Politika

Tablice ponovo "kost u grlu" Srbima sa Kosova: Posle oštrih reakcija, ključno pitanje nije političko već životno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2022

-

16:29

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posledice odluke kosovske vlade kojima se nameće nepriznavanje ličnih karata Republike Srbije i obaveza preregistracije vozila sa srpskim oznakama gradova na KiM na registarske tablice RKS tek će se videti sa mesecima koji dolaze. Ipak, nakon oštrih političkih rekacija iz Beograda i "tišine iz međunarodne arene", ono što je izašlo na videlo manje se tiče visoke politike, a mnogo više života običnih ljudi, Srba na Kosovu.

Nove mere, složni su u oceni sagovornici Euronews Srbija sa KiM, ali i iz centralne Srbije, upravo gađaju njih. Njima će život biti teži i komplikovaniji, a najviše onda kada se nađu u teškoj i ugrožavajućoj situaciji - kada im bude potrebna zdravstvena pomoć. 

Nakon što su se prve političke rekacije, ili njihov izostanak, razmotale, ključno pitanje koje Srbi sa Kosova postavljaju jeste kako će se preregistrovati i uopšte funkcionisati vozila i rad javnih preduzeća iz srpskog sistema, a pre svega vozila zdravstvenih institucija. Odgovora za sada nema, ali različitih očekivanja ne manjka. 

Šta zapravo nameću nove odluke Prištine? Ukratko, Srbi će nakon "Kurtijevog roka" na ulasku na Kosovo i Metohiju dobiti potvrdu o kretanju, što znači da srpska lična karta više nije validan dokument, dok će oni sa registarskim oznakama gradova iz centralne Srbijje, kao i sada dobiti stikere na državnim simbolima. 

Međutim, oni sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu, moraće da se preregistruju i prhvate oznake takozvane republike Kosovo, predviđa odluka vlade Aljbina Kurtija. Tako se prvi put nekom odlukom zabranjuje ulazak vozilima sa srpskim tablicama na sever Kosova, dok su te tablice južno od Ibra zabranjene više od deset godina.

Šta kažu Srbi sa Kosova

Za analitičare nema dileme da će ova odluka najviše će uticati na Srbe na Kosovu i njihove institucije, pre svega, jer se još uvek ne zna kako će do preregistracije doći i kako će vozila, posebno zdravstvenih insitucija, funkcionisati.

Kako je za Euronews Srbija rekla Milica Andrić Rakić iz nevladine organizaicje "Nova društvena inicijativa", odluka je usmerena protiv državljana Srbije koji žive na Kosovu i Metihiji.

"Odluka nije protiv Srbije iako to jeste reciprocitet prema Srbiji i srpskim dokumentima, to je ipak protiv srpskih državljana koji žive na Kosovu a koji koriste ta dokumenta, dakle, njima će se život zakomplikovati. Neće Srbija imati nikakve značajne posledice zbog toga i mislim da to jeste jako loša poruka Srbima jer im vrlo nedvosmisleno signalizira da je Kosovo spremno da koristi kosovske Srbe kao čip za potkusurivanje sa Beogradom", kazala je Andrić Rakić.

Novinar Zoran Stanković podsetio je da je više puta dolazilo do različitih odluka o tablicama i zbog kojih su građani stalno morali da vrše promene.

"Najpre smo morali da ukinemo sve tablice gradova Kosova po onom našem srpskom sistemu, onda smo morali da izvadimo tablice sa KS registracijama, ali sa kojima nismo mogli da odemo u centralnu Srbiju, tačnije plaćali smo probne tablice koje su bile tada poprilično skupe. Onda u međuvremenu je stigla naredba da se preregistrujemo na RKS, za to vreme Srbija je prihvatila da sa tablicama KS možemo da uđemo u Srbiju, međutim, u međuvremenu dolazi naredba da moramo da preregistrujemo na RKS. Tako da smo onda preregistrovali i na RKS", rekao je Stanković za Euronews Srbija.

Kurtijeva odluka i rok

Kosovska vlada odlučila je prošle nedelje da će osobama koje na administrativne prelaze dođu sa ličnim dokumentom koji su izdale srpske vlasti, dati obrazac koji privremeno zamenjuje korišćenje naših dokumenata.

Takođe, doneta je odluka da se stanovnicima, uglavnom na severu zemlje koji imaju registarske tablice izdate u Srbiji, ali u ime gradova Kosova, omogući da se vrate na, kako kažu, registarske tablice RKS. Usvojena je i odluka da se omogući registracija vozila sa RKS registarskim tablicama za sva vozila opremljena registarskim tablicama "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "JP", "DA" ili "ÐA".

Vlasnicima vozila sa ovim registarskim oznakama omogućen je povratak na Kosovo u periodu od 1. avgusta do 30. septembra ove godine, odnosno u roku od dva meseca.

