Politika

Priština najavila preregistraciju vozila od 1. avgusta

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2022

-

09:51

Priština najavila preregistraciju vozila od 1. avgusta
Priština najavila preregistraciju vozila od 1. avgusta - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će od 1. avgusta do 30. septembra početi organizovanje procesa registracije, kako tvrde, "nelegalnih tablica na RKS, u svim centrima za registraciju vozila".

"Ovo je veoma dobra prilika, koja će pomoći uspostavljanju zakonitosti i vladavine prava", navodi se u saopštenju, prenosi RTK2.

Inače, još 13. jula, kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je administrativno uputstvo koje detaljno objašnjava uslove i potrebnu dokumentaciju za preregistraciju vozila sa "PR", "KM”, “PZ”, “GL”, “UR”, “PE” i "DA" ili "ĐA" na RKS, čime praktično otpočinje nova faza u sporu oko tablica koji je dodatno uzburkao i inače krhke odnose Beograda i Prištine.

Podsetimo, kosovska vlada odlučila je da ne priznaje validnost srpskih dokumenata 29. juna, i najavila da onima koji imaju srpska lična dokumenta neće dozvoliti da pređu administrativnu liniju. Takođe, osim nepriznavanja ličnih karata Republike Srbije, Priština je odlučila da uvede obavezu preregistracije vozila sa srpskim oznakama gradova na KiM na registarske tablice RKS.

Prema toj odluci, pravo na preregistraciju imaće vlasnici vozila koji su imali srpske registracije u periodu od 10. juna 1999. godine do 21. aprila 2022.

Burne reakcije iz Beograda

Ta odluka izazvala je burne reakcije iz Beograda, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tada da u odlukama o registarskim tablicama i ličnim kartama izdatim u Srbiji, Priština ima podršku velikih zapadnih sila, pre svega Velike Britanije i Nemačke, ali i svih drugih zemalja Kvinte. On je rekao da je Priština dala rok do kraja septembra, a da to znači da posle planiraju opšti napad na sever Kosova. 

Posledice odluke kosovske tek će se videti sa mesecima koji dolaze. Ipak, nakon oštrih političkih rekacija iz Beograda i "tišine iz međunarodne arene", ono što je izašlo na videlo manje se tiče visoke politike, a mnogo više života običnih ljudi, Srba na Kosovu.

Nove mere, složni su u oceni sagovornici koji su nedavno govorili Euronews Srbija sa KiM, ali i iz centralne Srbije, upravo gađaju njih. Njima će život biti teži i komplikovaniji, a najviše onda kada se nađu u teškoj i ugrožavajućoj situaciji - kada im bude potrebna zdravstvena pomoć. 

Nakon što su se prve političke rekacije, ili njihov izostanak, razmotale, ključno pitanje koje Srbi sa Kosova postavljaju jeste kako će se preregistrovati i uopšte funkcionisati vozila i rad javnih preduzeća iz srpskog sistema, a pre svega vozila zdravstvenih institucija. Odgovora za sada nema, ali različitih očekivanja ne manjka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija