Politika

Tiha diplomatija EU i neizvesnost po pitanju tablica - šta Srbi sa severa KiM mogu da očekuju nakon 31. oktobra

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

15/10/2022

-

10:55

Tiha diplomatija EU i neizvesnost po pitanju tablica - šta Srbi sa severa KiM mogu da očekuju nakon 31.  oktobra
Kosovo - Copyright Kossev, Euronews/Vladislav Ćup, Tanjug/Aleksandar Nićiforović

veličina teksta

Aa Aa

Ostalo je nešto više od pola meseca do isteka roka za preregistraciju vozila na RKS tablice prema odluci koju Priština pokušava da nametne kosovskim Srbima. Odgovor na tu odluku među kosovskim Srbima je minoran, tek devet vozila je do sada preregistrovano, ali bez obzira na to, približavanje roka izaziva zebnju od novih eskalacija na severu Kosova.

Kako sada stoje stvari, izvesno je jedino da je diplomatija Evropske unije u pogonu, iako je u poređenju sa nekim prethodnim periodima tiša. Iz poruka EU zvaničnika može se čitati da se govori o novom produženju roka za promenu tablica, ali zvaničnih dogovora, niti informacija još nema. Naime, nemački ambasador u Prištini Jorn Rode rekao da je odluka prištinskih vlasti legitimna, ali da je rok za preregistraciju kratak, dok je šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Suniog naveo je da bi rok trebalo produžiti.

O ovom pitanju govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naveo da se "nada, ali ništa ne očekuje". On je rekao da ne zna da li će do 1. novembra biti održani neki pregovori oko tablica na Kosovu i Metohiji i dodaje da "preduzimao nešto Aljbin Kurti ili ne, Srbima u južnoj pokrajini predstoji teško vreme". Sa druge strane, premijer kosovskih institucija Aljbin Kurti ne odustaje i poručuje da odlaganja neće biti.

Šta onda Srbi sa severa mogu da očekuju od 1. novembra?

Razgovori bez konkretnih predloga

"Sada je mirno veoma, za razliku od situacija kada smo videli barikade, tenzije, proteste. Za sada nema naznaka da će odluka biti produžena. Do 1. novembra je taj rok za preregistraciju. Šta posle toga možemo očekivati, upitno je, jer se ne zna na koji način će Kurti odlučiti da se to primenjuje, da li će biti masovnog oduzimanja vozila ili će se oduzimati po jedno vozilo, što bi bio vid tihog pritiska", naveo je za Euronews Srbija politikolog Ognjen Gogić.

Kossev

 

Kako je prošli put EU posredovala u pregovorima kada je do odlaganja roka došlo, jedno od mogućih rešenja i sada je pomeranje. Međutim, još uvek nije poznato koliko se i o kakvim rešenjima govori.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prilikom svoje nenajavljene posete Prištini, sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i glavnim pregovaračem za dijalog Besnikom Bisljimijem, rekavši da su jedna od tema razgovora bile i tablice. On je najavio i posetu Beogradu, gde će se razgovarati o istim temama.

"Današnji sastanak je bio deo redovne komunikacije. Postojala su dva pitanja. Prvi je bio put ka normalizaciji i nastavak diskusija koje smo nedavno započeli, a nastavljeni su intervencijom predsednika Makrona i kancelara Šolca i uključivanjem Blinkena. Razgovarali smo o sledećim koracima. Druga tema je bila energija i registarske tablice", rekao je Lajčak.

Kossev

 

Takođe, i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je Lajčak uključen u razgovore o rešavanju pitanja preregistracije vozila, dodajući da je EU angažovana na tome da se izbegne svaka dalja kriza na Kosovu i Metohiji. On je rekao da se moraju aktivirati svi resursi da se pronađe rešenje, jer se, kako kaže, treba usmeriti ka razgovorima o konačnom sveobuhvatnom sporazumu koji će pomoći ljudima da žive bolje.

Međutim, sve je još uvek neizvesno, osim, kako navodi politikolog Gogić, osim Kurtijevog stava koji konstatno ponavlja.  Kako dodaje, ne veruje da će EU konkretnije reagovati, jer "oni reaguju kada dogori, kada situacija postane kritična, tek kad tenzije dostignu neki nivo", rekao je Gogić.

Kako je rekao, ako do pomeranja roka za preregistraciju ne dođe, od 1. novembra kosovska policija će moći da oduzima vozila, a ta situacija i do sada je bila moguća, kada se na jug Kosova išlo vozilima srpskih tablica.

"To se dešavalo i ranije, kada su ljudi prelazili na južni deo i država nije tu mogla da reaguje. Ako se oduzme vozilo, to je problem između pojedinca i institucija Kosova", kaže Gogić.

Kossev

 

Međutim, dodaje da još uvek nije jasno šta će vlasti na Kosovu raditi nakon 31. oktobra.

"Pitanje je šta će Kurti raditi, da li će se krenuti sa masovnim oduzimanjem vozila, ali je pitanje ima li kapaciteta za to. Može da krene jedno po jedino, da ograničeno to rade, da jedno vozilo oduzmu, pa puste, da to onda bude opet tih pritisak, ne bude nešto što će izazvati krizu, nego jedno po jedno, protest neće izazvati ako se oduzme jedno vozilo", objasnio je Gogić.

Šta se sve dešavalo u vezi sa tablicama

Primena mere Prištine o tablicama neprihvatljiva je za Beograd koji insistira na statusno neutralnim KS tablicama. S druge strane, kosovska vlada je naložila da se za vozila sa registarskim tablicama Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE", "DA" ili "ĐA" obavi preregistracija na "RKS", a kao rok da se to učini je određen 31. oktobar.

Kako je prethodno rok za preregistraciju vozila bio 1. septembar, a odluka onda, u zadnji čas, krajem avgusta promenjena uz posredstvo EU i SAD. Rok za zamenu istih ističe 31. oktobra, a do sada je svega devet vozila izvršilo istu.

 

Nakon odlaganja, od 1. septembra počele su da važe dve uredbe koje su donele privremene institucije u Prištini. Za sada neometano primenjuje odluka o ličnim kartama, prema kojem vlasti u Prištini, osim ličnih karata gradova iz centralnog dela Srbije, priznaju i lične karte koje izdaju policijske uprave gradova sa Kosova, izmeštene sa Kosova i Metohije, a Srbija na administrativnim prelazima priznaje lične karte i registarske tablice koje izdaju kosovske institucije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija