Politika

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice: Niko od Srba se nije prijavio za preregistraciju, to je jasan signal Kurtiju

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2022

-

18:42

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice: Niko od Srba se nije prijavio za preregistraciju, to je jasan signal Kurtiju
Milan Radojević - Copyright Opština Severna Mitrovica

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Milan Radojević izjavio je da se danas niko od Srba nije pojavio u centrima za preregistraciju vozila. On je za Tanjug rekao da je to jasan signal i odgovor srpskog življa na Kosovu i Metrohiji na jednostranu odluku privremenih kosovskih vlasti o preregistraciji tablica na RKS, koja je danas stupila na snagu s rokom primene od dva meseca.

"Odgovor Prištini i Aljbinu Kurtiju Srbi su dali danas samim tim što se, prema podacima koje imam, niko se nije pojavio u regstracionim centrima da se raspita ili da podnese zahtev za preregistraciju. Tako da mislim da je to jasan odgovor i signal i institucijama u Prištini i Aljbinu Kurtiju šta Srbi o tome misle", rekao je gradonačelnik Kosovske Mitrovice.

Radojević je podsetio da su na zajedničkoj sednici četiri opštine sa severa Kosova i Metohije usvojeni zajednički zaključci i data puna podrška predsedniku Srbije Aleksandru Vuciću da nastavi pregovore kako bi se pronašlo kompromisno rešenje u interesu svih građana.

"Ali smo takođe stavili i do znanja da nećemo trpeti jednostrane poteze Prištine i da su svi naši potezi na severu Kosova i Metohije isključivo samo reakcija na te jednostrane poteze Prištine. Mi smo svoji na svome, mi smo građani Republik Srbije. Ne postoji bolji način da se započne 1. septembar od intoniranja himne u našim školama. Na žalost naša deca žive u drugačijem okruženju dece u centralnoj Srbiji, okruženi su hamerima i oklopnim vozilima, ali su danas zato svi ponosno pevali himnu Republike Srbije", rekao je on.

Radojević je kazao da Srbi sa severa Kosova i Metohije očekuju da se dođe do kompromisnog rešenja što su, kako je rekao, istakli i u razgovoru sa međunarodnim predstavnicima Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom.

"Ne želimo da se odreknemo ni svojih dokumenata, ni registarskih oznaka, mi smo državljani Republike Srbije. Mislim da će i u naredna dva meseca Priština dobiti isti odgovor kao što je dobila i danas, a to je da se niko neće pojaviti u tim registracionim centrima da podnese zahtev za preregistraciju", kazao je gradonačelnik Kosovske Mitrovice.

Upitan šta može da se desi ako automobili zbog odbijanja preregistracije budu isključivani iz saobraćaja, on je odgovorio da je "reakcija naroda nepredvidiva", da se politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije zaista trude da budu u komunikaciji sa građanima i održimo mir i stabilnost na terenu.

"Ali za mir su potrebne dve strane. Beograd i predsednik Vučić su pružili ruku mira, ali je potrebno za sve da imate dve strane. Sada ćemo da vidimo da li će Priština imati razumevanja za potrebe Srba sa severa Kosova i Metohije i kakvi će njihovi potezi biti. Nikoga ne ugrožavamo i ne napadamo. Svoji smo na svome i svi naši potezi su iznuđeni jednostranim potezima koje Priština ima", naglasio je on.

Radojević je istakao da se žvot na severu Kosova i Metohije odvija normalno, da se sprovodi odluka o ličnim dokumentima.

"Što se tiče odluke o dokumentima, koliko mi imamo informacije, za sada nema nekih većih problema, saobraćaj se odvija neometano. Ono što je najbitnije jeste da građani severa Kosova i Metoije mogu putovati sa svojim dokumentima i da se neće izdavati nikavi ulazno - izlazni papiri koji će im ograničavati kretanje. Dogovor se zasad poštuje, građani mogu da putuju sa ličnim kartama koje je izdala Republika Srbija", rekao je Radojević.

Na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova od danas je počela primena dogovora o ličnim dokumentima po kojem će Srbi sa Kosova i Metohije moći i dalje da putuju sa srpskim ličnim dokumentima, dok će Beograd ukinuti izdavanje dodatnih dokumenata za vlasnike ličnih karata koje su izdale prištinske vlasti. 

Na prelazima su itaknuti "disklejmeri" odnosno obaveštenja u kojima se na srpskom i engleskom jeziku navodi da je korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština omogućeno iz „praktičnih razloga“, odnosno zbog slobode kretanja, i da se ne može tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti kao pristanak Beograda na odstupanje od rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija