Politika

Petković: Nije tačno da Priština ima pravo da ukine registarske tablice

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

11:28

Petković: Nije tačno da Priština ima pravo da ukine registarske tablice
Petar Petković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da portparol EU Peter Stano iz sporazuma sa Prišitnom "čita i vadi samo ono što njemu odgovara", ali je to, prema njegovim rečima, jednostrano.

"Tako kaže da na osnovu sporazuma iz 2011. i 2016. godine Priština ima pravo da ukine KM tablice. To nije tačno", istakao je Petković za TV Pink reagujući na izjavu Stana da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji KiM, kao i da prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine KM tablice (koje izdaje Srbija).

Petković je objasnio da u sporazumima koji su dogovoreni stoji da će se izvršiti preregistracija svih tablica na prostoru Kosova i Metohije, gde će građani moći da biraju izmedu dve vrste tablica.

"Jedne su neutralne, KS, a druge se odnose na RKS, Republiku Kosovo. Šta se dešava. Septembra meseca, 2020. godine, Priština ukida KS tablice, i zato smo mi kasnije imali sve one probleme. Setimo se Jarinja, Brnjaka... Šta sada naš narod ima da izabere? Ostaju samo tablice lažne države Kosovo. Mislite da se neko oglasio povodom ovoga? Ne", ukazao je Petković.

On je istakao i da najnovijim jednostranim potezima Aljbina Kurtija i Prištine o ukidanju srpskih ličnih karti i registarskih tablica sa oznakama KM, PR, GL i slično, Priština protivpravno vrši institucionalno nasilje nad Srbima sa KiM.

Komentarišući najnovije poteze Prištine, Petković kaže da je u pitanju apsolutno kršenje svih sporazuma i dogovora, pre svega sporazume o slobodi kretanja, cime se ugrožava mir i stabilnost gradana.

"Kurti gazi sve sporazume i dogovore, pokazuje da ne postoji dijalog. Kada vi hoćete jednostrano, da mimo dogovora u Briselu, kada smo dogovorili režim stikera, uvodite neka nova pravila, vi pokazujete da želite rat sa Srbima... Vi želite da proterate srpski narod sa KiM, posebno sa severa KiM. Čine sve, kako bi se išlo u pravcu destabilizacije", ocenio je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija