Politika

"Tempirane" tablice: Kurti forsira meru koja je za Beograd neprihvatljiva, trka sa vremenom do rešenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2022

-

12:35

"Tempirane" tablice: Kurti forsira meru koja je za Beograd neprihvatljiva, trka sa vremenom do rešenja
"Tempirane" tablice: Kurti forsira meru koja je za Beograd neprihvatljiva, trka sa vremenom do rešenja - Copyright Euronews/Vladislav Ćup, Tanjug/Aleksandar Nićiforović

veličina teksta

Aa Aa

Dve uredbe prištinskih vlasti počele su da važe od ponoći - ona o ličnim kartama koja se, zahvaljujući dogovoru obznanjenom nakon odlaganja primene, barikada i tenzija zasad nesmetano primenjuje i ona o preregistraciji automobila s tablicama koje izdaju srpske vlasti koja za sada predstavlja tempiranu bombu u odnosima Beograda i Prištine čiju bi detonaciju zakazanu za dva meseca, koliko traje prištinski rok za primenu, mogao da spreči novi dogovor na kome se, sudeći po učestalim posetama stranih diplomata i izaslanika za Zapadni Balkan, ubrzano radi.

Kosovska vlada je naložila je da se za vozila sa registarskim tablicama Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE", "DA" ili "ĐA" obavi preregistracija na "RKS", a kao rok da se to učini je određen 31. oktobra.

Primena takve mere Prištine, međutim, neprihvatljiva je za Beograd koji insistira na statusno neutralnim KS tablicama. Upravo zbog potpuno udaljenih stavova, pitanje tablica ostaje ključni kamen spoticanja i zadatak na kome u ovom trenutku međunarodni posrednici ubrzano rade.

Kampanja iz Prištine, oštri odgovori iz Beograda

Izvesno je da za sada nema nagoveštaja da bi rok za preregistraciju mogao biti produžen, a Priština je započela i kampanju da vlasnici vozila sa srpskim tablicama na severu Kosova i Metohije preregistruju automobile. 

U kampanju uključio se i premijer Kosova Aljbin Kurti koji je u današnjoj objavi na srpskom jeziku na društvenim mrežama pozvao građane da preregistruju automobile obećavši da će biti oslobođeni nadoknada koje mogu iznositi i do 5.000 evra.

"Od danas do 31. oktobra, u 34 opštinska centra za registraciju vozila trajaće proces preregistracije vozila sa tablicama koje izdaje Srbija u registarske tablice 'Republike Kosovo'. Na Kosovu ima ukupno 401.945 automobila sa RKS registarskim oznakama. Desetine hiljada njih su u vlasništvu manjinskih zajednica, a onih koje bi trebalo da pređu na tablice RKS je u procentu otprilike dva odsto", naveo je Kurti.

I dok on tvrdi da su tablice koje izdaje Srbija "zaostavšitina Miloševićevog režima, nasleđe koje ne treba biti teret na leđima kosovskih Srba i koje ih ciljano drži u izolaciji i prošlosti", potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić ukazuje na to da "pitanje tablica nije suštinski problem već potreba ove vlade da na svaki mogući način metodama korišćenja specijalnih policijskih snaga, natera Srbe da prihvate nešto što Srbi sa pravom odbijaju".

To potkrepljuje tvrdnjom da ni nakon pune integracije Srba južno od Ibra ništa nije učinjeno za njihov bolji život.

"Danas nijedan Srbin nije spreman i neće da prihvati da registruje svoje vozilo na RKS tablice", rekao je Jevtić.

Podseća da su Srbi dali pun mandat predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da pregovara u njihovo ime kako bi se iznašlo rešenje za ova pitanja. On podseća da su predlog Srpske liste neutralne "KS" tablice.

Euronews

"I ako gospodin Kurti odbije to, nakon 30. oktobra mi možemo opet da imamo situaciju tenzija, na ivici incidenata i sukoba", navodi Jevtić.

Prema procenama koje Jevtić navodi, trenutno sa tablicama gradova sa KiM koje izdaje srpski MUP ima između devet i 10.000 vozila, i  kako dodaje tehnički je neizvodljivo da se za dva meseca sve preregistruje, čak i da Srbi to žele.

