Politika

Kurti ne odustaje od preregistracije vozila 1. septembra, Haradinaj traži da se Bajden uključi u pregovore

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2022

-

20:36

Kurti ne odustaje od preregistracije vozila 1. septembra, Haradinaj traži da se Bajden uključi u pregovore
Kurti ne odustaje od preregistracije vozila 1. septembra, Haradinaj traži da se Bajden uključi u pregovore - Copyright profimedia, Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti potvrdio je ponovo danas da 1. septembra stupa na snagu odluka o preregistraciji vozila na PKS tablice i pozvao građane da iskoriste period kampanje da to obave.

Kurti je to, kako prenosi prištinski portal Koha, rekao posle razgovora sa liderima opozicionih DSK i ABK, Ljumirom Abdidžikuom i Ramušem Haradinajem, sa kojima se sastao kako bi ih obavestio o detaljima dijaloga sa Beogradom i od njih dobio podršku.

Kada je o preregistračiji reč i da li će biti tenzija 1. septembra, Kurti je rekao da će "državni organi Kosova preduzeti mere u skladu sa zakonom za svako kršenje zakona”.

Abdidžiku je nakon sastanka novinarima rekao da su mu predočili da dijalog treba nastaviti, a Haradinaj da je tražio da se dijalog prenese u nadležnost američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Abdidžiku i Haradinaj su rekli da su i DSK i ABK spremne da podrže Kurtija u postizanju sporazuma o, kako su naveli, "međusobnom priznanju". Abdidžiku je naveo da Kurti treba da traži, "konačan sporazum koji garantuje priznanje" i da će DSK to podržati.

Bivši premijer i lider ABK Ramuš Haradinaj je rekao da je od Kurtija tražio da u dijalog direktno uključi američkog predsednika Džozefa Bajdena.

"Vreme je da zatraži da se dijalog prenese u nadležnost američkom predsedniku Džozefu Bajdenu", rekao je Haradinaj i dodao da njegova stranka ne očekuje ulogu u dijalogu, ali da nikada, kako je rekao, neće oklevati da pomogne Kurtiju.

Upozorio je, kaže, Kurtija da je Evropska unija uradila važan posao, ali i da su se geostrateške političke prilike promenile i da Evropska unija više nije neutralna, već je, kazao je, u ratu sa Rusijom, kao i celi napredni svet.

„A sada je došlo vreme da me Kurti zvanično zamoli da platformu za dijalog prenesem predsedniku Amerike, gospodinu Bajdenu, jer bi se na taj način obezbedilo ne samo postizanje sporazuma, već i garancija za implementaciju“, rekao je Haradinaj, preneo je prištinski portal Reporteri.

Predsednik najuticajnije opozicione Demokratske partije Kosova Memli Krasnići odbio je da se sastane sa Kurtijem i liderima DSK i ABK.

Ranije danas specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak za Euronews Srbija je rekao da za pronalazak rešenja za pitanje registarskh tablica ostaje rok od dva meseca. On je naveo da veruje da će rešenje biti pronađeno i da su neke ideje predložene partnerima. 

Na pitanje novinara Euronews Srbija o rešenju za registarske tablice i navodima predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nije optimističan da će se rešenje naći do 1. septembra, Miroslav Lajčak je naveo da ne misli da bi rešenje trebalo tražiti do tog datuma.

"Ta odluka vlade na Kosovu je da taj proces treba da se završi do kraja oktobra. Tako da mi imamo dva meseca da nađemo rešenje. I mi smo već u tom procesu. Već smo imali razgovore sa predsednikom Vučićem i sa premijerom Kurtijem na tu temu. Mi smo bili u cajtnotu po pitanju ličnih karata i ulazno-izlaznih dokumenata. Što se tiče registarskih tablica, imamo barem dva meseca za rešavanje, verujem da ćemo naći rešenje", rekao je Miroslav Lajčak koji prisustvuje strateškom forumu na Bledu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija