

"Ovu odluku smo već jednom odložili za mesec dana i umesto 1. oktobra sada je 1. novembar, pa je poslednji datum 31. oktobar, kada svi građani Kosova, koji imaju vozila sa registarskim tablicama gradova na Kosovu, imaju priliku da ih preregistruju", rekao je Kurti.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Portparol kosovskog premijera Perparim Kreiziu prethodno je izjavio da ceni napore Eskobara, ali da se odlaganje roka "kosi sa vladavinom prava".

Profesor Univerziteta "Džon Hopkins" i stručnjak za Balkan, Danijel Server, rekao je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti treba da bude spreman na posledice nakon odluke da, uprkos pozivima SAD, EU i Kvinte, ne produži rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama.

Server je za prištinski list "Bota sot" rekao da tu odluku Kurtija ne doživljava kao neposlušnost. 

"Nadam se da je razmislio i pripremio se za posledice", rekao je Server.

Koordinator radne grupe za poglavlje 35 pri Nacionalnom konventu o Evropskoj uniji Dragiša Mijačić nedavno je za Euronews srbija rekao da će, ukoliko se ne odloži primena sporazuma, postojati konfliktni potencijal sukoba između građana na severu Kosova i kosovske policije.

"To je nešto što nikome u ovom trenutku, nadam se, ne odgovara. Ova inicijativa da se odloži rok za implementaciju ove odredbe od 10 meseci je pozitivna. Sa druge strane ona po meni negde korespondira sa odlukom da se ubrzaju proces dijaloga između Beograd ai Prištine, da se postigne neka vrsta sporazuma na osnovu Šolcovog i Makronovog predloga. Negde u tih 10 meseci trebalo bi da očekujemo prvo potpisivanje sporazuma, a onda nakon toga kad se steknu uslovi i preregistraciju vozila", rekao je on.

Analitičari očekuju novo odlaganje

Uprkos porukama kosovskih predstavnika da odlaganja neće biti, stav analitičara je da ono što se najverovatnije može očekivati jeste ponovno odlaganje sprovođenja ove odluke. 

Stručnjak za bezbednosna pitanja Bedri Eljezi istakao je da je siguran da će premijer Kosova Aljbin Kurti, nakon konsultacija sa međunarodnim partnerima i bezbednosnim institucijama, promeniti odluku o neprodužavanju roka za preregistraciju vozila na RKS, prenosi Ekonomija onlajn.

Eljezi je, kako navodi Kosovo online, naglasio da je Kurtijeva izjava za "političku potrošnju" i dodao da kosovski premijer nije spreman da postane faktor regionalne destabilizacije.

„Čvrsto verujem da je premijer dao političku izjavu, za političku potrošnju, jer će se kasnije konsultovati sa bezbednosnim institucijama i međunarodnim partnerima. Kada shvati o čemu je reč, verujem da će promeniti odluku i da će odložiti rok. Ne mislim da je Kurti spreman da na sebe preuzme faktor regionalne destabilizacije“, rekao je on.

Da će se rok za preregistraciju tablica produžiti smatra i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

"Aljbin Kurti je rekao da trenutno razgovara sa Stejt departmentnom i Eskobarom što znači da pokušava da popravi svoju poziciju u Vašingtonu a Eskobar je bio vrlo jasan tokom zadnjeg gostovanja u Prištini i u Beogradu da Amerika traži da se to odloži za deset meseci", rekao je Janjić za Tanjug.

Istakao je da je to krajnji rok, što ne znači da se prekida proces, i da ko želi može da preregistruje tablice.

Prema njegovim rečima i Priština i Beograd kao i Evropska unija i Amerika računaju da će u okviru tih 10 meseci postići drugi sveobuhvatni sporazum i da će samim tim ovo pitanje otpasti.

Produžetak roka za preregistraciju vozila očekuje i Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative.

"Bez zajedničkog dogovora malo šta će se suštinski promeniti, pa ćemo najverovatnije imati bojkot tog procesa. Najizvesnije jeste produžetak tog roka kako bi se izbegla eskalacija na terenu jer ukoliko kosovska strana pristupi svojoj odluci da konfiskuje automobile koji nisu preregistrovani to će sasvim sigurno izazvati eskalacije. U suprotnom možemo imati neku situaciju koja nema ni produžetak, ni novog dogovora, ali ima dodatnih restrikcija na kretanje KM tablica. Oni trenutno mogu da se kreću samo na severu i mogu da ulaze i izlaze sa severa Kosova na dva prelaza na Jarinju i Brnjak", rekla je ona i dodala da može doći i do dogovora, ali da misli da je to najneizvesnija mogućnost.

Komentari (0)

Srbija