Ova vozila na teritoriju KiM mogu ulaziti i izlaziti samo preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, a čak ni sa "stikerima" kojima je problem tablica privremeno rešen u oktobru prošle godine, ova vozila ne mogu na jug pokrajine. Osim toga, preregistraciju je nemoguće obaviti bez kosovske lične karte.

Kurtiju je odgovorio i direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković: "Kao što smo sačuvali srpske lične karte na Kosovu i Metohiji, izborićemo se i za KM registarske tablice", naveo je.

On ocenio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti da bi sakrio katastrofalno stanje po pitanju energetike, na dan početka sprovođenja dogovora nastavlja da preti ukidanjem KM registarskih tablica.

"Obilaskom administrativnih prelaza Svečlja je mogao da pročita i disklejmer koji mu jasno stavlja do znanja da od tzv. kosovske "državnosti" nema ni slova, niti će je ikad biti, tako da je sa Brnjaka Svečlja poneo lekciju po koju je došao", rekao je Petković.

Sumnje i optimizam

Da je u toku rešavanje spora zbog kojeg Srbi na severu Kosova strepe ukazuje i izjava visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja.

On je, nakon što je gotovo iznebuha obznanio da je postignut sporazum Beograda i Prištine o akutnom problemu s dokumentima rekao da je optimista da  biti postignut i sporazum o registarskim tablicama. Kako je konstatovao, pitanje tablica je teže od pitanja ličnih karata. On je istakao da ne očekuje da će se to desiti odmah, ali da postoji period od dva meseca koji je Kurti prihvatio kako bi izbegao situaciju koja bi mogla da stvori veću opasnost.

audiovisual.ec.europa.eu

 

Da je u toku šatl diplomatija s ciljem rešavanja i ovog problema sugerišu učestale posete stranih dilomata, posrednika u pregovorima i specijalnih izaslanika za Zapadni Balkan. Ipak, zasad nema najava koje bi navodile na optimizam da bi problem mogao uskoro da bude rešen.

"Ja mislim da neće imati velikog uspeha u tome. Iako je kosovski premijer Aljbin Kurti u Briselu rekao da će imati uspeha i da će Srbi biti zainteresovani za zamenu tablica. Videćemo, to je proces koji će da traje. Ne postoji šansa da se to reši pre 1. septembra", rekao je ovbe nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u Predsedništvu rekao da ostaje da se vidi da li će doći do promena nakon samita država Balkana i posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i nekih drugih evropskih predstavnika, ali da se njemu čini da trenutno nema mogućnosti pomaka.

"Nema želje kod Prištine da se razgovara o racionalnim i kompromisnim rešenjima. Možda to samo ja mislim, možda Evropljani znaju bolje", rekao je on.

Za to vreme Ardita Ademi-Istrefi, rukovodilac Centra za registraciju vozila u Severnoj Mitrovici, kaže za Radio Slobodna Evropa da su centar koji ona vodi, ali i centri u ostale tri severnokosovske opštine, u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, spremni da izvrše prijem građana za preregistraciju vozila. Redova i i zainteresovanih za sada nema.

Nevenka Medić/Kossev

 

Suprotno u severnom delu Kosovske Mitrovice danas su na RKS registracije nekih automobila ponovo lepljeni stikeri sa oznakom KM i srpskim grbom, objavio je portal KoSSev. Stikerima su prekrivani simboli Kosova na automobilima sa RKS tablicama i postavljani leci s precrtanom oznakom RKS, dok je uz KM tablice ispisano "tačno".

Na dnu flajera piše "Nema predaje, KM ostaje", dok je na poleđini je odštampana beseda Matije Bećkovića. 

Odbrojavanje do kraja oktobra je počelo. Svakim danom sve je manje vremena za rešavanje problema i prevazilaženja razlika koje zasad izgledaju nepremostive, a izostanak dogovora bi prema najavama mogao da znači novu eskalaciju o zategnutim odnosima Beograda i Prištine, nove sirene, barikade i neizvesnosti na severu Kosova. 

Komentari (0)

Srbija