Šta će biti sa vozilima u vlasništvu srpskih institucija, škola, bolnica

Ovoga puta, nakon što je saopšteno kakve je odluke donela kosovska vlada, način na koji će građani na severu preregistrovati privatne automobile, objasnio je Aljbin Kurti u video obraćanju. Međutim, nema objašnjenja šta će se desiti sa vozilima u vlasništvu javnih preduzeća Republike Srbije, bolnica, domova zdravlja i škola koje funkcionišu u srpskom sistemu.

"Budući da se ovo ne radi u koordinaciji sa Srbijom već Kosovo samo, na svoju inicijativu pokušava da interno reši taj problem ja mislim da se verovatno nisu dosetili da će postojati takav problem i verovatno će tek u hodu saznati da zapravo postoji problem za tu određenu kategoriju vozila i opet moja pretpostavka je da ćemo imati određene produžetke rokova, određene amandmane te inicijalne odluke, jer bih se zaista iznenandila da kosovska vlada jeste promislila dobro čitav ovaj proces", kazala je Milica Andrić Rakić.

Na jugu, bolnice i domovi zdravlja imaju vozila registrovana na tablice RKS, koja su, kako smo saznali, u fiktivnom vlasništvu opština sa srpskom većinom, jer po zakonu, osim privatnih lica, vlasnici vozila mogu biti samo firme koje su registrovane na Kosovu. Za prevoz pacijenata preko administrativnih prelaza, vozila uglavnom imaju tablice sa oznakama gradova centralne Srbije. Za sada, taj sistem funkcioniše.

"Što se tiče našeg transporta pacijenata u centralnu Srbiju za sada nemamo nikakvih problema na administrativnim prelazima, ni sa jedne, ni sa druge strane....Naša vozila imaju prioritet, oni nikada ne čekaju, bilo da idu za povratak pacijenata iz centralne Srbije ili što se tiče nekog hitnog slučaja ili transporta pacijenata, iako nije hitan, ide na redovne kontrole, nema nikakvih prepreka. U prednosti su i prelaze bez ikakvog čekanja", rekla je za Euronews Srbija Marina Madić, Načelnica službe hitne pomoći Doma zdravlja Gračanica.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Da li je ovako nešto moguće i na severu gde većina službenih vozila ima tablice KM, odnosno Kosovska Mitrovica, koje će biti zabranjene od 30. septembra, biće jasnije posle najavljenog administrativnog uputstva.

Mijačić: Odluka nije iznenađujuća

Povodom odluke kosovskih vlasti o registarskim tablicama, za Euronews Srbija govorio je i koordinator grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o EU, ističući da ovaj potez nije iznenađujuć, ali da se nije razmišljalo o problemima koje može da izazove.

"Odluka će pogoditi i građane i institucije, posebno one koje rade u sistemu Republike Srbije, a koje su prisutne na KiM, zdravsto, školstvo, lokalne samouprave u srpskom sistemu. Nemoguće je da se preregistruju vozila na kosovske tablice jer su to različiti pravni subjekti, nemaju mogućnost da funkcionišu u kovoskom sistemu, nije nađen način. Ovom odlukom se požuruju stvari, komplikuju se dodatno i biće veliki problem kako rešiti ovo pitanje", kazao je Mijačić.

Euronews TV

Kako je rekao, trebalo bi sačekati kako će prištinska vlada precizirati ova pitanja i na koji način če se rešavati ova situacija.

"Bitno je voditi tehnički dijalog o ovom pitanju i naći soluciju za ovako veliki problem. Posledice bi mogle da budu nesagledive, kako će ustanove funkcionisati, kako da se dođe do pacijenata...", rekao je Mijaić.

On ipak dodaje da ova odluka nije iznenađenje jer je radna grupa koja je sastavljena za izradu konačnog sporazuma o tablicama prestala da radi nakon mandata od šest meseci, što je bilo 21. aprila pa smo znali da će kosovska vlada uvesti jednostrane mere, ali nismo znali kad i na koji način. Mi nemamo još administrativno uputstvo za ovo i to treba sačekati", kazao je Mijačić za Euronews Srbija.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Mijačić je rekao da se mislilo da će se nakon sporazuma o energetici on nastaviti u tom pravcu i da će doći do jačanja pomirenja, bez jednostranih akcija.

"Ipak se nije nastavilo bez jednostranih akcija. Sve što je postignuto poturalo se ovim jednostranim akcija. Mislim da će sada biti letnja pauza u dijalogu, bez velikih sastanaka. Ipak, malo zavisi i od toga šta će se dešavati u srpskim sredinama, da li će biti nekih nemira, protesta. Srpske vlasti svakako ne bi trebalo da dižu tenzije u javnosti, već bi trebalo 'spustiti loptu'", istakao je Dragiša Mijačić, koordinator grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o EU.

 

Komentari (0)

Srbija