Aktuelno

Priština najavljuje primenu reciprociteta s Beogradom od 1. avgusta: Umesto lične karte privremeni dokument

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2022

-

19:03

Priština najavljuje primenu reciprociteta s Beogradom od 1. avgusta: Umesto lične karte privremeni dokument
Merdare - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija saopštila je da je izvršila sve pripreme za sprovođenje reciprociteta sa Beogradom po pitanju ličnih dokumenata, o čemu je vlada privremenih prištinskih institucija donela odluku krajem juna.

Prema Uputstvu za prelazak administrativnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju vlasti Srbije, sva lica koja imaju lična dokumenta koje su izdale srpske vlasti, prilikom ulaska na teritoriju takozvanog Kosova dobiće potvrdu koja zamenjuje ta dokumenta. Ovo će se primenjivati od 1. avgusta, prenosi Kosovo online.

Kosovska policija je saopštila da na osnovu odluke vlade privremenih prištinskih institucija, koja se odnosi na "prelazak državne granice sa ličnim dokumentom izdatim od strane vlasti Srbije, izvršila sve potrebne policijske pripreme za sprovođenje ove odluke".

Kako se navodi, odlukom je predviđeno da od 1. avgusta 2022. godine svakom licu koje se pojavi da pređe administativni prelaz "a ličnim dokumentom izdatim od strane vlasti Srbije, na prelazima bude obezbeđen ulazno-izlazni dokument koji privremeno zamenjuje upotrebu takvog dokumenta i važi 90 dana".

Dokument za ulazak/izlazak stvoriće osnovu za promet na teritoriji tzv. Kosova i za korišćenje u državnim institucijama, navodi se u saopštenju.

Prema navodima policije, svi građani tzv. Kosova koji ulaze na teritoriju Srbije upoznati su sa ovom procedurom da na prelazima dobijaju sertifikat koji zamenjuje njihova lična dokumenta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija