Politika

Privremene prištinske institucije: Za trideset dana se samo devet vozila preregistrovalo na RKS

Komentari

Autor: FoNet

01/10/2022

-

10:21

Privremene prištinske institucije: Za trideset dana se samo devet vozila preregistrovalo na RKS
Privremene prištinske institucije: Za trideset dana se samo devet vozila preregistrovalo na RKS - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Otkako je pre mesec dana stupila na snagu odluka privremenih prištinskih institucija o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu samo je devet vozila prešlo na RKS, piše kosovski Kallxo.

"Do sada je registrovano devet vozila sa KM, GL, PZ, PR registarskih oznaka na RKS registarske oznake", piše ovaj medij pozivajući se na odgovor kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi KoSSev.

Iz MUP su naveli i da je od ukupnog broja vozila, sedam vlasnika automobila srpske nacionalnosti.

Precizirali su da su vozila preregistrovana u četiri različita regiona – jedan u Prištini, tri u Kosovskoj Mitrovici, dva u Prizrenu i tri u Gnjilanu.

Priština je još krajem juna donela odluku kojom je obavezala vlasnike automobila srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu i Metohiiji da ih preregistruju na RKS u periodu od dva meseca, tj. od 1. avgusta do kraja septembra meseca.

Međutim, nakon postavljanja barikada na Severu i reakcije međunarodne zajednice, Priština je odlučila da odloži primenu odluke za mesec dana, tj. od 1. septembra.

Rok za registraciju ovih vozila traje do 31. oktobra.

Kallxo piše da im iz kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova nisu odgovorili na pitanje šta će biti sa automobilima sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu nakon ovog datuma.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja izjavio je 5. septembra da će "svi automobili sa nelegalnim tablicama koje je Srbija izdala na ime gradova na Kosovu, a ukoliko ih vlasnici ne zamene na RKS do 31. oktobra, smatrati neregistrovanim automobilima“ i biće im onemogućeno kretanje na teritoriji Kosova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija