Politika

Vučić: Nikada nismo bili u komplikovanijoj i težoj situaciji kada je u pitanju Kosovo i Metohija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/07/2022

-

11:11

Vučić: Nikada nismo bili u komplikovanijoj i težoj situaciji kada je u pitanju Kosovo i Metohija
Vučić: Nikada nismo bili u komplikovanijoj i težoj situaciji kada je u pitanju Kosovo i Metohija - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Mislim da nikada nismo bili u komplikovanijoj i težoj situaciji kada je u pitanju Kosovo nego što smo danas, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u današnjem obraćanju javnosti.

On je naveo da je "došao da pokuša da zamoli Albance da se urazume i Srbe da ne reaguju na provokacije".

"Molim i predstavnike moćnih zemalja da malo vode računa o međunarodnom pravu i realnosti na terenu i da ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob. Ne mislim da Zapadu odgovara bilo kakav sukob na KIM, molim i kumim da se sačuva mir. Obavio sam mnogo razgovora od sinoć, naročito sa Lajčakom. Ako neko misli da može da se ponovi 17. mart, to se neće dogoditi", rekao je predsednik.

On je još jednom aplovao da se sačuva mir, ali i poručio: "Predaje neće biti, i pobediće Srbija. Drznu li se da krenu u progon Srba, Srbija će pobediti".

Vučić je rekao da su Albanci unapred poslali svoje jedinice sa 21 tonom goriva i svega drugog na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak sa željom da zaustave sve koji imaju srpske lične karte i sve bi to trebalo da krene u ponoć uz istovremeno ubeđivanje Srba da odustanu od tablica, naveo je Vučić.

"Prištinski režim pokušava da uvek praveći od sebe žrtvu iskoristi raspoloženje u svetu u kome misle da je 'veliki Putin' naredio 'malom Putinu' pa će 'novi Zelenski' u liku Kurtija da spasava narod od velikosrpskog hegemonizma", kaže Vučić.

Kada je reč o ličnim kartama, pojasnio je da se Albanci u Prištini pozivaju na tačku 3, u kojoj se kaže da “svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim, ulazno-izlaznim dokumentima za stanovnike druge strane koji žele tranzitno da putuju u treću zemlju”, dok u fusnoti stoji da će korisiti statusno neutralni jezik.

“Albanci koriste u ovom trenutku to, iako niko ne razume zašto, kao da im nije dovoljno da već čine šta hoće, ali je bar mir… Kao da neko namerno želi da isprovocira tenzije i probleme”, konstatovao je Vučić.

On je istakao da ono što je definisano kao “za stanovnike druge strane koji tranzitno putuju u treću zemlju”, nikako ne može da važi za Srbe sa KiM, jasno i nedvosmisleo.

“Ne možete da zaustavite Srbe iz Zubinog Potoka, Zvečana, Kosovske Mitrovice i da kažete da sa srpskom ličnom kratom ne može da pređe, jer ne predstavlja drugu stranu, niti oni idu tranzitno u treću zemlju”, naglasio je predsednik Srbije.

Druga je stvar što, kaže, Albanci kažu da žele reciprocitet, što nema nikakvog smisla.

Po istom sporazumu Priština je, naveo je, donela odluku o tablicama.

"Sporazum iz 2016. godine važenje KS registarskih tablica biće produženo do 2021. godine.  Međutim, 2020. Priština svojevoljno ukida KS tablice. Danas Priština želi da kaže da ne postoje KS tablice, i možete da imate samo RKS tablice. Suprotno svemu što je potpisano, na silu hoće da sprovedu silu. Priština danas želi da kaže da te tablice više ne postoje, zato ih ukidamo i nećemo da dozvolimo postojanje KM tablica, da niko ne bi pomislio da postoje ostaci neke druge države na teritoriji lažne države Kosovo. Srbi to ne žele. Zato oni vode ovu kampanju", rekao je Vučić.

On je naveo i da Briselski sporazum predviđa formiranje Zajednice srpskih opština, i da je 3.390 dana od kako nije formirana SZO.

"Ako postoji međunarodni sporazum koji Kurtiju ne odgovara on kaže 'ni za Srbe to nije dobro', jer valjda on bolje zna. Kada su Srbi shvatili da Albanci neće da sprovedu to u delo 2021. godine krenuli su da stave banere i bilborde na kojima se poručuje "Dobrodošli u ZSO". Oni koji su ih stavili, podsetio je predsednik, su uhapšeni, a na to nije reagovao  niko iz sveta.

Kako je dodao, od kada je Kurti došao na vlast zabeleženo je za 50 posto više napada na Srbe, a spisak je popisan na 12 strana. 

Predsednik je, između ostalog, podsetio i da su  juče su uhapšeni momci koji su nosili majice na kojima piše: "Nema predaje", a da je na Vidovdan momak koji je pevao patriotske pesme.

"Ja sam uplašen zbog reakcije srpskog naroda. Moj savet je da naši ljudi budu mirni, da sačuvamo prisebnost. i ukoliko krenu u proteste, da to rade mirno. Da ne daju Albancima nijedan povod da pucaju u masu. Samo da budu mirni i da nam daju vreme. A Albancima upućujem molbu da zbog Kurtijeve bezobzirnosti i njegovih snova da u svetu bude predstavljan kao novi Zelenski, ne dozvole krenu u napad na Srbe. Atmosfera je dovedena do usijanja, Srbi više zuluma trpeti neće", naveo je predsednik.

 Podsetimo, Priština je najavila da će da 1. avgusta početi primenu recipročne mere o preregistraciji tablica, kao i o ličnim kartama. A kako je u administrativnom upustvu preciziralo Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova vozila sa registracijama "PR", "KM”, “PZ”, “GL”, “UR”, “PE” i "DA" ili "ĐA" biće preregistrovana na RKS.

Takođe, za prelazak administrativnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju vlasti Srbije, sva lica koja imaju lična dokumenta koje su izdale srpske vlasti, prilikom ulaska na teritoriju takozvanog Kosova dobiće potvrdu koja zamenjuje ta dokumenta.

Ovaj potez dodatno je uzburkao i inače krhke odnose Beograda i Prištine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković juče je, pred stupanje na snagu ovih mera, izjavio da premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija ne interesuje ni sporazum o slobodi kretanja, niti išta drugo, već da samo želi da istisne postojanje države Srbije sa prostora Kosova i Metohije.

Saopštio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovim povodom obavio konsultacije sa predstavnicima Srba sa KiM i da će se tim povodom obratiti i pozvati zemlje Kvinte da utiču na Pristinu da se urazumi.

Petković je najavio i da će Srbi krenuti u formiranje SZO i izrazio nadu da će i u tome dobiti podršku zapada, posebno država Kvinte.

"Nema gotovo dana da na zapadu ne čujemo kako je potrebno da se formira ZSO, jer je reč o sporazumu koji je potpisan u Briselu. Svi podržvaju Kurtija koji želi da uruši dijalog. Kurti želi nasilje, želi da sahrani dijalog, on ne želi da razgovara", ukazao je diretktor Kancelarije.

Komentari (1)

Majda

31.07.2022 12:08

D bi postojala jedna država potrebno je da se ispune 3 uslova: da postoji teritorija, da postoji narod i da se vrši vlast na toj teritotiji. To se predsedniče uči na prvoj godini Pravnog fakulteta!

Srbija