Društvo

Obeležavanje Vidovdana na Kosovu i Metohiji: Liturgija u Gračanici i parastos na Gazimestanu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/06/2022

-

10:08

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Liturgijom u manastiru Gračanica počelo je obeležavanje praznika Vidovdana. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Porfirije, a sasluživali su vladika raško-prizrenski Teodosije, mitropoliti Joanikije i Hrizostom, vladika australijski Siluan i vikarni episkop Sava. Prisutno je bilo više od 10 episkopa iz različitih eparhija.

Nakon liturgije, okupljeni građani krenuli su, kako svojim vozilima tako i oragnizovano autobusima, na Gazimestan gde je patrijarh Porfirije služio pomen stradalim kosovskim junacima.

Skup je protekao mirno, a obezbeđivali su ga pripadnici kosovske policije koji su, na ulazu na prostor Gazimestana kod Prištine, pretresali građane, a od nekih su tražili da skinu majice sa srpskim nacionalnim obeležjima.

Međutim, nakon skupa je uhapšen dvadesetogodišnji mladić iz Beograda, prenosi Kosovo online. On je odveden džipom u pravcu Prištine. 

Patrijarh: Kosovo i Metohija jeste mesto našega rođenja

Patrijah srpski Porfirije poručio je u manastiru Gračanica da Srbi "bez Vidovdana, Gračanice i svih svetinja nisu ono što jesu", istakavši da su zbog zajednučkog života, "pozvani da budu braća sa Albancima".

"Mi smo danas sabrani pred ovom svetom Gračanicom, svi su ovde sabrani kroz svetu liturgiju, molitvu, blagodat božiju. Kada dođemo na ovaj dan u Gračanicu, kada dođemo u bilo kom trenutku, do Dečana, Pećke patrijašije, kad god smo ovde na ovom mestu, na nama se ostvaruju braćo i sestre slike, ali i lik sina iz priče o bludnom sinu, da izgubljen beše i nađe se, mi kada smo na ovom mestu, bez obzira koliko da smo udaljeni od ovog mesta, znamo da gde god da smo bili, udaljili se od ovog mesta, kada dođemo ovde vratili smo se sebi, jer ovo je mesto Kosovo i Metohija i jeste mesto našega rođenja, ovde smo ponikli, ovde smo se rodili", rekao je patrijarh.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković  je čestitao praznik i istakao da se on obeležava širom Kosova i Metohije i da je prisustvo patrijarha Porfitija "ono što uliva snagu za preko potrebno jedinstvo srpskog naroda na KiM".

On je povodom hapšenja Milorada Đokovića iz Vitomirice koje se desilo u ponedeljak, rekao da "ovo nije prvi put da Priština prosto zloupotebljava velike praznke pokušavajući da baci senku i na praznike i na naše ljude".

Praznik u znak sećanja na stradale za otadžbinu

Vidovdan je praznik koji se obeležava u znak sećanja i poštovanja prema svima koji su stradali za otadžbinu. Srpska pravoslavna crkva na Vidovdan obeležava uspomenu na Svetog mučenika kneza Lazara, kao i na druge koji su postradali za veru i otadžbinu. 

Knez Lazar je stradao u Boju na Kosovu 1389. godine. U boju je poginuo i sultan Murat, što je jedinstven slučaj u turskoj istoriji. Sticajem neobičnih okolnosti Vidovdan se pokazao kao važan datum u nizu momenata srpske prošlosti.

Centralna manifestacija u Kruševcu

Centralna manifestacije održana je u Kruševcu. Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić čestitala je svim građanima Vidovdan, poručujući da je očuvanje mira i stabilnosti osnovni prioritet.

"Dan kada se sa pijetetom sećamo kosovskih junaka, naši slavni i hrabri preci od Gazimestana do Košara su izvojevali slobodu u kojoj mi danas živimo, jer samo u miru i slobodi naša zenmlja može dalje da se razvija i ekonomski i privredno jača", poručila je Kisić u Kruševcu.

Svecana sednica Skupštine grada Kruševca, od 18:30 sati, biće održana u holu gradskog zdanja. Na Trgu kosovskih junaka u 20 casova predviđen je koncert orkestra Ministarstva odbrane "Stanislav Binicki", a od 21 sat biće izvedena prva srpska opera "Na uranku" kompozitora Stanislava Biničkog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija